İnek kesmeye devam!

EKONOMİ 13.12.2020 - 17:28, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1547+ kez okundu.
 

İnek kesmeye devam!

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, yeni çiğ süt fiyatının yetersiz olduğunu söyledi.
    Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nce belirlenen 2 lira 80 kuruşluk çiğ süt fiyatının yetersiz olduğunu belirterek, süt üreticilerinin zarar etmeye ve inek kesimine devam edeceğini bildirdi. DAYANACAK GÜCÜ KALMADI Doğru, sosyal medya hesabından konuya ilişkin değerlendirmesinde, süt üreticisinin dayanacak gücü kalmadığını hatırlatarak, “Süt sanayicisinin yeni çiğ süt fiyatıyla maliyet yapıp, marketlere 1 Ocak’tan itibaren fiyat vermesi ve üreticiden de yeni fiyatla alım yapması için Ulusal Süt Konseyi toplanarak mevcut maliyetlere göre, çiğ süt fiyatını belirlemeli. Süt üreticisinin dayanacak gücü kalmadı.” demişti. YENİ FİYAT YETERSİZ Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği’nin (TÜSEDAD), Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını 15 Aralık 2020’den geçerli olmak üzere litre fiyatını 3 lira 66 kuruş olarak belirlemesini ve fiyatın 3 ayda bir revize edilmesini istediğini kaydeden Doğru, fiyat belirlenmesinin ardından ise, “Gıda komitesinde belirlenen 2 lira 80 kuruşluk çiğ süt fiyatı yetersiz, zarara ve inek kesimine devam ! Fiyatın 30 Nisan’a kadar belirlenmesi ve primlerin aylık ödeneceğinin açıklanması olumlu. Devletin, satın almadığı bir ürüne fiyat açıkladığı hangi ürün var? Yem, gübre, yonca?” diye sormuştu. DEVLET LİTRE BAŞI 30 KURUŞLUK DESTEK VERECEK Bu arada, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2021 Ocak-Nisan için geçerli 2 lira 80 kuruşluk çiğ süt tavsiye fiyatına litre başı 30 kuruş destek vereceklerini bildirdi. Pakdemirli, “Bakanlığımızca da aynı dönemde çiğ süt desteği 30 kuruş olarak uygulanacaktır. Böylece, açıklanan bu çiğ süt tavsiye satış fiyatı ve 30 kuruş çiğ süt desteği ile paritenin 1,30'un üzerinde kalmasını sağlamış olacağız" dedi. ESK, KARKAS ALIM FİYATLARINI ARTIRDI Bakan Pakdemirli, sadece süt üreticileri değil, büyükbaş hayvan üreticilerine de bir müjde verdi. Piyasalardaki karkas alım fiyatlarının üreticilerin büyükbaş hayvan üretim maliyetlerinin altında seyrettiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Et ve Süt Kurumu, üreticilerin mağduriyetini gidermek için 14.12.2020 Pazartesi günü itibariyle karkas alım fiyatlarını artırdı; Buna göre, İthal menşeli karkas alım fiyatı 33 KG/TL'den 35 KG/TL'ye; Yerli menşeli karkas alım fiyatı 34 KG/TL'den 36 KG/TL'ye çıkarıldı" dedi.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, yeni çiğ süt fiyatının yetersiz olduğunu söyledi.

 

 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nce belirlenen 2 lira 80 kuruşluk çiğ süt fiyatının yetersiz olduğunu belirterek, süt üreticilerinin zarar etmeye ve inek kesimine devam edeceğini bildirdi.

DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Doğru, sosyal medya hesabından konuya ilişkin değerlendirmesinde, süt üreticisinin dayanacak gücü kalmadığını hatırlatarak, “Süt sanayicisinin yeni çiğ süt fiyatıyla maliyet yapıp, marketlere 1 Ocak’tan itibaren fiyat vermesi ve üreticiden de yeni fiyatla alım yapması için Ulusal Süt Konseyi toplanarak mevcut maliyetlere göre, çiğ süt fiyatını belirlemeli. Süt üreticisinin dayanacak gücü kalmadı.” demişti.

YENİ FİYAT YETERSİZ

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği’nin (TÜSEDAD), Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını 15 Aralık 2020’den geçerli olmak üzere litre fiyatını 3 lira 66 kuruş olarak belirlemesini ve fiyatın 3 ayda bir revize edilmesini istediğini kaydeden Doğru, fiyat belirlenmesinin ardından ise, “Gıda komitesinde belirlenen 2 lira 80 kuruşluk çiğ süt fiyatı yetersiz, zarara ve inek kesimine devam ! Fiyatın 30 Nisan’a kadar belirlenmesi ve primlerin aylık ödeneceğinin açıklanması olumlu. Devletin, satın almadığı bir ürüne fiyat açıkladığı hangi ürün var? Yem, gübre, yonca?” diye sormuştu.

DEVLET LİTRE BAŞI 30 KURUŞLUK DESTEK VERECEK

Bu arada, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2021 Ocak-Nisan için geçerli 2 lira 80 kuruşluk çiğ süt tavsiye fiyatına litre başı 30 kuruş destek vereceklerini bildirdi. Pakdemirli, “Bakanlığımızca da aynı dönemde çiğ süt desteği 30 kuruş olarak uygulanacaktır. Böylece, açıklanan bu çiğ süt tavsiye satış fiyatı ve 30 kuruş çiğ süt desteği ile paritenin 1,30'un üzerinde kalmasını sağlamış olacağız" dedi.

ESK, KARKAS ALIM FİYATLARINI ARTIRDI

Bakan Pakdemirli, sadece süt üreticileri değil, büyükbaş hayvan üreticilerine de bir müjde verdi. Piyasalardaki karkas alım fiyatlarının üreticilerin büyükbaş hayvan üretim maliyetlerinin altında seyrettiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Et ve Süt Kurumu, üreticilerin mağduriyetini gidermek için 14.12.2020 Pazartesi günü itibariyle karkas alım fiyatlarını artırdı; Buna göre, İthal menşeli karkas alım fiyatı 33 KG/TL'den 35 KG/TL'ye; Yerli menşeli karkas alım fiyatı 34 KG/TL'den 36 KG/TL'ye çıkarıldı" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.