Buğday Üretimimiz 17,6 Milyon Tona Geriledi

DÜNYA 16.05.2018 - 09:20, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1763+ kez okundu.
 

Buğday Üretimimiz 17,6 Milyon Tona Geriledi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, buğdayın ülkemizin her bölgesinde her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişen bir bitki olduğunu belirterek gerek dünyada gerek ülkemizde en fazla üretimi yapılan tarım ürünü olduğunu söyledi.
Ülkemiz buğday üretiminin yaklaşık yüzde 4’lük kısmının ilimiz tarafından karşılandığına vurgu yapan Doğan, “İlimizde buğday hasadı büyük umutlarla başlayıp sancılı bir süreçte devam etmektedir. 1990’lı yıllardan beri ülkemiz tarımında uygulanan neoliberal politikalar buğday fiyatı oluşumunda kendini gösterdi. Üreticiler ürettikleri buğdayı piyasanın acımasız çarkları içerisinde ne yazık ki maliyetinin altında satmaya başlamışlardır. Yanlış tarım politikaları sonunca ülkemizde 2000’li yıllarda buğday üretimi 22 milyon ton iken 2017 yılında çeşitli sebeplerle 17.6 milyon tona gerilemiştir. Aynı yıllar içerisinde ülke nüfusumuzun yaklaşık 15 milyon kişi arttığı göz önünde bulundurulursa bu üretim düzeyi ciddi bir tehlike teşkil etmektedir.” PİYASA OLUŞTURMASI AÇISINDAN ÖNEM ARZ ETMEKTE Buğday taban fiyatının 1.05 TL/kg olarak açıklandığını, ancak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana şubemizin tarla bitkileri komisyonunun yapmış olduğu çalışmalar sonucunda 2018 yılı buğday maliyetinin 1,16 TL/kg olarak tespit edildiğini ifade eden Doğan, “Bu seneki iklim koşullarından dolayı verim düşüşü de dikkate alındığında satış fiyatının karlılık ve sürdürülebilir bir üretim için 1,39 TL/kg bazında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bölgemizde üretilen buğdayın turfanda olması ve diğer bölgelerde yetişen buğdaylara piyasa oluşturması açısından önem arz etmektedir.” GELECEK SEZON BUĞDAY MALİYETİ ARTACAK Kimyevi gübreye nisan ayında getirilen ÖTV’ye de değinen Doğan, gelecek sezon buğday maliyetlerinin daha da artacağına dikkat çekerek konuşması şöyle sürdürdü: “Tarım üreticileri buğdayın sonraki tarımsal faaliyetlere finans oluşturması ve stratejik önemi açısından buğday üretiminden para kazanmak zorundadırlar. Aksi durumda üreticiler kırsalı terk edip kentlerin varoşu olmaya, vasıfsız işçi kitleleri oluşturmaya ve madenlerde ölmeye devam edeceklerdir. Tarımsal istihdamın hızlıca azaltılması ancak şehirlerde bu insanlara istihdam olanaklarının yeterince yaratılmaması, toplumsal bir tehlike yaratmaktadır. Son yıllarda yaratılan işsizler ordusu hem çalışan insanların çalışma koşullarının kötüleşmesini hem de suç oranlarının artmasını tetiklemiştir. Tarım ve çiftçinin piyasanın acımasız koşullarına terk edildiği bilinmektedir. Siyasi iradeyi tarıma ve çiftçiye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tarım ürünleri piyasası tüccarların insafına bırakılmamalıdır. Siyasi iradeyi, Devletin yapacağı müdahil alımlar ile halkımızın temel besin maddesi olan buğdaya sahip çıkmaya davet ediyoruz.”               ADANA İLİ 2017-2018 YILI BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ   Kalemler Değer (TL/Da) 1. Üretim Masrafları 462 1.1. Değişen Masraflar 302 Tohum 45 Gübre 93 Tarımsal İlaç 32 Makine Kirası 112 Geçici İşçilik 5 Döner Sermaye Faizi 16 1.2. Sabit Masraflar 160 Aile işgücü Ücret Karşılığı 1 Arazi Kirası 150 Genel İdare Giderleri (%3) 9 2. Özet   1 Kg Buğday Maliyeti  (TL/Kg) 1,16 En Az Olması Gereken Buğday Fiyatı (%20 Üretici Karı İle) (TL/Kg) 1,39 NOT: Buğday Verimi 400 Kg/da olarak alınmıştır.    
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, buğdayın ülkemizin her bölgesinde her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişen bir bitki olduğunu belirterek gerek dünyada gerek ülkemizde en fazla üretimi yapılan tarım ürünü olduğunu söyledi.

