Gazeteci Mumcu, Emniyet Müdürü Okan ile eski bakan Cem anıldı

GÜNDEM 25.01.2021 - 17:23, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1905+ kez okundu.
 

Gazeteci Mumcu, Emniyet Müdürü Okan ile eski bakan Cem anıldı

Evinin önündeki aracına yerleştirilen bombayla katledilen Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı Uğur Mumcu ölümünün 28’nci, Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ise suikastla hayatını kaybedişinin 20’nci yıldönümünde anıldı. Aynı tarihte kansere yenik düşen Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem de unutulmadı.  Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen anma  etkinliğine CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, CHP Adana il, ilçe, kadın ve gençlik örgütleri ile demokratik kitle ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Etkinlikte, Uğur Mumcu’nun “Sesleniş” adlı eserinin seslendirildi.  CHP Adana İl Sekreteri Samet Güdük, Mumcu’nun gerçekleri yazıp halka aktarmayı görev edinen bir gazeteci olduğunu söyledi. Güdük, “Uğur Mumcu, çeyrek asırdan uzun bir süre önce bugünleri görüp, Cumhuriyete, Cumhuriyet kazanımlarına yönelik tehditleri detaylı bir şekilde yazıp, uyarmıştı” ifadelerini kullandı.  Güdük, Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın ise halkla arasına bürokratik bir mesafe koymak yerine, insanların gönlünü kazanmayı tercih eden bir devlet adamı olduğuna dikkat çekti. Okkan’ın terör örgütleriyle kararlı ve etkili mücadelesiyle halka olan samimi ve güçlü bağı sebebiyle karanlık güçlerin hedefi haline geldiğini belirten Güdük, 24 Ocak 2001’de kurulan hain bir pusuda, Ali Gaffar Okkan’la birlikte 4 polisin şehit olduğunu anımsattı. İsmail Cem’in mütevazı kişiliği, dürüst, ilkeli, donanımlı, ileri görüşlü siyaset anlayışıyla örnek bir diplomat olduğunu aktaran Güdük, akciğer kanserine yenik düştüğünü Mumcu, Okkan ve Cem’i rahmet ve minnetle andıklarını bildirdi.  Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı İsa Kayadan da, “Sistematik bir şekilde sürdürülen aydın kıyımı; aslında bir ‘meydanı boşaltma’ operasyonuydu ve gelecekte ülkemizde sahnelenecek oyunların da habercisiydi. Katledilenlere bakıldığında bu karanlık güçlerin ne kadar seçici davrandığı görülecektir. Cinayetler sadece ses getirmek için işlenmemiştir. Amaç; kamuoyu oluşturma gücü çok yüksek olan yurtseverleri, devrimcileri susturmaktı” ifadelerini kullandı. Kayadan şunları söyledi: “Adaletin ve demokrasinin kalmadığı ülkemizde, yeniden ‘Adalet ve Demokrasi’  için mücadele etmek bir insanlık görevidir. Ocak ayı, toplumsal hafızamızı yoklama zamanıdır. Ocak ayı, acıları bal eyleyerek, Atatürk Devrim ve İlkelerine, üniter devlet yapımıza, hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine, demokrasiye her ne pahasına olursa olsun sahip çıkma zamanıdır. Bir yarım umuttur elimizde kalan, göğüslemek için karanlık yarınları. Biz bu umudu erdemli, onurlu, inançlı, doğru, dürüst ve katledilseler de öldürülemeyen devrim şehitlerinden aldık. Onlara yıldızlar kadar selam olsun.”

Evinin önündeki aracına yerleştirilen bombayla katledilen Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı Uğur Mumcu ölümünün 28’nci, Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ise suikastla hayatını kaybedişinin 20’nci yıldönümünde anıldı. Aynı tarihte kansere yenik düşen Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem de unutulmadı. 

Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen anma  etkinliğine CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, CHP Adana il, ilçe, kadın ve gençlik örgütleri ile demokratik kitle ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Etkinlikte, Uğur Mumcu’nun “Sesleniş” adlı eserinin seslendirildi. 
CHP Adana İl Sekreteri Samet Güdük, Mumcu’nun gerçekleri yazıp halka aktarmayı görev edinen bir gazeteci olduğunu söyledi. Güdük, “Uğur Mumcu, çeyrek asırdan uzun bir süre önce bugünleri görüp, Cumhuriyete, Cumhuriyet kazanımlarına yönelik tehditleri detaylı bir şekilde yazıp, uyarmıştı” ifadelerini kullandı. 
Güdük, Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın ise halkla arasına bürokratik bir mesafe koymak yerine, insanların gönlünü kazanmayı tercih eden bir devlet adamı olduğuna dikkat çekti. Okkan’ın terör örgütleriyle kararlı ve etkili mücadelesiyle halka olan samimi ve güçlü bağı sebebiyle karanlık güçlerin hedefi haline geldiğini belirten Güdük, 24 Ocak 2001’de kurulan hain bir pusuda, Ali Gaffar Okkan’la birlikte 4 polisin şehit olduğunu anımsattı. İsmail Cem’in mütevazı kişiliği, dürüst, ilkeli, donanımlı, ileri görüşlü siyaset anlayışıyla örnek bir diplomat olduğunu aktaran Güdük, akciğer kanserine yenik düştüğünü Mumcu, Okkan ve Cem’i rahmet ve minnetle andıklarını bildirdi. 
Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı İsa Kayadan da, “Sistematik bir şekilde sürdürülen aydın kıyımı; aslında bir ‘meydanı boşaltma’ operasyonuydu ve gelecekte ülkemizde sahnelenecek oyunların da habercisiydi. Katledilenlere bakıldığında bu karanlık güçlerin ne kadar seçici davrandığı görülecektir. Cinayetler sadece ses getirmek için işlenmemiştir. Amaç; kamuoyu oluşturma gücü çok yüksek olan yurtseverleri, devrimcileri susturmaktı” ifadelerini kullandı.
Kayadan şunları söyledi: “Adaletin ve demokrasinin kalmadığı ülkemizde, yeniden ‘Adalet ve Demokrasi’  için mücadele etmek bir insanlık görevidir. Ocak ayı, toplumsal hafızamızı yoklama zamanıdır. Ocak ayı, acıları bal eyleyerek, Atatürk Devrim ve İlkelerine, üniter devlet yapımıza, hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine, demokrasiye her ne pahasına olursa olsun sahip çıkma zamanıdır. Bir yarım umuttur elimizde kalan, göğüslemek için karanlık yarınları. Biz bu umudu erdemli, onurlu, inançlı, doğru, dürüst ve katledilseler de öldürülemeyen devrim şehitlerinden aldık. Onlara yıldızlar kadar selam olsun.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.