Diyette en çok yapılan yanlışlar

SAĞLIK-YAŞAM 16.02.2021 - 13:54, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2161+ kez okundu.
 

Diyette en çok yapılan yanlışlar

    Kilolarından bir türlü kurtulamayanlara Diyetisyen Nuray Gönül Gültekin önemli tüyolar verdi.  Sadece aç kalınarak ya da ekmek yemeyerek sağlıklı bir şekilde kilo verilemeyeceğine dikkati çeken Diyetisyen Gültekin, diyet yaparken yapılan  yanlışları sıraladı. Diyet yaparken alınan fazla kaloriler kadar yanlış inanışların da kilo vermeyi olumsuz etkilediğini söyleyen  Diyetisyen Nuray Gönül Gültekin, kilo verme sürecinde en çok yapılan 7 yanlışa vurgu yaptı. Ekmeği ve gluteni kesmek Diyette ekmek çok önemlidir. Özellikle posa açısından. Ekmeği tamamen bırakıldığında kabızlık sorunu çeken çok fazla kişi var. Eğer glutene karşı alerji, intolerans gibi bir durumunuz yoksa gluteni bırakmanız zayıflamanıza yardımcı olmaz. Öğün atlamak Diyetisyenin verdiği listeye tam uymayarak öğün atlamanız, “Az beslenince daha çok kilo veririm.” düşüncesi yanlıştır. Listeniz sizin enerji ihtiyacınıza göre ve almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein yüzdesine göre hazırlandığından listenize ekleme - çıkarma yaptığınız takdirde bütün oranlar değişeceği için beklenen sonuç alınmayabilir. Saat 7’den sonra hiçbir şey yememek Saat kaçta uyuduğunuz, gün içinde hangi saatlerde yemek yediğiniz hepsi önemlidir. Saat 12’de uyuyan biri için en son 7’de yemek yemek sabah aşırı açlıkla uyanmasına sebeptir. Yatmadan 2-3 saat önce bir şey yemeyi kesmek en doğru olanıdır. Yağların kilo yapacağına inanıp yağ tüketmemek  Yağdan kilo verebilmek için yağ yemeniz de şart. Aksi takdirde karbonhidrat ağırlıklı beslenmeniz çabuk acıkmanıza normalden daha fazla yemek yemenize sebep olacağı için kilo vermeniz zorlaşır. Tek besin odaklı yemek Sürekli kalorisi düşük besin tüketerek zayıflama olmaz. Örn; kabak, ıspanak, karnabahar, patlıcan, mantar vs. Evet, kısa süreli zayıflama olabilir ama sürdürülebilir bir düzen değildir. Her gün hatta her öğün öncesi tartılmak Her hafta hatta iki hafta da bir tartılmak en doğrusudur. Sürekli tartılmak yanıltır ve motivasyonunuzu düşürür. Kaçamak yapınca diyet bozuldu diyip tamamen bırakmak Diyet aslında yemek yeme düzenimizi doğru yönde değiştirdiğimiz bir süreçtir. Bu sürece uyum sağlarken kaçamak olması muhtemel bir durumdur. Zamanla vücudumuzda yeni düzene alışarak kaçamak yapma istekleri de azalacağından bu süreci zamana yaymak en önemlisidir. Ayrıca kaçamakları dengelediğimiz sürece diyeti bırakmamıza da gerek yoktur.

 

 

Kilolarından bir türlü kurtulamayanlara Diyetisyen Nuray Gönül Gültekin önemli tüyolar verdi.  Sadece aç kalınarak ya da ekmek yemeyerek sağlıklı bir şekilde kilo verilemeyeceğine dikkati çeken Diyetisyen Gültekin, diyet yaparken yapılan  yanlışları sıraladı.

Diyet yaparken alınan fazla kaloriler kadar yanlış inanışların da kilo vermeyi olumsuz etkilediğini söyleyen  Diyetisyen Nuray Gönül Gültekin, kilo verme sürecinde en çok yapılan 7 yanlışa vurgu yaptı.

Ekmeği ve gluteni kesmek

Diyette ekmek çok önemlidir. Özellikle posa açısından. Ekmeği tamamen bırakıldığında kabızlık sorunu çeken çok fazla kişi var. Eğer glutene karşı alerji, intolerans gibi bir durumunuz yoksa gluteni bırakmanız zayıflamanıza yardımcı olmaz.

Öğün atlamak

Diyetisyenin verdiği listeye tam uymayarak öğün atlamanız, “Az beslenince daha çok kilo veririm.” düşüncesi yanlıştır. Listeniz sizin enerji ihtiyacınıza göre ve almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein yüzdesine göre hazırlandığından listenize ekleme - çıkarma yaptığınız takdirde bütün oranlar değişeceği için beklenen sonuç alınmayabilir.

Saat 7’den sonra hiçbir şey yememek

Saat kaçta uyuduğunuz, gün içinde hangi saatlerde yemek yediğiniz hepsi önemlidir. Saat 12’de uyuyan biri için en son 7’de yemek yemek sabah aşırı açlıkla uyanmasına sebeptir. Yatmadan 2-3 saat önce bir şey yemeyi kesmek en doğru olanıdır.

Yağların kilo yapacağına inanıp yağ tüketmemek

 Yağdan kilo verebilmek için yağ yemeniz de şart. Aksi takdirde karbonhidrat ağırlıklı beslenmeniz çabuk acıkmanıza normalden daha fazla yemek yemenize sebep olacağı için kilo vermeniz zorlaşır.

Tek besin odaklı yemek

Sürekli kalorisi düşük besin tüketerek zayıflama olmaz. Örn; kabak, ıspanak, karnabahar, patlıcan, mantar vs. Evet, kısa süreli zayıflama olabilir ama sürdürülebilir bir düzen değildir.

Her gün hatta her öğün öncesi tartılmak

Her hafta hatta iki hafta da bir tartılmak en doğrusudur. Sürekli tartılmak yanıltır ve motivasyonunuzu düşürür.

Kaçamak yapınca diyet bozuldu diyip tamamen bırakmak

Diyet aslında yemek yeme düzenimizi doğru yönde değiştirdiğimiz bir süreçtir. Bu sürece uyum sağlarken kaçamak olması muhtemel bir durumdur. Zamanla vücudumuzda yeni düzene alışarak kaçamak yapma istekleri de azalacağından bu süreci zamana yaymak en önemlisidir. Ayrıca kaçamakları dengelediğimiz sürece diyeti bırakmamıza da gerek yoktur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.