- Seval Meray, “Atatürk resimlerinde aşırı heyecan duyuyorum”

08.12.2018 - 15:36, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1979+ kez okundu.
 

- Seval Meray, “Atatürk resimlerinde aşırı heyecan duyuyorum”

GEN   - Mersini Sanatçı Seval Meray, “ Atatürk Resimleri" sergilerimde aşırı bir heyecan duyuyorum. Çünkü, sevgimi, saygımı, özlemimi, bir kadın olarak vefa borcumu, tam olarak gösterebiliyor muyum, duygularıyla doluyum. Kadının, her sıfatından önce, bir değer olduğunu Atatürk'ten öğrendim ben.” -Seval Meray,  “Türk sanatlarından ebru, tezhip ve minyatür kurslarına devam ettim. 11.ve12.yy.lardan başlayarak, günümüze kadar gelen bu sanatlarımızı, çağdaş resimle bütünleştirip, anlatım yolunu seçtim. Bu anlatım da, Mevlana, Yunus Emre gibi tasavvuf şairlerimizi, Âşık Veysel, Karacaoğlan gibi halk ozanlarımızı resmettim” dedi.   (Fotoğraflı)   VAHİT ŞAHİN ADANA (İHA) – Mersini Sanatçı Seval Meray, Adana Ressamlar Derneği’nin sergisine çeşitli eserleriyle katıldı. Meray, en çok Atatürk resimlerini yaparken aşırı heyecan duyduğunu söyledi. Adana Ressamlar Derneği’nin Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait 75. Yıl Sanat Galerisi’ndeki sergisine eserleri ile katılan Seval Meray, Tarsus'ta doğduğunu ve Mersin'de yaşadığını belirterek,  “İstanbul'da Eczacılık Fakültesi'nde iki yıl okudum. Daha sonra resim hayatına atıldım. Çeşitli resim atölyelerinde, değerli öğretmenlerle çalıştım, özel dersler aldım. Bu çalışmalarımı yurdumuzun birçok ilinde karma ve kişisel olarak sergiledim. Fam's Klüp İçel Sanatçıları Derneği'nde görev yaptım. Adana Ressamlar Derneği (AÇS ), Sesan (Serbest Sanatçılar) ve Biresku (Birleşmiş Ressamlar Kulübü) üyesiyim. Üstat Nuri Abaç, Sudi Abaç ile yöremizin değerli iki büyük sanatçısı, Etem Çalışkan ve Mehmet Bal, beni desteklemiş ve teşvik etmişlerdir. Adana’da açtığım sergilerimden biri olan Yaprakların Gölgelerle Dansı, doğanın hüzünlü ve romantik yanlarını konu ediyor” dedi.  Resimlerinde doğanın, nesnel görüntüsünü, kendi içsel dünyasında buluşturarak, kendine özgü ekler yaptığını ifade eden Meray, “Sonuçta kurgulamaya dayalı bir sentezle anlatım yolunu seçtim. Bu anlatımda, dışa vuran izdüşümler herhangi bir nesneye veya kişiye dönüşebiliyor. Olay, bu izdüşümler çerçevesinde gelişiyor. Böyle olunca da plâstik kurgulama, bu günkü resim anlayışını özetleyen bir görünüm kazanıyor. Zaman zaman, realizm ile sürrealizmin bir yerde buluşması oluyor. Yağlıboya ile çalışırken, Kültür Müdürlüğümüzün açmış olduğu geleneksel Türk sanatlarından ebru, tezhip ve minyatür kurslarına devam ettim” dedi. 11.ve12.yy.lardan başlayarak, günümüze kadar gelen bu sanatları, çağdaş resimle bütünleştirip, anlatım yolunu seçtiğini kaydeden Seval Meray, “Bu anlatım da, Mevlana, Yunus Emre gibi tasavvuf şairlerimizi, Âşık Veysel, Karacaoğlan gibi halk ozanlarımızı resmettim. 12 kişisel sergi açtım. Fakat " Atatürk Resimleri" sergilerimde aşırı bir heyecan duyuyorum. Sevgimi, saygımı, özlemimi, bir kadın olarak vefa borcumu, tam olarak gösterebiliyor muyum, duygularıyla doluyum. Kadının, her sıfatından önce, bir değer olduğunu Atatürk'ten öğrendim ben” diye konuştu.

