Bilim ve Teknolojinin Neresindeyiz?

EĞİTİM 30.04.2018 - 12:16, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2499+ kez okundu.
 

Bilim ve Teknolojinin Neresindeyiz?

  Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu ÇÜ Tarım Makineleri Bölümü Tarım Makineleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Güzel oldu. Prof. Dr. Güzel, ‘Bilim ve Teknolojinin Neresindeyiz?’ başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.   Prof. Dr. Emin Güzel konuşmasında küresel eğilimlerden, araştırma ekosisteminin gelişiminden, sanayi kuruluşları ile olan rekabetlerden, yüksek teknoloji içeren sektörlerin durumundan ve endüstrinin gelişiminden söz ederek, sanayi kuruluşları için rekabet gelişimini yıllara göre şöyle sıraladı: 1960 üretim üstünlüğü ile rekabet, 1970 maliyet üstünlüğü ile rekabet, 1980 kalite üstünlüğü ile rekabet, 1990 hız üstünlüğü ile rekabet, 2000 bilgi üstünlüğü ile rekabet, 2010 işbirliğine yönelik bilgi üstünlüğü ile rekabet.   Ülkeler arasındaki rekabetin yıllar içerisinde, özellikle de bilgi ve teknoloji çağında değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Güzel, yalnızca rekabetin değil rekabet edilen ülkelerin sayısının da zaman içerisinde değiştiğini söyledi. Sunumda, yüksek teknoloji içeren sektörlerde ihracat pazar payı en yüksek ülkeler ile Türkiye’nin durumuna da yer veren Prof. Dr. Güzel, bilgisayar, elektronik, optik ve ilaç sanayileri bakımından Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, İngiltere ve Türkiye’yi kıyasladı. Ancak bu ülkelere oranla Türkiye’nin biraz daha geri planda kaldığından söz eden Prof. Dr. Güzel, merkezinde bilim ve teknoloji politikalarının olduğu yeni bir sanayileşme stratejisi ve tüm bunları kapsayan yeni bir kalkınma paradigmasının temel çıkış yolu olması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Güzel, ülkemizde gerçekleşmiş bazı ilklerden ve bilimsel anlamda eğitim anlamında atılmış bazı adımlar ve Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kuruluşu, 1936 yılında ilk motorlu uçağın üretilmesi, 1963 yılında Türkiye’nin ilk yerli traktörünün yapılması (Ankara Üniversitesi), 1940 yılında Köy Enstitülerinin ve sonraki yıllarda TÜBİTAK’ın kurulmasıyla ilgili çeşitli bilgiler verdi.   Endüstri 4.0 Konusunda Başarılı Olmak İçin Bazı Becerilere Sahip Olmak Gerekiyor. Endüstri devrimlerini de anlatan Prof. Dr. Güzel, Birinci endüstri devriminin 18. yüzyılın sonlarında (mekanik), ikinci endüstri devriminin 20. yüzyılın başında (elektrik), üçüncü endüstri devriminin 70’li yılların başında (otomasyon) ve dördüncü endüstri devriminin (Endüstri 4.0) ise günümüzde (internet) gerçekleştiğini söyledi. Prof. Dr. Güzel, dördüncü endüstri devriminin “donanım ve yazılımların internet veya diğer ağ teknolojileri vasıtasıyla imalat süreçlerini izlediği, analiz ettiği ve yönettiği siber-fiziksel sistemler” olduğunu söyleyerek, endüstri 4.0 konusunda başarılı olmak için; “problem çözme, eleştirel düşünme, duygusal zeka ve servis oryantasyonu” gibi becerilere sahip olmanın gerekliliğini anlattı.   Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Emin Güzel’e katkılarından dolayı merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.  

 

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu ÇÜ Tarım Makineleri Bölümü Tarım Makineleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Güzel oldu. Prof. Dr. Güzel, ‘Bilim ve Teknolojinin Neresindeyiz?’ başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.

 

Prof. Dr. Emin Güzel konuşmasında küresel eğilimlerden, araştırma ekosisteminin gelişiminden, sanayi kuruluşları ile olan rekabetlerden, yüksek teknoloji içeren sektörlerin durumundan ve endüstrinin gelişiminden söz ederek, sanayi kuruluşları için rekabet gelişimini yıllara göre şöyle sıraladı:

  • 1960 üretim üstünlüğü ile rekabet,
  • 1970 maliyet üstünlüğü ile rekabet,
  • 1980 kalite üstünlüğü ile rekabet,
  • 1990 hız üstünlüğü ile rekabet,
  • 2000 bilgi üstünlüğü ile rekabet,
  • 2010 işbirliğine yönelik bilgi üstünlüğü ile rekabet.

 

Ülkeler arasındaki rekabetin yıllar içerisinde, özellikle de bilgi ve teknoloji çağında değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Güzel, yalnızca rekabetin değil rekabet edilen ülkelerin sayısının da zaman içerisinde değiştiğini söyledi. Sunumda, yüksek teknoloji içeren sektörlerde ihracat pazar payı en yüksek ülkeler ile Türkiye’nin durumuna da yer veren Prof. Dr. Güzel, bilgisayar, elektronik, optik ve ilaç sanayileri bakımından Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, İngiltere ve Türkiye’yi kıyasladı. Ancak bu ülkelere oranla Türkiye’nin biraz daha geri planda kaldığından söz eden Prof. Dr. Güzel, merkezinde bilim ve teknoloji politikalarının olduğu yeni bir sanayileşme stratejisi ve tüm bunları kapsayan yeni bir kalkınma paradigmasının temel çıkış yolu olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Güzel, ülkemizde gerçekleşmiş bazı ilklerden ve bilimsel anlamda eğitim anlamında atılmış bazı adımlar ve Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kuruluşu, 1936 yılında ilk motorlu uçağın üretilmesi, 1963 yılında Türkiye’nin ilk yerli traktörünün yapılması (Ankara Üniversitesi), 1940 yılında Köy Enstitülerinin ve sonraki yıllarda TÜBİTAK’ın kurulmasıyla ilgili çeşitli bilgiler verdi.

 

Endüstri 4.0 Konusunda Başarılı Olmak İçin Bazı Becerilere Sahip Olmak Gerekiyor.

Endüstri devrimlerini de anlatan Prof. Dr. Güzel, Birinci endüstri devriminin 18. yüzyılın sonlarında (mekanik), ikinci endüstri devriminin 20. yüzyılın başında (elektrik), üçüncü endüstri devriminin 70’li yılların başında (otomasyon) ve dördüncü endüstri devriminin (Endüstri 4.0) ise günümüzde (internet) gerçekleştiğini söyledi. Prof. Dr. Güzel, dördüncü endüstri devriminin “donanım ve yazılımların internet veya diğer ağ teknolojileri vasıtasıyla imalat süreçlerini izlediği, analiz ettiği ve yönettiği siber-fiziksel sistemler” olduğunu söyleyerek, endüstri 4.0 konusunda başarılı olmak için; “problem çözme, eleştirel düşünme, duygusal zeka ve servis oryantasyonu” gibi becerilere sahip olmanın gerekliliğini anlattı.

 

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Emin Güzel’e katkılarından dolayı merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.