Acemhöyük'te 4 Bin 200 Yıllık Oyuncak Bulundu

TEKNOLOJİ 21.08.2016 - 14:03, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1181+ kez okundu.
 

Acemhöyük'te 4 Bin 200 Yıllık Oyuncak Bulundu

      Aksaray'ın Yeşilova kasabasında bulunan Acemhöyük kazı alanında, 4 bin 200 yıl öncesi Erken Tunç Çağı'na ait çıngırak olarak bilinen çocuk oyuncağı bulundu.   Aksaray'ın Yeşilova kasabasında bulunan Acemhöyük kazı alanında, 4 bin 200 yıl öncesi Erken Tunç Çağı'na ait çıngırak olarak bilinen çocuk oyuncağı bulundu.Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan öncülüğünde gerçekleştirilen kazı çalışmasında, 4 bin 200 yıl öncesi Erken Tunç Çağı'na ait çıngırak olarak bilinen oyuncak bulundu. "BİN YILLAR ÖNCESİNE AİT İLGİNÇ BİR ÖRNEK" Konuyla ilgili bilgiler veren Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, çıngırak oyuncağının bu yıl Acemhöyük'te açığa çıkan eserlerden bir tanesi olduğunu belirterek, "İlginç bir örnek. M.Ö. 2200 yıllarına, yani günümüzden 4 bin 200 yıl öncesine ait olan tabakada bulunmuş olan bir çocuk oyuncağı. Pişmiş topraktan yapılmış. Çanta şeklinde. Üstünde bir kulpu olacak. Kenarında da çizilerek yapılmış. Bir bölmenin içinde nokta bezekleri var. Tamamen kapalı. Bunun özelliği ise salladığınız da içine konulan çakıl taneleri sayesinde güzel ses çıkarıyor. Günümüzün plastikten yapılan çocuk oyuncaklarının en eski örneklerinden bir tanesi. Buna benzer önceki yıllarda bulduğumuz başka oyuncaklar da vardı ama tipi farklı. Bu, bu yılın ilginç parçalarından bir tanesi" dedi. ÇEŞİTLİ EŞYALAR BULUNDU Acemhöyük'te yapılan kazılar sırasında neler bulunduğunu da aktaran Prof. Dr. Öztan, "Gördüğünüz alanda malzemelerin bir bölümü ele geçti. Yedinci tabakaya ait olan çocuk oyuncağı, kemikten yapılmış kolye tanesi, metalden iğneler ve fincanlar gibi buluntular. Bu alanda farklı tabakalarda ele geçen buluntulardır" ifadesini kullandı.

 

 

 

Aksaray'ın Yeşilova kasabasında bulunan Acemhöyük kazı alanında, 4 bin 200 yıl öncesi Erken Tunç Çağı'na ait çıngırak olarak bilinen çocuk oyuncağı bulundu.

 

Aksaray'ın Yeşilova kasabasında bulunan Acemhöyük kazı alanında, 4 bin 200 yıl öncesi Erken Tunç Çağı'na ait çıngırak olarak bilinen çocuk oyuncağı bulundu.

Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan öncülüğünde gerçekleştirilen kazı çalışmasında, 4 bin 200 yıl öncesi Erken Tunç Çağı'na ait çıngırak olarak bilinen oyuncak bulundu.

"BİN YILLAR ÖNCESİNE AİT İLGİNÇ BİR ÖRNEK"

Konuyla ilgili bilgiler veren Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, çıngırak oyuncağının bu yıl Acemhöyük'te açığa çıkan eserlerden bir tanesi olduğunu belirterek, "İlginç bir örnek. M.Ö. 2200 yıllarına, yani günümüzden 4 bin 200 yıl öncesine ait olan tabakada bulunmuş olan bir çocuk oyuncağı. Pişmiş topraktan yapılmış. Çanta şeklinde. Üstünde bir kulpu olacak. Kenarında da çizilerek yapılmış. Bir bölmenin içinde nokta bezekleri var. Tamamen kapalı. Bunun özelliği ise salladığınız da içine konulan çakıl taneleri sayesinde güzel ses çıkarıyor. Günümüzün plastikten yapılan çocuk oyuncaklarının en eski örneklerinden bir tanesi. Buna benzer önceki yıllarda bulduğumuz başka oyuncaklar da vardı ama tipi farklı. Bu, bu yılın ilginç parçalarından bir tanesi" dedi.

ÇEŞİTLİ EŞYALAR BULUNDU

Acemhöyük'te yapılan kazılar sırasında neler bulunduğunu da aktaran Prof. Dr. Öztan, "Gördüğünüz alanda malzemelerin bir bölümü ele geçti. Yedinci tabakaya ait olan çocuk oyuncağı, kemikten yapılmış kolye tanesi, metalden iğneler ve fincanlar gibi buluntular. Bu alanda farklı tabakalarda ele geçen buluntulardır" ifadesini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.