Çiftçiye faiz oyunu

SİYASET 12.09.2018 - 16:31, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1851+ kez okundu.
 

Çiftçiye faiz oyunu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiye düşük faiz oranıyla kullandırılması gereken tarımsal kredilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin yaptığı bir anlaşmadan dolayı son 6 yıldır, olması gerekenin yaklaşık 3 katı faiz oranıyla ödettirildiği yönündeki iddiaları, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, ‘indirimli kredi’ kullandığını düşünen ancak aldıkları krediyi ‘kanunsuz ve yüksek faiz oranlarıyla’ ödemek zorunda kalan çiftçilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.  Ziraat Bankası’nın çiftçilere Tarımsal kredi kooperatifleri aracılığıyla verdiği tarımsal kredilerin ticari kredi orak tahsis edildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararına göre tarımsal kredilerin faiz oranının yüzde 8 olması gerektiğine işaret etti.  CHP Milletvekili Gürer, çiftçiye verilen tarımsal kredinin ticari kredi kapsamında olması nedeniyle piyasa faiz oranlarının kullanıldığı ve aradaki farkın da ‘kaynak kullanım ücreti’ olarak tahsis edildiği yönündeki iddiaları gündeme getirdi. Kaynak kullanım ücreti adı altında her faiz yükseldiğinde tarımsal kredilerin faiz oranlarına da gizli zam yapıldığı iddialarıyla ilgili açıklama yapılmasını isteyen Gürer, tarımsal kredileri uygulanan gizli zamlardan çiftçilerin haberdar olmadığına da vurgu yaptı.  CHP Milletvekili Gürer, Ziraat Bankası ve Tarımsal kredi kooperatifleri arasında 2012 yılında imzalanan anlaşma kapsamında ticari kredi faiz oranı ile indirimli tarımsal kredi faiz oranlarının birbirine yakın olduğu için çiftçinin aleyhine yapılan bu anlaşmanın içeriğinin değiştirilip değiştirilmeyeceğini sordu.  Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirlitarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde; “Piyasa faiz oranları yükseldikçe, tarım kredi kooperatiflerinin çiftçiden aldığı ‘kaynak kullanım ücreti’ yani gizli zam da artmaya devam edecek midir?” şeklindeki soruya yanıt istedi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Tarım ülkemizin geleceğidir.Çiftçi olmazsa tarımda yapılamaz.AKP iktidarları çiftçiye gereken desteği ve önderliği sağlamadı.Sonuçta üretimde de üründe de dışa bağımlılık arttı. Pahalı girdiler ile ürün maliyeti artıyor. Çiftçi, aynı oranda gelir elde edemiyor.Sonuçta kredi ve borçla döndürüyor çarkı.İcra dosyaları sayısı da artıyor.Esnaf ve çiftçi borçlarını ödemekte zorlanıyor, hal böyle iken birde faiz artışları ile daha da sıkıntılı duruma düşüyor.Çiftçinin ekebilmesi,üretebilmesi için ciddi desteğe ihtiyacı var.Teşviklerin amacına uygun kullanılması, faizlerin düşürülmesi,çiftçi borçlarının ötelenmesi çiftçiliğin devamı için ihtiyaçtır” dedi.  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiye düşük faiz oranıyla kullandırılması gereken tarımsal kredilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin yaptığı bir anlaşmadan dolayı son 6 yıldır, olması gerekenin yaklaşık 3 katı faiz oranıyla ödettirildiği yönündeki iddiaları, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, ‘indirimli kredi’ kullandığını düşünen ancak aldıkları krediyi ‘kanunsuz ve yüksek faiz oranlarıyla’ ödemek zorunda kalan çiftçilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. 

Ziraat Bankası’nın çiftçilere Tarımsal kredi kooperatifleri aracılığıyla verdiği tarımsal kredilerin ticari kredi orak tahsis edildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu’nun ilgili kararına göre tarımsal kredilerin faiz oranının yüzde 8 olması gerektiğine işaret etti. 

CHP Milletvekili Gürer, çiftçiye verilen tarımsal kredinin ticari kredi kapsamında olması nedeniyle piyasa faiz oranlarının kullanıldığı ve aradaki farkın da ‘kaynak kullanım ücreti’ olarak tahsis edildiği yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

Kaynak kullanım ücreti adı altında her faiz yükseldiğinde tarımsal kredilerin faiz oranlarına da gizli zam yapıldığı iddialarıyla ilgili açıklama yapılmasını isteyen Gürer, tarımsal kredileri uygulanan gizli zamlardan çiftçilerin haberdar olmadığına da vurgu yaptı. 

CHP Milletvekili Gürer, Ziraat Bankası ve Tarımsal kredi kooperatifleri arasında 2012 yılında imzalanan anlaşma kapsamında ticari kredi faiz oranı ile indirimli tarımsal kredi faiz oranlarının birbirine yakın olduğu için çiftçinin aleyhine yapılan bu anlaşmanın içeriğinin değiştirilip değiştirilmeyeceğini sordu. 

Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirlitarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde; “Piyasa faiz oranları yükseldikçe, tarım kredi kooperatiflerinin çiftçiden aldığı ‘kaynak kullanım ücreti’ yani gizli zam da artmaya devam edecek midir?” şeklindeki soruya yanıt istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Tarım ülkemizin geleceğidir.Çiftçi olmazsa tarımda yapılamaz.AKP iktidarları çiftçiye gereken desteği ve önderliği sağlamadı.Sonuçta üretimde de üründe de dışa bağımlılık arttı. Pahalı girdiler ile ürün maliyeti artıyor. Çiftçi, aynı oranda gelir elde edemiyor.Sonuçta kredi ve borçla döndürüyor çarkı.İcra dosyaları sayısı da artıyor.Esnaf ve çiftçi borçlarını ödemekte zorlanıyor, hal böyle iken birde faiz artışları ile daha da sıkıntılı duruma düşüyor.Çiftçinin ekebilmesi,üretebilmesi için ciddi desteğe ihtiyacı var.Teşviklerin amacına uygun kullanılması, faizlerin düşürülmesi,çiftçi borçlarının ötelenmesi çiftçiliğin devamı için ihtiyaçtır” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.