Gülnar: Asgari ücret yaşama maliyetini karşılamaktan uzak

GÜNDEM 05.12.2018 - 17:24, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1064+ kez okundu.
 

Gülnar: Asgari ücret yaşama maliyetini karşılamaktan uzak

  Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Asgari ücretin yeniden belirleme çalışmalarının başlayacağı günümüzde, fiyat artışları karşısında başta asgari ücret olmak üzere çalışanların gelirlerinin yetersiz kaldığını söyledi. Her ayın ilk haftası gerçekleştirilen Başkan Kurulu, Türk-İş’e bağlı Sendika Başkanlarının katılımı ile bölge temsilciliğinde yapıldı. Genel değerlendirmelerin yapıldığı Başkanlar Kurulunda konuşan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “Aylık net asgari ücretin halen 1.603 TL olduğu ekonomik ve sosyal koşullarda sadece tek bir çalışan için hesaplanan yaşama maliyeti 2.385 TL olarak hesaplandı. Mevcut asgari ücret, dört kişilik bir ailenin asgari aylık gıda harcaması olan açlık sınırını bile karşılamaktan uzak kaldı. Asgari ücret, dört kişilik bir ailenin aylık harcamasına ancak bir hafta yetiyor.İnsan onuruna yaraşır yaşama seviyesini sağlayacak bir ücret karşılığında çalışılması gereği anayasada düzenlenmiş olmasına rağmen milyonlarca çalışan ailesiyle birlikte düşük ve yetersiz gelirle hayatını sürdürmek durumunda bırakılmaktadır” dedi. AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI   Konuşmasında Türk-İş Konfederasyonunun çalışanların geçim şartlarını otuz bir yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının Kasım ayı verilenini de açıklayan Gülnar, “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.942,71 TL,   Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.328,05 TL, evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.385,11 TL olarak hesaplandı” diye konuştu. ASGARİ ÜCRET 2 BİN TL ÜZERİNDE OLMALI Asgari ücret tespit komisyonunun toplantılarına önümüzdeki günlerde başlayacağına dikkat çeken Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerine baktığımızda belirlenecek asgari ücretin 2 bin TL’nin üzerinde olması gerekmektedir. Türk-İş olarak bu konuda gösterdiğimiz hassasiyet ortadadır” dedi.      

 

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Asgari ücretin yeniden belirleme çalışmalarının başlayacağı günümüzde, fiyat artışları karşısında başta asgari ücret olmak üzere çalışanların gelirlerinin yetersiz kaldığını söyledi.

Her ayın ilk haftası gerçekleştirilen Başkan Kurulu, Türk-İş’e bağlı Sendika Başkanlarının katılımı ile bölge temsilciliğinde yapıldı. Genel değerlendirmelerin yapıldığı Başkanlar Kurulunda konuşan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “Aylık net asgari ücretin halen 1.603 TL olduğu ekonomik ve sosyal koşullarda sadece tek bir çalışan için hesaplanan yaşama maliyeti 2.385 TL olarak hesaplandı. Mevcut asgari ücret, dört kişilik bir ailenin asgari aylık gıda harcaması olan açlık sınırını bile karşılamaktan uzak kaldı. Asgari ücret, dört kişilik bir ailenin aylık harcamasına ancak bir hafta yetiyor.İnsan onuruna yaraşır yaşama seviyesini sağlayacak bir ücret karşılığında çalışılması gereği anayasada düzenlenmiş olmasına rağmen milyonlarca çalışan ailesiyle birlikte düşük ve yetersiz gelirle hayatını sürdürmek durumunda bırakılmaktadır” dedi.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI  

Konuşmasında Türk-İş Konfederasyonunun çalışanların geçim şartlarını otuz bir yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının Kasım ayı verilenini de açıklayan Gülnar, “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.942,71 TL,  

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.328,05 TL, evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.385,11 TL olarak hesaplandı” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN TL ÜZERİNDE OLMALI

Asgari ücret tespit komisyonunun toplantılarına önümüzdeki günlerde başlayacağına dikkat çeken Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerine baktığımızda belirlenecek asgari ücretin 2 bin TL’nin üzerinde olması gerekmektedir. Türk-İş olarak bu konuda gösterdiğimiz hassasiyet ortadadır” dedi.

   

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.