Evlilik öncesi danışmanlık neleri kapsar?

SAĞLIK-YAŞAM 02.12.2019 - 15:53, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1413+ kez okundu.
 

Evlilik öncesi danışmanlık neleri kapsar?

  Evlilik öncesi,  düğün telaşı derken göz ardı edilen ancak en önemlisi olan ve çiftler için zorunlu kılınan; danışmanlık hizmeti nedir? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Çetinkaya, açıkladı. Evlilik öncesi danışmanlık, önemli bir sağlık kontrolüdür. Yakında hayatlarını birleştirecek olan çiftlerin orak hücre anemisi gibi genetik kan hastalıklarına veya hepatit B, C ya HIV/AIDS gibi enfeksiyonlara sahip olup olmadığı kontrol edilmektedir. Eşlerde keşfedilen herhangi bir hastalığı birbirlerine geçirme ihtimalini önlemek amacıyla, bir tıbbi konsültasyon sağlamak ve mükemmel sağlıklı bir aile planlamaya yardımcı olmak için, seçenekler ve alternatifler sunulur. Ayrıca evlilik öncesinde yapılan bu kontroller çiftlerin birbirleri ile nasıl ilgileneceği konusunda da yardımcı olur. Evlenmeden önce son 6 ay içerisinde yaptırmanızda fayda var! Evlilik öncesi danışma evlilikten önce herhangi bir zamanda yapılabilir, ancak tavsiye edilen zaman dilimi evlilikten önceki 6 aydır. Bu süreçte genellikle, talasemi gibi bir kan anormalliği olup olmadığını belirlemek için rutin bir kan testi ve hemoglobin analizi yapılır. Ayrıca iltihaplanma sürecini bilmek için eritrosit sedimantasyon hızı da öğrenilir. Kan testi ve rhesus faktör testi ile daha sonra doğabilecek olan bebeğin de kan grubunun bilinmesine yardımcı olur ve fetüs için oldukça yararlıdır. Böbreklerin fonksiyonlarını görmek ve böbrek yolları ya da idrar yolları ile alakalı bir problem olup olmadığını belirlemek için; idrar testi gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra; diyabet için kan şekeri testi, Hepatit B için HBsAG, frengi hastalığı için VDLR/RPR testi ve Toxoplasma parazit, Rubella virüsü, Sitomegalo virüsü, herpes virüsü gibi fetüs ve prematüre bebeklerde ciddi tehlikelere yol açabilecek enfeksiyonlar için TORCH testi yapılır. “Evlenmeden önce zorunlu tutulmaktadır” Evlilikten önce birçok kişinin kafasında, evlilik öncesi sağlık danışmanlığının gerekli olup olmadığına dair soru işaretleri bulunur. Ayrıca bu test, evlenmeden önce zorunlu tutulmaktadır. Yani kanunlar gereği evlenmeden önce bütün çiftlerin, evlilik öncesi danışmadan geçmesi gerekir. Çünkü frengi gibi bazı hastalıklara sahip olan kişilerin, evlenmesi kanunen yasaktır. Bu nedenle, evlenmeden önce mutlaka sağlık testi yaptırmak gerekir.  

 

Evlilik öncesi,  düğün telaşı derken göz ardı edilen ancak en önemlisi olan ve çiftler için zorunlu kılınan; danışmanlık hizmeti nedir? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Çetinkaya, açıkladı.

Evlilik öncesi danışmanlık, önemli bir sağlık kontrolüdür. Yakında hayatlarını birleştirecek olan çiftlerin orak hücre anemisi gibi genetik kan hastalıklarına veya hepatit B, C ya HIV/AIDS gibi enfeksiyonlara sahip olup olmadığı kontrol edilmektedir. Eşlerde keşfedilen herhangi bir hastalığı birbirlerine geçirme ihtimalini önlemek amacıyla, bir tıbbi konsültasyon sağlamak ve mükemmel sağlıklı bir aile planlamaya yardımcı olmak için, seçenekler ve alternatifler sunulur. Ayrıca evlilik öncesinde yapılan bu kontroller çiftlerin birbirleri ile nasıl ilgileneceği konusunda da yardımcı olur.

Evlenmeden önce son 6 ay içerisinde yaptırmanızda fayda var!

Evlilik öncesi danışma evlilikten önce herhangi bir zamanda yapılabilir, ancak tavsiye edilen zaman dilimi evlilikten önceki 6 aydır. Bu süreçte genellikle, talasemi gibi bir kan anormalliği olup olmadığını belirlemek için rutin bir kan testi ve hemoglobin analizi yapılır. Ayrıca iltihaplanma sürecini bilmek için eritrosit sedimantasyon hızı da öğrenilir. Kan testi ve rhesus faktör testi ile daha sonra doğabilecek olan bebeğin de kan grubunun bilinmesine yardımcı olur ve fetüs için oldukça yararlıdır. Böbreklerin fonksiyonlarını görmek ve böbrek yolları ya da idrar yolları ile alakalı bir problem olup olmadığını belirlemek için; idrar testi gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra; diyabet için kan şekeri testi, Hepatit B için HBsAG, frengi hastalığı için VDLR/RPR testi ve Toxoplasma parazit, Rubella virüsü, Sitomegalo virüsü, herpes virüsü gibi fetüs ve prematüre bebeklerde ciddi tehlikelere yol açabilecek enfeksiyonlar için TORCH testi yapılır.

“Evlenmeden önce zorunlu tutulmaktadır”

Evlilikten önce birçok kişinin kafasında, evlilik öncesi sağlık danışmanlığının gerekli olup olmadığına dair soru işaretleri bulunur. Ayrıca bu test, evlenmeden önce zorunlu tutulmaktadır. Yani kanunlar gereği evlenmeden önce bütün çiftlerin, evlilik öncesi danışmadan geçmesi gerekir. Çünkü frengi gibi bazı hastalıklara sahip olan kişilerin, evlenmesi kanunen yasaktır. Bu nedenle, evlenmeden önce mutlaka sağlık testi yaptırmak gerekir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.