İran, Güney Yüreğir Sulama Birliği modelini örnek alıyor

GÜNDEM 14.12.2017 - 11:35, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 933+ kez okundu.
 

İran, Güney Yüreğir Sulama Birliği modelini örnek alıyor

ADANA/ Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, dünyadaki birçok uygulamayı inceleyen İran’ın tarımsal sulama konusunda Türkiye’yi model aldığını belirterek, eğitmen olarak gittiği İran’da,  bu konuda örnek olan Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin çalışmalarını anlattığını bildirdi. Adana’da 345 bin dekarı sulanabilen 400 bin dekarlık görev alanı ile Adana’nın önde gelen sulama birliklerinden GYSB, yönetim anlayışı, bilimsel çalışmaları ve hizmet kalitesiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Suyun etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla eğitim seferberliği başlatan, hayata geçirdiği projelerle bölge çiftçisini bilinçlendiren, teknolojinin sağladığı imkanların kullanılmasını sağlayan GYSB’nin çalışmaları, Türkiye’deki sulama birliklerinin yanı sıra yurt dışındaki birliklere de örnek oluyor.   “ÖZELLİKLERİ ÇUKUROAVA İLE BENZER” ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, yaklaşık 21 yıldır bölge çiftçisine hizmet götüren GYSB’nin gurur duyulacak proje ve çalışmalara imza attığını söyledi. Geçtiğimiz ay içerisinde iki günlük seminer için İran’ın Huzistan Eyaleti’nde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Özekici oradaki birliklere GYSB’nin çalışma sistemini anlattığını ve olumlu tepkiler aldığını kaydetti. Basra Körfezi’ndeki Huzistan Eyaleti’nin İran’ın en önemli ovası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özekici, 8-9 derecelik sıcaklık farkı ve biraz daha büyük olması dışında sahip olduğu özelliklerin Çukurova ile benzerlik gösterdiğini dile getirdi.   “TÜRKİYE’Yİ UYGUN GÖRMÜŞLER” Prof. Dr. Özekici, 600 bin hektar sulanabilen araziye sahip olan Huzistan Eyaleti Su ve Enerji Bakanlığı’nın tarımsal sulama ve sulama birliklerinin devri konusunda Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmak istediğini vurguladı. Prof. Dr. Özekici, “Bizim 1992’den beri süregelen sulama yönetiminin sulama birliklerine devri konusunda bizim deneyimlerimizi istiyorlar. Çünkü onlarda şöyle bir sistem var. Geliriniz ne olursa olsun yüzde 3’ü sulama ücreti olarak tahsil ediliyor. Yani bin kilo mısır da alsanız, iki bin kilo da alsanız yüzde üçü su ücreti olarak alınıyor. İtalya, İspanya, Portekiz gibi değişik ülkeleri de incelemişler. Uygun model olarak Türkiye’yi görmüşler” dedi.   “GYSB’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİM” Bölgenin çok büyük ve 2 bin 500 yıllık devlet geleneğine sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özekici, “Orada bulunduğum iki gün boyunca verdiğim seminerde Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin çalışmalarından bahsedip, başarılarını anlattım. Doğru, düzgün, bilimsel, mantıklı ve vicdanlı işler yaptığı için Güney Yüreğir Sulama Birliğini örnek olarak gösterdim. Onlar da bilgimizden yararlanmak için bizimle anlaşma yapmak istediklerini bildirdiler. Ben de sizin izninizi almadan evet dedim” ifadelerini kullandı.   

ADANA/ Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, dünyadaki birçok uygulamayı inceleyen İran’ın tarımsal sulama konusunda Türkiye’yi model aldığını belirterek, eğitmen olarak gittiği İran’da,  bu konuda örnek olan Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin çalışmalarını anlattığını bildirdi.

Adana’da 345 bin dekarı sulanabilen 400 bin dekarlık görev alanı ile Adana’nın önde gelen sulama birliklerinden GYSB, yönetim anlayışı, bilimsel çalışmaları ve hizmet kalitesiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Suyun etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla eğitim seferberliği başlatan, hayata geçirdiği projelerle bölge çiftçisini bilinçlendiren, teknolojinin sağladığı imkanların kullanılmasını sağlayan GYSB’nin çalışmaları, Türkiye’deki sulama birliklerinin yanı sıra yurt dışındaki birliklere de örnek oluyor.

 

“ÖZELLİKLERİ ÇUKUROAVA İLE BENZER”
ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, yaklaşık 21 yıldır bölge çiftçisine hizmet götüren GYSB’nin gurur duyulacak proje ve çalışmalara imza attığını söyledi.

Geçtiğimiz ay içerisinde iki günlük seminer için İran’ın Huzistan Eyaleti’nde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Özekici oradaki birliklere GYSB’nin çalışma sistemini anlattığını ve olumlu tepkiler aldığını kaydetti.

Basra Körfezi’ndeki Huzistan Eyaleti’nin İran’ın en önemli ovası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özekici, 8-9 derecelik sıcaklık farkı ve biraz daha büyük olması dışında sahip olduğu özelliklerin Çukurova ile benzerlik gösterdiğini dile getirdi.

 

“TÜRKİYE’Yİ UYGUN GÖRMÜŞLER”
Prof. Dr. Özekici, 600 bin hektar sulanabilen araziye sahip olan Huzistan Eyaleti Su ve Enerji Bakanlığı’nın tarımsal sulama ve sulama birliklerinin devri konusunda Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmak istediğini vurguladı. Prof. Dr. Özekici, “Bizim 1992’den beri süregelen sulama yönetiminin sulama birliklerine devri konusunda bizim deneyimlerimizi istiyorlar. Çünkü onlarda şöyle bir sistem var. Geliriniz ne olursa olsun yüzde 3’ü sulama ücreti olarak tahsil ediliyor. Yani bin kilo mısır da alsanız, iki bin kilo da alsanız yüzde üçü su ücreti olarak alınıyor. İtalya, İspanya, Portekiz gibi değişik ülkeleri de incelemişler. Uygun model olarak Türkiye’yi görmüşler” dedi.

 

“GYSB’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİM”

Bölgenin çok büyük ve 2 bin 500 yıllık devlet geleneğine sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özekici, “Orada bulunduğum iki gün boyunca verdiğim seminerde Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin çalışmalarından bahsedip, başarılarını anlattım. Doğru, düzgün, bilimsel, mantıklı ve vicdanlı işler yaptığı için Güney Yüreğir Sulama Birliğini örnek olarak gösterdim. Onlar da bilgimizden yararlanmak için bizimle anlaşma yapmak istediklerini bildirdiler. Ben de sizin izninizi almadan evet dedim” ifadelerini kullandı. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.