“İyi ve organik tarım üreticisine ceza verildi!”

GÜNDEM 21.11.2019 - 15:08, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2229+ kez okundu.
 

“İyi ve organik tarım üreticisine ceza verildi!”

ZMO Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, kontrollü, sertifikalı iyi ve organik tarım yöntemleri ile üretim yapanların önünün kapatıldığını vurguladı
  ADANA – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, son günlerde artan gıda zehirlenmeleri, pestisit (zirai ilaç) kalıntısı nedeniyle ihraç edilen tarım ürünlerinin geri dönmesi nedeniyle üretici ve ihracatçıların zarara uğradığını bildirdi. “DESTEKLER NEDEN AZALTILDI?” Zirai ilaç kalıntısına çözüm olarak sunulan kontrollü, sertifikalı iyi ve organik tarım yöntemleri ile üretim yapanların 2019 yılı ‘Destekleme Kararnamesi’ ile cezalandırıldığını vurgulayan Korkut, Cumhurbaşkanlığı’nın ‘2019 Tarımsal Destekleme Kararnamesi’nde organik tarım ve iyi tarım desteklerinin azaltılmasına tepki gösterdi.  3 yıl üst üste iyi tarım desteği alanlara 2019 yılı için destek ödemesi yapılmamasının da yanlışlığına işaret eden Korkut, gıda zehirlenmelerinin yaşandığı bir ortamda organik tarım ve iyi tarımla sağlıklı güvenilir üretim yapanların cezalandırılmasından duyduğu kaygıyı iletti. “BİR ÇOK ÜLKE ÖZEL DESTEK SUNUYOR” Bir çok ülkede sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi için özel destekler sunulmasına rağmen, gıda güvenliğinin en üst seviyede tutulması gereken Türkiye’de Resmi Gazete’nin 24 Ekim 2019 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı’nın, “2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ında sağlıklı, güvenilir üretim yapan çiftçilerin cezalandırıldığına dikkat çeken Feyzullah Korkut, “İyi Tarım Uygulaması, ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısı çıktığı için uygulamaya konmuştur. Narenciyede iyi tarım uygulayan bir çiftçiye 3 yıl sonra destek verilmemesi anlamsızdır. Organik ve iyi tarım demek kontrollü üretim anlamı taşır. Denetim firmalarının sıkı denetiminden geçen üretim modelinin önünü kapatmak üreticiye ve ihracatçıya büyük bir darbe vurmuştur. Ayrıca iyi tarım uygulamasını tercih eden çiftçiye Ziraat  Bankası’nın daha yüksek limitle sağladığı krediler de bu kararname ile son bulacaktır. Tarım ve Orman Bakanı ile sayın Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’nin bel kemiği, üretim ve gıdanın sigortası çiftçiye vurulan bu darbeden geri adım atmasını ve üretici ile ihracatçının önünü açmasını diliyorum” diye konuştu. “İYİ YAPAN ÖDÜLLENDİRİLMELİ” ZMO Adana Şube Başkan Adayı Feyzullah Korkut, iyiyi ve doğruyu yapanın ödüllendirilmesinin beklenmesine karşın ceza yönteminin uygulanmasının zaten tarım nüfusu azalan Türkiye tarımında yeni sorunlar doğuracağını sözlerine ekledi.
ZMO Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, kontrollü, sertifikalı iyi ve organik tarım yöntemleri ile üretim yapanların önünün kapatıldığını vurguladı

 

ADANA – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, son günlerde artan gıda zehirlenmeleri, pestisit (zirai ilaç) kalıntısı nedeniyle ihraç edilen tarım ürünlerinin geri dönmesi nedeniyle üretici ve ihracatçıların zarara uğradığını bildirdi.

“DESTEKLER NEDEN AZALTILDI?”

Zirai ilaç kalıntısına çözüm olarak sunulan kontrollü, sertifikalı iyi ve organik tarım yöntemleri ile üretim yapanların 2019 yılı ‘Destekleme Kararnamesi’ ile cezalandırıldığını vurgulayan Korkut, Cumhurbaşkanlığı’nın ‘2019 Tarımsal Destekleme Kararnamesi’nde organik tarım ve iyi tarım desteklerinin azaltılmasına tepki gösterdi.  3 yıl üst üste iyi tarım desteği alanlara 2019 yılı için destek ödemesi yapılmamasının da yanlışlığına işaret eden Korkut, gıda zehirlenmelerinin yaşandığı bir ortamda organik tarım ve iyi tarımla sağlıklı güvenilir üretim yapanların cezalandırılmasından duyduğu kaygıyı iletti.

“BİR ÇOK ÜLKE ÖZEL DESTEK SUNUYOR”

Bir çok ülkede sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi için özel destekler sunulmasına rağmen, gıda güvenliğinin en üst seviyede tutulması gereken Türkiye’de Resmi Gazete’nin 24 Ekim 2019 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı’nın, “2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ında sağlıklı, güvenilir üretim yapan çiftçilerin cezalandırıldığına dikkat çeken Feyzullah Korkut, “İyi Tarım Uygulaması, ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısı çıktığı için uygulamaya konmuştur. Narenciyede iyi tarım uygulayan bir çiftçiye 3 yıl sonra destek verilmemesi anlamsızdır. Organik ve iyi tarım demek kontrollü üretim anlamı taşır. Denetim firmalarının sıkı denetiminden geçen üretim modelinin önünü kapatmak üreticiye ve ihracatçıya büyük bir darbe vurmuştur. Ayrıca iyi tarım uygulamasını tercih eden çiftçiye Ziraat  Bankası’nın daha yüksek limitle sağladığı krediler de bu kararname ile son bulacaktır. Tarım ve Orman Bakanı ile sayın Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’nin bel kemiği, üretim ve gıdanın sigortası çiftçiye vurulan bu darbeden geri adım atmasını ve üretici ile ihracatçının önünü açmasını diliyorum” diye konuştu.

“İYİ YAPAN ÖDÜLLENDİRİLMELİ”

ZMO Adana Şube Başkan Adayı Feyzullah Korkut, iyiyi ve doğruyu yapanın ödüllendirilmesinin beklenmesine karşın ceza yönteminin uygulanmasının zaten tarım nüfusu azalan Türkiye tarımında yeni sorunlar doğuracağını sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.