HER YIL 7 MİLYON İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

SAĞLIK-YAŞAM 09.02.2019 - 12:54, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2041+ kez okundu.
 

HER YIL 7 MİLYON İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

  VKV Sağlık Kuruluşları doktorları 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında tütün ve çeşitlerinin zararlarına dikkat çekiyor. Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Elif Altuğ ve Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Işıl Uzel, pasif içicilikten sigara kullanımının zararlarına ve sigara bırakma sürecine kadar birçok noktaya değiniyor. VKV Sağlık Kuruluşları, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Elif Altuğ ve Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Işıl Uzel, pasif içicilikten sigara kullanımının zararlarına ve sigara bırakma sürecine kadar birçok noktaya dikkat çekiyor. Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Elif Altuğ, tütün salgını, aktif içim ve pasif maruziyet dolayısıyla her yıl dünyada 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtiyor. Tütün kullanımının Türkiye’de ve dünyada önlenebilir ölümlerin başında geldiğini ve bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dr. Altuğ, “Sigara dumanı 7.000’den fazla zehirli ve kanser yapıcı özelliği olan kimyasal madde içerirken, pasif sigara maruziyetinde salınan duman içeriğinde, içilen sigara dumanından daha fazla zararlı madde bulunuyor. Sigara içicilerinin ömrü ortalama 15 yıl kısalırken, sigara içen her 5 kişiden biri yaşamını beklenenden erken kaybeder,” diyor. Tütün kullanımının, içinde bulunan bağımlılık yapıcı nikotin nedeniyle, nikotin bağımlılığı olarak da adlandırıldığının altını çizen Dr. Elif Altuğ şöyle devam ediyor; “Nikotinin hem bedensel hem de davranışsal bağımlılık döngüsü üzerinde etkileri vardır. Özellikle genç yaşlarda başlanıldığında, bu etkileri daha yerleşik gözlenir. Ülkemizde sigara kullanımı başlangıcı ortalama 11-12 yaşlarıdır. Türkiye’de her 5 erkek çocuktan biri ve her 9 kız çocuktan biri sigara kullanıyor. Erken yaşlarda tütün kullanımına başlanması, hem hastalıkların oluşumu hem de bağımlılığın gelişmesi açısından ciddi risk oluşturuyor.” Elektronik Sigaranın İçinde Kanserojen Maddeler Bulunuyor Elektronik sigaranın tütün endüstrisinin yeni ürünü olduğunu ve ana hedef kitlenin gençler olduğu bu pazardaki artışın çok çarpıcı olduğunu belirten Dr. Elif Altuğ, “Elektronik sigara, sigara içmenin görüntü ve davranışını taklit eden, nikotin bağımlılığının sürmesini sağlayan bir araçtır. Yine içeriğinde akciğer sağlığına olumsuz etkileri bulunan kanserojen maddeler ve uçucu organik bileşenler bulunur,” diye açıklıyor. Dr. Altuğ, nargile ve sarma tütünlerin gençlere ulaşmak için bir araç olarak kullanıldığına da dikkat çekerek; “Sağlıklı ve bağımsız gençler yetiştirmek için ticari nargile sunumunun yasaklanması ve bu alanda ulusal düzeyde etkin önlemler alınması gerekiyor,” diye belirtiyor.

 

VKV Sağlık Kuruluşları doktorları 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında tütün ve çeşitlerinin zararlarına dikkat çekiyor. Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Elif Altuğ ve Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Işıl Uzel, pasif içicilikten sigara kullanımının zararlarına ve sigara bırakma sürecine kadar birçok noktaya değiniyor.

VKV Sağlık Kuruluşları, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Elif Altuğ ve Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Işıl Uzel, pasif içicilikten sigara kullanımının zararlarına ve sigara bırakma sürecine kadar birçok noktaya dikkat çekiyor.

Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Elif Altuğ, tütün salgını, aktif içim ve pasif maruziyet dolayısıyla her yıl dünyada 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtiyor. Tütün kullanımının Türkiye’de ve dünyada önlenebilir ölümlerin başında geldiğini ve bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dr. Altuğ, “Sigara dumanı 7.000’den fazla zehirli ve kanser yapıcı özelliği olan kimyasal madde içerirken, pasif sigara maruziyetinde salınan duman içeriğinde, içilen sigara dumanından daha fazla zararlı madde bulunuyor. Sigara içicilerinin ömrü ortalama 15 yıl kısalırken, sigara içen her 5 kişiden biri yaşamını beklenenden erken kaybeder,” diyor.

Tütün kullanımının, içinde bulunan bağımlılık yapıcı nikotin nedeniyle, nikotin bağımlılığı olarak da adlandırıldığının altını çizen Dr. Elif Altuğ şöyle devam ediyor; “Nikotinin hem bedensel hem de davranışsal bağımlılık döngüsü üzerinde etkileri vardır. Özellikle genç yaşlarda başlanıldığında, bu etkileri daha yerleşik gözlenir. Ülkemizde sigara kullanımı başlangıcı ortalama 11-12 yaşlarıdır. Türkiye’de her 5 erkek çocuktan biri ve her 9 kız çocuktan biri sigara kullanıyor. Erken yaşlarda tütün kullanımına başlanması, hem hastalıkların oluşumu hem de bağımlılığın gelişmesi açısından ciddi risk oluşturuyor.”

Elektronik Sigaranın İçinde Kanserojen Maddeler Bulunuyor

Elektronik sigaranın tütün endüstrisinin yeni ürünü olduğunu ve ana hedef kitlenin gençler olduğu bu pazardaki artışın çok çarpıcı olduğunu belirten Dr. Elif Altuğ, “Elektronik sigara, sigara içmenin görüntü ve davranışını taklit eden, nikotin bağımlılığının sürmesini sağlayan bir araçtır. Yine içeriğinde akciğer sağlığına olumsuz etkileri bulunan kanserojen maddeler ve uçucu organik bileşenler bulunur,” diye açıklıyor. Dr. Altuğ, nargile ve sarma tütünlerin gençlere ulaşmak için bir araç olarak kullanıldığına da dikkat çekerek; “Sağlıklı ve bağımsız gençler yetiştirmek için ticari nargile sunumunun yasaklanması ve bu alanda ulusal düzeyde etkin önlemler alınması gerekiyor,” diye belirtiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.