Jeologlardan deprem uyarısı

TEKNOLOJİ 29.06.2015 - 09:42, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1817+ kez okundu.
 

Jeologlardan deprem uyarısı

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 27 Haziran 1998 tarihînde meydana gelen, aletsel büyüklüğü 6.3 olan ve 145 insanın ölümüne neden olan Adana-Ceyhan depreminin üzerinden 17 yıl geçtiğini belirterek aradan geçen zamanda deprem duyarlılığının azaldığını söyledi. Tatar, “O anı yaşayan insanlarımız üzerinde unutulmaz etkiler bırakan, çok büyük zararları olan bu afet, insanlarımızı belli bir süre duyarlı kılmış, ancak her afetten sonra olduğu gibi bu afet de unutulmaya başlanmıştır” dedi. “TÜRKİYE BİR DEPREM KUŞAĞI ÜZERİNDE BULUNMAKTADIR” Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, kentlerde nüfus artışı, yapılaşmanın hızlıyoğun ve de karmaşık halde gelişmesi nedenleriyle depremlerin büyük can ve mal kayıpları meydana getirdiğini ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “Yurdumuz etkin bir deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır ve bu kuşak üzerinde ortalama 2-3 yılda bir yıkıcı depremler meydana gelmektedir” uyarısında bulundu.   Tatar, depremi önlemek ve deprem oluş zamanını önceden kestirmenin teknolojinin bugün eriştiği düzeyde imkansız olduğunu belirtti. Can ve mal kayıplarını önlemek için yapılması gerekenler üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Tatar şöyle konuştu: “Deprem riskini azaltmak amacıyla ülke ve kentler bazında bir eylem planı ortaya konmalıdır. Bu kapsamda deprem hasar senaryoları hazırlanarak, riski azaltıcı önlemler alınmalı ve her kademedeki yöneticinin elinde bulunan uygulaması veya uyması gereken kurallar yeniden düzenlenmelidir. Yüzlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan, on binin üzerinde konut ve iş yerinin hasar gördüğü Adana-Ceyhan depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen afet yönetim sisteminin hala çözümün değil, sorunun bir parçası olmaya devam ettiğini söylemek yerinde olacaktır”  “UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADIĞI İÇİN DEPREMLER AFETE DÖNÜŞMEKTEDİR”  Jeoloji Mühendisleri Odası'nın deprem öncesi ve deprem sonrası kamuoyuna duyurduğu uyarıların dikkate alınmaması nedeniyle deprem gibi doğa olaylarının afete dönüştüğünü belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar sözlerini şöyle tamamladı; “Belediyeler birinci derece sorumlu oldukları halde gerekli yasal değişiklikleri ve gerekli önlemleri almamıştır. Yapılaşma ve şehirleşmede aynı uygulamalar devam etmiştir. Türkiye'de nüfusun yaklaşık % 93 ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunmakta ve % 98 i deprem riski altındadır. Yıllarca uyarılarımıza rağmen yapı denetim kanunu ve ilgili mevzuatlarda hala Jeoloji Mühendisleri yer almamaktadır. Başta Belediyeler olmak üzere bütün yerel yönetimlerde Jeolojik - Jeoteknik Etüt birimleri kurulmalıdır.  Bir kez daha ifade ediyoruz ki doğa olaylarının afete dönüşmesi kader değildir ve toplumsal acıların tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir”

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 27 Haziran 1998 tarihînde meydana gelen, aletsel büyüklüğü 6.3 olan ve 145 insanın ölümüne neden olan Adana-Ceyhan depreminin üzerinden 17 yıl geçtiğini belirterek aradan geçen zamanda deprem duyarlılığının azaldığını söyledi. Tatar, “O anı yaşayan insanlarımız üzerinde unutulmaz etkiler bırakan, çok büyük zararları olan bu afet, insanlarımızı belli bir süre duyarlı kılmış, ancak her afetten sonra olduğu gibi bu afet de unutulmaya başlanmıştır” dedi.

“TÜRKİYE BİR DEPREM KUŞAĞI ÜZERİNDE BULUNMAKTADIR”

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, kentlerde nüfus artışı, yapılaşmanın hızlıyoğun ve de karmaşık halde gelişmesi nedenleriyle depremlerin büyük can ve mal kayıpları meydana getirdiğini ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “Yurdumuz etkin bir deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır ve bu kuşak üzerinde ortalama 2-3 yılda bir yıkıcı depremler meydana gelmektedir” uyarısında bulundu.

 

Tatar, depremi önlemek ve deprem oluş zamanını önceden kestirmenin teknolojinin bugün eriştiği düzeyde imkansız olduğunu belirtti. Can ve mal kayıplarını önlemek için yapılması gerekenler üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Tatar şöyle konuştu:

“Deprem riskini azaltmak amacıyla ülke ve kentler bazında bir eylem planı ortaya konmalıdır. Bu kapsamda deprem hasar senaryoları hazırlanarak, riski azaltıcı önlemler alınmalı ve her kademedeki yöneticinin elinde bulunan uygulaması veya uyması gereken kurallar yeniden düzenlenmelidir. Yüzlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan, on binin üzerinde konut ve iş yerinin hasar gördüğü Adana-Ceyhan depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen afet yönetim sisteminin hala çözümün değil, sorunun bir parçası olmaya devam ettiğini söylemek yerinde olacaktır”

 “UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADIĞI İÇİN DEPREMLER AFETE DÖNÜŞMEKTEDİR”

 Jeoloji Mühendisleri Odası'nın deprem öncesi ve deprem sonrası kamuoyuna duyurduğu uyarıların dikkate alınmaması nedeniyle deprem gibi doğa olaylarının afete dönüştüğünü belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar sözlerini şöyle tamamladı;

“Belediyeler birinci derece sorumlu oldukları halde gerekli yasal değişiklikleri ve gerekli önlemleri almamıştır. Yapılaşma ve şehirleşmede aynı uygulamalar devam etmiştir. Türkiye'de nüfusun yaklaşık % 93 ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunmakta ve % 98 i deprem riski altındadır. Yıllarca uyarılarımıza rağmen yapı denetim kanunu ve ilgili mevzuatlarda hala Jeoloji Mühendisleri yer almamaktadır. Başta Belediyeler olmak üzere bütün yerel yönetimlerde Jeolojik - Jeoteknik Etüt birimleri kurulmalıdır.  Bir kez daha ifade ediyoruz ki doğa olaylarının afete dönüşmesi kader değildir ve toplumsal acıların tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.