GEN

 

- Mersini Sanatçı Seval Meray, “ Atatürk Resimleri" sergilerimde aşırı bir heyecan duyuyorum. Çünkü, sevgimi, saygımı, özlemimi, bir kadın olarak vefa borcumu, tam olarak gösterebiliyor muyum, duygularıyla doluyum. Kadının, her sıfatından önce, bir değer olduğunu Atatürk'ten öğrendim ben.”

-Seval Meray,  “Türk sanatlarından ebru, tezhip ve minyatür kurslarına devam ettim. 11.ve12.yy.lardan başlayarak, günümüze kadar gelen bu sanatlarımızı, çağdaş resimle bütünleştirip, anlatım yolunu seçtim. Bu anlatım da, Mevlana, Yunus Emre gibi tasavvuf şairlerimizi, Âşık Veysel, Karacaoğlan gibi halk ozanlarımızı resmettim” dedi.

 

(Fotoğraflı)

 

VAHİT ŞAHİN

ADANA (İHA) – Mersini Sanatçı Seval Meray, Adana Ressamlar Derneği’nin sergisine çeşitli eserleriyle katıldı. Meray, en çok Atatürk resimlerini yaparken aşırı heyecan duyduğunu söyledi.

Adana Ressamlar Derneği’nin Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait 75. Yıl Sanat Galerisi’ndeki sergisine eserleri ile katılan Seval Meray, Tarsus'ta doğduğunu ve Mersin'de yaşadığını belirterek,  “İstanbul'da Eczacılık Fakültesi'nde iki yıl okudum. Daha sonra resim hayatına atıldım. Çeşitli resim atölyelerinde, değerli öğretmenlerle çalıştım, özel dersler aldım. Bu çalışmalarımı yurdumuzun birçok ilinde karma ve kişisel olarak sergiledim. Fam's Klüp İçel Sanatçıları Derneği'nde görev yaptım. Adana Ressamlar Derneği (AÇS ), Sesan (Serbest Sanatçılar) ve Biresku (Birleşmiş Ressamlar Kulübü) üyesiyim. Üstat Nuri Abaç, Sudi Abaç ile yöremizin değerli iki büyük sanatçısı, Etem Çalışkan ve Mehmet Bal, beni desteklemiş ve teşvik etmişlerdir. Adana’da açtığım sergilerimden biri olan Yaprakların Gölgelerle Dansı, doğanın hüzünlü ve romantik yanlarını konu ediyor” dedi.

 Resimlerinde doğanın, nesnel görüntüsünü, kendi içsel dünyasında buluşturarak, kendine özgü ekler yaptığını ifade eden Meray, “Sonuçta kurgulamaya dayalı bir sentezle anlatım yolunu seçtim. Bu anlatımda, dışa vuran izdüşümler herhangi bir nesneye veya kişiye dönüşebiliyor. Olay, bu izdüşümler çerçevesinde gelişiyor. Böyle olunca da plâstik kurgulama, bu günkü resim anlayışını özetleyen bir görünüm kazanıyor. Zaman zaman, realizm ile sürrealizmin bir yerde buluşması oluyor.

Yağlıboya ile çalışırken, Kültür Müdürlüğümüzün açmış olduğu geleneksel Türk sanatlarından ebru, tezhip ve minyatür kurslarına devam ettim” dedi.

11.ve12.yy.lardan başlayarak, günümüze kadar gelen bu sanatları, çağdaş resimle bütünleştirip, anlatım yolunu seçtiğini kaydeden Seval Meray, “Bu anlatım da, Mevlana, Yunus Emre gibi tasavvuf şairlerimizi, Âşık Veysel, Karacaoğlan gibi halk ozanlarımızı resmettim. 12 kişisel sergi açtım. Fakat " Atatürk Resimleri" sergilerimde aşırı bir heyecan duyuyorum. Sevgimi, saygımı, özlemimi, bir kadın olarak vefa borcumu, tam olarak gösterebiliyor muyum, duygularıyla doluyum. Kadının, her sıfatından önce, bir değer olduğunu Atatürk'ten öğrendim ben” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.