Güler: Diyabet ile diş eti hastalıkları arasında birebir ilişki var

GÜNDEM 25.11.2019 - 16:43, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1283+ kez okundu.
 

Güler: Diyabet ile diş eti hastalıkları arasında birebir ilişki var

    Türkiye’nin diyabet hasta sayısında dünyada ikinci sırada olduğunu söyleyen Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Diyabet ile diş eti hastalıkları arasında birebir ilişki vardır. İkisi birbirini tetiklemektedir.” dedi.   DİYABETLE MÜCADELEDE DİŞ HEKİMLERİNİN VARLIĞI UNUTULMAMALIDIR Bilimsel Diş Hekimliğinin Kuruluşunun 111. Yılı Etkinlikleri kapsamında Adana Diş Hekimleri Odası, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Güney Diş Deposu işbirliğiyle Sheraton Grad Adana’da diş hekimlerine yönelik düzenlenen ‘Eğitim Günleri’nin açılış konuşması yapan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, diyabet hastalığı konusuna değinerek “Türkiye’de diyabet hasta sayısı çok yüksek. 18 yaş üstü nüfusta oran yüzde 14’lere ulaşmış durumdadır. Ve hızla artmaktadır. Dünyaya baktığımızda Meksika birinci sırayı alırken maalesef Türkiye ikinci sıradadır. Diyabet ile diş eti hastalıkları arasında birebir ilişki vardır. İkisi bir birini tetiklemektedir. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı’na diyoruz ki; diyabetle mücadele içerisinde diş hekimlerinin varlığını unutmayın. Diyabetle mücadelede diş hekiminin yerinide belirleyin. Bu işin içerisinde bizlerde varız. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde özelden hizmet almak istiyorsanız Diyabet Raporu olan hastalara hiç olmazsa “yılda bir defa diş hekimine muayene ol, diş taşı temizliği yaptır. Gerekirse diş eti kuretaj yaptırın” diyerek “özelden hizmet alın” diyoruz.” dedi.   DİŞ HEKİMLERİ OBEZİTE İLE MÜCADELEDE DE ETKİLİ Obezite ile mücadelede de diş hekimlerinin etkin rol oynağını söyleyen Başkan Dt. Güler, “Asitli gıdalar ve özellikle asitli içecekler günümüzde oldukça yaygın şekilde tüketilmektedir. Obezitenin başlıca sebepleri bunlardır. Asitli içecekler dişlerin görünümü ve sağlığını olumsuz etkilediği gibi beslenme konusunda da istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır. Ülkemizde Obezite ile mücadelenin başarılı olması için Sağlık Bakanlığı bu işin içerisine bizleride dahil etmelidir. Çünkü biz hastalarımıza hem diş estetiklerinin hemde sağlıklarının bozulmaması için bu tarz şekerli gıdaları ve karbon hidratlı yiyeceklerden uzak durmalarını söyleyerek, fazla tüketmemeleri konusunda uyarılarda bulunup, yaptırım uyguluyoruz. Bizler bu işin içerisinde olursak obezitenin en asgariye ineceğini biliyoruz. Bu anlamda bugün ki eğitimlerin faydalarının azımsanmayacak olduğunu biliyorum. Eğitim verecek hocalarımıza hoş geldiniz diyor, hepinize sağlıklı günler diliyorum.” diye konuştu.   UYGULAMALI EĞİTİM “Endodonti Kliniğinde Adeziv Uygulamalar” konusuyla Konya Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Endodonti Anabilim Dalından Prof. Dr. Sema Belli, “Uzun Süreli Anterior Kompozit Restorasyonları Nasıl Yapabiliriz?” konu başlığıyla Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Esra Can’ın slayt sunum yaparak verdikleri konferansın ardından uygulamalı eğitime geçildi.

 

 

Türkiye’nin diyabet hasta sayısında dünyada ikinci sırada olduğunu söyleyen Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Diyabet ile diş eti hastalıkları arasında birebir ilişki vardır. İkisi birbirini tetiklemektedir.” dedi.

 

DİYABETLE MÜCADELEDE DİŞ HEKİMLERİNİN VARLIĞI UNUTULMAMALIDIR

Bilimsel Diş Hekimliğinin Kuruluşunun 111. Yılı Etkinlikleri kapsamında Adana Diş Hekimleri Odası, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Güney Diş Deposu işbirliğiyle Sheraton Grad Adana’da diş hekimlerine yönelik düzenlenen ‘Eğitim Günleri’nin açılış konuşması yapan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, diyabet hastalığı konusuna değinerek “Türkiye’de diyabet hasta sayısı çok yüksek. 18 yaş üstü nüfusta oran yüzde 14’lere ulaşmış durumdadır. Ve hızla artmaktadır. Dünyaya baktığımızda Meksika birinci sırayı alırken maalesef Türkiye ikinci sıradadır. Diyabet ile diş eti hastalıkları arasında birebir ilişki vardır. İkisi bir birini tetiklemektedir. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı’na diyoruz ki; diyabetle mücadele içerisinde diş hekimlerinin varlığını unutmayın. Diyabetle mücadelede diş hekiminin yerinide belirleyin. Bu işin içerisinde bizlerde varız. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde özelden hizmet almak istiyorsanız Diyabet Raporu olan hastalara hiç olmazsa “yılda bir defa diş hekimine muayene ol, diş taşı temizliği yaptır. Gerekirse diş eti kuretaj yaptırın” diyerek “özelden hizmet alın” diyoruz.” dedi.

 

DİŞ HEKİMLERİ OBEZİTE İLE MÜCADELEDE DE ETKİLİ

Obezite ile mücadelede de diş hekimlerinin etkin rol oynağını söyleyen Başkan Dt. Güler, “Asitli gıdalar ve özellikle asitli içecekler günümüzde oldukça yaygın şekilde tüketilmektedir. Obezitenin başlıca sebepleri bunlardır. Asitli içecekler dişlerin görünümü ve sağlığını olumsuz etkilediği gibi beslenme konusunda da istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır. Ülkemizde Obezite ile mücadelenin başarılı olması için Sağlık Bakanlığı bu işin içerisine bizleride dahil etmelidir. Çünkü biz hastalarımıza hem diş estetiklerinin hemde sağlıklarının bozulmaması için bu tarz şekerli gıdaları ve karbon hidratlı yiyeceklerden uzak durmalarını söyleyerek, fazla tüketmemeleri konusunda uyarılarda bulunup, yaptırım uyguluyoruz. Bizler bu işin içerisinde olursak obezitenin en asgariye ineceğini biliyoruz. Bu anlamda bugün ki eğitimlerin faydalarının azımsanmayacak olduğunu biliyorum. Eğitim verecek hocalarımıza hoş geldiniz diyor, hepinize sağlıklı günler diliyorum.” diye konuştu.

 

UYGULAMALI EĞİTİM

“Endodonti Kliniğinde Adeziv Uygulamalar” konusuyla Konya Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Endodonti Anabilim Dalından Prof. Dr. Sema Belli,

“Uzun Süreli Anterior Kompozit Restorasyonları Nasıl Yapabiliriz?” konu başlığıyla Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Esra Can’ın slayt sunum yaparak verdikleri konferansın ardından uygulamalı eğitime geçildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.