“Biz çıkar değil, isim istiyoruz”

28.09.2018 - 17:23, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2617+ kez okundu.
 

“Biz çıkar değil, isim istiyoruz”

  Çağdaş Türk edebiyatının en önemli kurucularından Orhan Kemal’in yaşama gözlerini kapamasının üzerinden 48 yıl geçti ama o hala yaşıyor ve yaşamaya da devam edecek.  104 YAŞINDA  14 gün önce yani 15 Eylül’de 104 yaşına girdi Orhan Kemal. Türk edebiyatındaki yeri tartışmasızdır onun. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan ‘Büyük usta’ Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, gazetemizi ziyaret etti.   Yayıncı Işık Öğütçü’ye Orhan Kemal gibi bir değere, onun yeşerdiği bu bereketli topraklar üzerinde yeterince sahip çıkılıp çıkılmadığını sorduk.  İçinde Bereketli Topraklar’ın, Bekçi Murtaza’nın olduğu Tarihi Milli Mensucat Fabrikası’nı da konuştuk onunla.  Orhan Kemal’in en küçük oğlu Işık Öğütçü, bakın neler anlattı: “Milli Mensucat’ın yerinin AVM yapılması gündemdeydi. Orada yaşanmışlıklar var, tarih var. İstanbul’dan Özdemir İnce, Refik Durbaş ve ben, Adana’dan ise merhum Fatih Özgür sürekli bir şeyler hatırlattık, bu yanlıştan dönülmesi için mücadele ettik. Şimdi oraya müze açıldı. Bizim kimseden para, arazi ya da menfaat beklentimiz yok. Çukurova ilçesinde Kültür Merkezi’nin adı Orhan Kemal olarak değiştirildi. Belediye Başkanı Soner Çetin’e teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Orhan Kemal Öykü Ödülleri’ni destekliyordu. Kendisinin Orhan Kemal Kültür Merkezi gibi projesi var. Teşekkür ediyorum ama bunlar yeterli değil. Örneğin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne Orhan Kemal adı verilebilirdi. Çukoruva Üniversitesi’ne Orhan Kemal Çukurova Üniversitesi ismi konulabilirdi. Orhan Kemal’in Adana’ya, Çukurova’ya, Türkiye’ye katkısını bilmeyen aydın yoktur ve hiç bir şey için geç değildir. Yılda üç kez Adana’ya geliyorum ve kent kültürüne bir nebze katkımız olmuşsa mutluluk duyuyorum. Örneğin Milli eğitim müdürlükleri öykü, şiir yarışmaları düzenleyebilir. Aslında bunları aileden biri olarak benim değil, Adanalıların sorgulaması gerekir. Adana’nın Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü, Yılmaz Güney gibi çok değerleri var. Bizim amacımız bu değerler için bir şeyler yapılmasını sağlamak. Sadece Adana değil, İstanbul’da bile çok şey yapılmıyor. Babamın bu dünyadan göçünün üstünden tam 48 yıl geçti ama İstanbul’da adını taşıyan bir kültür merkezi yok. Orhan Kemal Müzesi’ni açtık ama onu da kendi imkanlarımızla yaptık. Ben sadece babam için değil, örneğin Haldun Taner, Müşfik Kenter, Sebahattin Ali, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi isimlerin de kesinlikle adının yaşatılmasını isterim.”

 

Çağdaş Türk edebiyatının en önemli kurucularından Orhan Kemal’in yaşama gözlerini kapamasının üzerinden 48 yıl geçti ama o hala yaşıyor ve yaşamaya da devam edecek. 
104 YAŞINDA 
14 gün önce yani 15 Eylül’de 104 yaşına girdi Orhan Kemal. Türk edebiyatındaki yeri tartışmasızdır onun. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan ‘Büyük usta’ Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, gazetemizi ziyaret etti.  
Yayıncı Işık Öğütçü’ye Orhan Kemal gibi bir değere, onun yeşerdiği bu bereketli topraklar üzerinde yeterince sahip çıkılıp çıkılmadığını sorduk. 
İçinde Bereketli Topraklar’ın, Bekçi Murtaza’nın olduğu Tarihi Milli Mensucat Fabrikası’nı da konuştuk onunla. 
Orhan Kemal’in en küçük oğlu Işık Öğütçü, bakın neler anlattı:
“Milli Mensucat’ın yerinin AVM yapılması gündemdeydi. Orada yaşanmışlıklar var, tarih var. İstanbul’dan Özdemir İnce, Refik Durbaş ve ben, Adana’dan ise merhum Fatih Özgür sürekli bir şeyler hatırlattık, bu yanlıştan dönülmesi için mücadele ettik. Şimdi oraya müze açıldı. Bizim kimseden para, arazi ya da menfaat beklentimiz yok. Çukurova ilçesinde Kültür Merkezi’nin adı Orhan Kemal olarak değiştirildi. Belediye Başkanı Soner Çetin’e teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Orhan Kemal Öykü Ödülleri’ni destekliyordu. Kendisinin Orhan Kemal Kültür Merkezi gibi projesi var. Teşekkür ediyorum ama bunlar yeterli değil. Örneğin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne Orhan Kemal adı verilebilirdi. Çukoruva Üniversitesi’ne Orhan Kemal Çukurova Üniversitesi ismi konulabilirdi. Orhan Kemal’in Adana’ya, Çukurova’ya, Türkiye’ye katkısını bilmeyen aydın yoktur ve hiç bir şey için geç değildir. Yılda üç kez Adana’ya geliyorum ve kent kültürüne bir nebze katkımız olmuşsa mutluluk duyuyorum. Örneğin Milli eğitim müdürlükleri öykü, şiir yarışmaları düzenleyebilir. Aslında bunları aileden biri olarak benim değil, Adanalıların sorgulaması gerekir. Adana’nın Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü, Yılmaz Güney gibi çok değerleri var. Bizim amacımız bu değerler için bir şeyler yapılmasını sağlamak. Sadece Adana değil, İstanbul’da bile çok şey yapılmıyor. Babamın bu dünyadan göçünün üstünden tam 48 yıl geçti ama İstanbul’da adını taşıyan bir kültür merkezi yok. Orhan Kemal Müzesi’ni açtık ama onu da kendi imkanlarımızla yaptık. Ben sadece babam için değil, örneğin Haldun Taner, Müşfik Kenter, Sebahattin Ali, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi isimlerin de kesinlikle adının yaşatılmasını isterim.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.