BARUT DESTEĞE İSYAN ETTİ

SİYASET 24.10.2019 - 18:22, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1631+ kez okundu.
 

BARUT DESTEĞE İSYAN ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, açıklanan tarımsal destekleme kararlarının üreticiye vurulan bir darbe olduğunu söyledi. Üretim maliyetleri 2 kat artarken ve ürünler para etmezken geçen yılla aynı olarak açıklanan prim fiyatlarının kabul edilemez olduğunu belirten Barut, bu kararı kabul etmeyeceklerini, değiştirilmesi için mücadele edeceklerini vurguladı.
"PRİM DESTEĞİ, GEÇEN YILIN FİYATLARIYLA AYNI KALDI" Yılın bitmesine çok az bir süre kala nihayet 2019 yılında yapılacak tarımsal desteklemeleri belli oldu. Desteklemelere ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Kütlü pamuğa kilogram başına 80 kuruş, yağlık ayçiçeğine 40 kuruş, soyaya 60 kuruş ve kanolaya 50 kuruş olarak açıklanan prim desteğinin geçen yılki fiyatların aynısı olarak belirlenmesi büyük tepkiye yol açtı. Karara çok sert tepki gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Herkese var. Yandaşlara var. Kendi maaşlarına fahiş zamlar var. Üretene yok, esnafa yok, işçiye yok, memura yok, emekliye yok. Cennet ülkemizi üreten ve çalışanlar için cehenneme çevirdiler. Halkın ahını alanların beli doğrulmaz" diye konuştu. "DERHAL BU YANLIŞTAN DÖNÜN" Tarımsal destekleme kararının 2019 yılının bitmesine çok az bir süre kala açıklandığını, bunun da üreticinin derdine derman olmadığını vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Gübreden mazota, zirai ilaçtan tohuma tüm üretim girdileri en az 2 kat arttı. Buna rağmen ürün fiyatları geçen yılın bile altında. Üretici mağdur oldu, binbir emekle yetiştirdiği ürünü para etmeyip tarlada ve bahçede kaldı. Bu gerçekleri bile bile açıklanan tarımsal destek kararları üreticiye vurulan çok büyük bir darbedir.  Üretim maliyetleri 2 kat artarken, ürünler geçen yılki fiyatların çok altında satılırken açıklanan prim destekleri, 'Üretmeyin, kazanmayın, tarımı terk edin' demektir. Kütlü pamuğa en az 1.5 lira prim isterken, bunun da peşin ödenmesini talep ederken, destek olarak geçen yılki 80 kuruşu vermek, ne zaman ödeneceğini de belirtmemek rezalettir. Kendi maaşlarına fahiş zam yapıp yandaşlarını ihya edenler üreticiyi yok etmeye çalışıyor. Utanın! Aklımızla alay etmeyi, üreticiyle dalga geçmeyi bırakın. Bu kararı kabul etmiyoruz. Amacınız nedir? Üretimi bitirip bugüne dek yaptığınız gibi ülkeyi ithalat cennetine mi çevirmek istiyorsunuz? Çiftçiyi ağlatıp ahını alanların yüzü asla gülmez. Aklınızı başınıza alın, derhal bu yanlıştan dönün."      
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, açıklanan tarımsal destekleme kararlarının üreticiye vurulan bir darbe olduğunu söyledi. Üretim maliyetleri 2 kat artarken ve ürünler para etmezken geçen yılla aynı olarak açıklanan prim fiyatlarının kabul edilemez olduğunu belirten Barut, bu kararı kabul etmeyeceklerini, değiştirilmesi için mücadele edeceklerini vurguladı.

"PRİM DESTEĞİ, GEÇEN YILIN FİYATLARIYLA AYNI KALDI"


Yılın bitmesine çok az bir süre kala nihayet 2019 yılında yapılacak tarımsal desteklemeleri belli oldu. Desteklemelere ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Kütlü pamuğa kilogram başına 80 kuruş, yağlık ayçiçeğine 40 kuruş, soyaya 60 kuruş ve kanolaya 50 kuruş olarak açıklanan prim desteğinin geçen yılki fiyatların aynısı olarak belirlenmesi büyük tepkiye yol açtı. Karara çok sert tepki gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Herkese var. Yandaşlara var. Kendi maaşlarına fahiş zamlar var. Üretene yok, esnafa yok, işçiye yok, memura yok, emekliye yok. Cennet ülkemizi üreten ve çalışanlar için cehenneme çevirdiler. Halkın ahını alanların beli doğrulmaz" diye konuştu.

"DERHAL BU YANLIŞTAN DÖNÜN"

Tarımsal destekleme kararının 2019 yılının bitmesine çok az bir süre kala açıklandığını, bunun da üreticinin derdine derman olmadığını vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Gübreden mazota, zirai ilaçtan tohuma tüm üretim girdileri en az 2 kat arttı. Buna rağmen ürün fiyatları geçen yılın bile altında. Üretici mağdur oldu, binbir emekle yetiştirdiği ürünü para etmeyip tarlada ve bahçede kaldı. Bu gerçekleri bile bile açıklanan tarımsal destek kararları üreticiye vurulan çok büyük bir darbedir.  Üretim maliyetleri 2 kat artarken, ürünler geçen yılki fiyatların çok altında satılırken açıklanan prim destekleri, 'Üretmeyin, kazanmayın, tarımı terk edin' demektir. Kütlü pamuğa en az 1.5 lira prim isterken, bunun da peşin ödenmesini talep ederken, destek olarak geçen yılki 80 kuruşu vermek, ne zaman ödeneceğini de belirtmemek rezalettir. Kendi maaşlarına fahiş zam yapıp yandaşlarını ihya edenler üreticiyi yok etmeye çalışıyor. Utanın! Aklımızla alay etmeyi, üreticiyle dalga geçmeyi bırakın. Bu kararı kabul etmiyoruz. Amacınız nedir? Üretimi bitirip bugüne dek yaptığınız gibi ülkeyi ithalat cennetine mi çevirmek istiyorsunuz? Çiftçiyi ağlatıp ahını alanların yüzü asla gülmez. Aklınızı başınıza alın, derhal bu yanlıştan dönün."
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.