Ülkemiz buğday üretiminin yaklaşık yüzde 4’lük kısmının ilimiz tarafından karşılandığına vurgu yapan Doğan, “İlimizde buğday hasadı büyük umutlarla başlayıp sancılı bir süreçte devam etmektedir. 1990’lı yıllardan beri ülkemiz tarımında uygulanan neoliberal politikalar buğday fiyatı oluşumunda kendini gösterdi. Üreticiler ürettikleri buğdayı piyasanın acımasız çarkları içerisinde ne yazık ki maliyetinin altında satmaya başlamışlardır. Yanlış tarım politikaları sonunca ülkemizde 2000’li yıllarda buğday üretimi 22 milyon ton iken 2017 yılında çeşitli sebeplerle 17.6 milyon tona gerilemiştir. Aynı yıllar içerisinde ülke nüfusumuzun yaklaşık 15 milyon kişi arttığı göz önünde bulundurulursa bu üretim düzeyi ciddi bir tehlike teşkil etmektedir.”

PİYASA OLUŞTURMASI AÇISINDAN ÖNEM ARZ ETMEKTE

Buğday taban fiyatının 1.05 TL/kg olarak açıklandığını, ancak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana şubemizin tarla bitkileri komisyonunun yapmış olduğu çalışmalar sonucunda 2018 yılı buğday maliyetinin 1,16 TL/kg olarak tespit edildiğini ifade eden Doğan, “Bu seneki iklim koşullarından dolayı verim düşüşü de dikkate alındığında satış fiyatının karlılık ve sürdürülebilir bir üretim için 1,39 TL/kg bazında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bölgemizde üretilen buğdayın turfanda olması ve diğer bölgelerde yetişen buğdaylara piyasa oluşturması açısından önem arz etmektedir.”

GELECEK SEZON BUĞDAY MALİYETİ ARTACAK

Kimyevi gübreye nisan ayında getirilen ÖTV’ye de değinen Doğan, gelecek sezon buğday maliyetlerinin daha da artacağına dikkat çekerek konuşması şöyle sürdürdü:

“Tarım üreticileri buğdayın sonraki tarımsal faaliyetlere finans oluşturması ve stratejik önemi açısından buğday üretiminden para kazanmak zorundadırlar. Aksi durumda üreticiler kırsalı terk edip kentlerin varoşu olmaya, vasıfsız işçi kitleleri oluşturmaya ve madenlerde ölmeye devam edeceklerdir. Tarımsal istihdamın hızlıca azaltılması ancak şehirlerde bu insanlara istihdam olanaklarının yeterince yaratılmaması, toplumsal bir tehlike yaratmaktadır. Son yıllarda yaratılan işsizler ordusu hem çalışan insanların çalışma koşullarının kötüleşmesini hem de suç oranlarının artmasını tetiklemiştir.

Tarım ve çiftçinin piyasanın acımasız koşullarına terk edildiği bilinmektedir. Siyasi iradeyi tarıma ve çiftçiye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tarım ürünleri piyasası tüccarların insafına bırakılmamalıdır. Siyasi iradeyi, Devletin yapacağı müdahil alımlar ile halkımızın temel besin maddesi olan buğdaya sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

 

 

 

 

 

 

 

ADANA İLİ 2017-2018 YILI BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ

 

Kalemler

Değer (TL/Da)

1. Üretim Masrafları

462

1.1. Değişen Masraflar

302

Tohum

45

Gübre

93

Tarımsal İlaç

32

Makine Kirası

112

Geçici İşçilik

5

Döner Sermaye Faizi

16

1.2. Sabit Masraflar

160

Aile işgücü Ücret Karşılığı

1

Arazi Kirası

150

Genel İdare Giderleri (%3)

9

2. Özet

 

1 Kg Buğday Maliyeti  (TL/Kg)

1,16

En Az Olması Gereken Buğday Fiyatı (%20 Üretici Karı İle) (TL/Kg)

1,39

NOT: Buğday Verimi 400 Kg/da olarak alınmıştır.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.