KANTİNCİYE KREDİ ÇARPTI!

GÜNDEM 30.11.2020 - 17:06, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2123+ kez okundu.
 

KANTİNCİYE KREDİ ÇARPTI!

Eğitim öğretime verilen “mola” kantincileri vurdu. Devletin pandemi dolayısıyla verdiği destek kredisinden faydalanan kantinciler, ödemelerin askıya alınmasını istiyor.
Çin’den Dünya’ya yayılan koronavirüs vakaları görülmeye başlandığı andan itibaren ara verilen eğitim-öğretim hayatı kantin işletmecilerini de zora soktu. Esnaf Destek Kredisi’ni de zorunluluktan kullanan kantinciler, “Okullar 31 Aralık’a kadar kapalı. Eğitimin bu sezon başlayacağı bile belirsiz devlet kredi ödemelerini işbaşı yapıncaya kadar ertelesin” diyor.  KANTİNLER 10 AYDIR KAPALI, ÖDEME BAŞLADI! Adana’da 5 yıldan bu yana kantin işleten İmam Koluman, pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Koluman, “Kantinler 10 aydan bu yana kapalı. İlk kapattığımız günlerde devlet, Esnaf Destek Kredisi adı altında; 25 bin lira nakit, 25 lira da kredi kartlarına yüklü kredi verdi. 6 ayda bir ödeme şartıyla aldım. Ödemeler başladı, ancak hala okullar kapalı, kantinler açılmadı yani hala işsiziz. Biz bu ödemeyi çalışmadan nasıl yapacağız?” diye sordu.  İŞSİZKEN KREDİ BORCUMU NASIL ÖDEYEYİM  Kantincilere sağlanan Esnaf Destek Kredisi’nde ödemelerin eğitim öğretim açıldıktan sonra başlatılmasını isteyen İmam Koluman, “Ödemeler başladı ancak kantinler hala kapalı, bu parayı nasıl ödeyeceğiz? En azından şöyle bir destekte bulunulması lazım; Kantinler açıldıktan sonra ödemelere başlansın. Çünkü bu sıkıntıdır. Çoluk çocuk geçindiriyoruz. İş yokken, bana kredi verdin. Ben bu krediyi işsizken sana nasıl ödeyeyim? Sanki iyilik değil, kötülük yaptılar” ifadelerini kullandı.   KİRALAR BELİRSİZ, ÜRÜNLER ELİMİZDE KALDI  Geçtiğimiz günlerde kantinlerin açılması yönünde kendilerine tebliğde bulunulduğunu aktaran dertli kantinci, ancak iki haftalık eğitimin ardından tüm okullarda yine eğitime 31 Aralık’a kadar ara verildiğini hatırlattı. Kantin işletmecisi İmam Koluman, “Adana’da 1000’e yakın okul kantini var. Eğitim sürecek diyerek çeşitli ürünler aldık, tekrar kapandı. Bu mallar elimizde kaldı. Belki bütün sene kapalı kalacak. Kira fiyatları da belirsizliğini koruyor. Bize mal veren firmalardan büyük kısmı ürünleri iade almıyor” dedi.  Krediyle refaha çıkacaktık, başımıza bela oldu! Kantin işletmecisi Koluman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İsteğimiz şu en azından kantinler açıldıktan sonra, yani işimize başladıktan sonra kredi ödemesi yapalım. Bu sayede ödeyebilme ihtimalimiz veya gücümüz olur. Bu durumda bize kredi vererek bizi refaha çıkaracaklarına daha zora soktular. Çünkü 10 aydır zaten işsiziz, bunu da başımıza bela ettiler. Kredi olmasaydı hiç olmazsa bu sıkıntı da olmazdı. 5 yıldır kantin işletmeciliği yapıyorum. Kantinlerin kirası da çok yüksek, tüm kantinciler bu durumdan şikayetçi. Hem istediğimiz şeyleri de satamıyoruz. Örnek vermek gerekirse; bir dönem döner sattık, tüm evraklarım olmasına rağmen ancak hazır dondurulmuş döner satabilirsin diyorlar. Ben satmıyorum, öğrenci dışarıda döner yiyor. Böyle bir sistem olabilir mi? Hem normal tavuk etinin kilosu 10 lirayken dondurulmuş 25 lira. Zaten ben ucuz fiyata satmak zorundayım, bu beni nasıl kurtaracak? İşimiz zor anlayacağınız:”e        
Eğitim öğretime verilen “mola” kantincileri vurdu. Devletin pandemi dolayısıyla verdiği destek kredisinden faydalanan kantinciler, ödemelerin askıya alınmasını istiyor.

Çin’den Dünya’ya yayılan koronavirüs vakaları görülmeye başlandığı andan itibaren ara verilen eğitim-öğretim hayatı kantin işletmecilerini de zora soktu. Esnaf Destek Kredisi’ni de zorunluluktan kullanan kantinciler, “Okullar 31 Aralık’a kadar kapalı. Eğitimin bu sezon başlayacağı bile belirsiz devlet kredi ödemelerini işbaşı yapıncaya kadar ertelesin” diyor. 

KANTİNLER 10 AYDIR KAPALI, ÖDEME BAŞLADI!
Adana’da 5 yıldan bu yana kantin işleten İmam Koluman, pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Koluman, “Kantinler 10 aydan bu yana kapalı. İlk kapattığımız günlerde devlet, Esnaf Destek Kredisi adı altında; 25 bin lira nakit, 25 lira da kredi kartlarına yüklü kredi verdi. 6 ayda bir ödeme şartıyla aldım. Ödemeler başladı, ancak hala okullar kapalı, kantinler açılmadı yani hala işsiziz. Biz bu ödemeyi çalışmadan nasıl yapacağız?” diye sordu. 

İŞSİZKEN KREDİ BORCUMU NASIL ÖDEYEYİM 
Kantincilere sağlanan Esnaf Destek Kredisi’nde ödemelerin eğitim öğretim açıldıktan sonra başlatılmasını isteyen İmam Koluman, “Ödemeler başladı ancak kantinler hala kapalı, bu parayı nasıl ödeyeceğiz? En azından şöyle bir destekte bulunulması lazım; Kantinler açıldıktan sonra ödemelere başlansın. Çünkü bu sıkıntıdır. Çoluk çocuk geçindiriyoruz. İş yokken, bana kredi verdin. Ben bu krediyi işsizken sana nasıl ödeyeyim? Sanki iyilik değil, kötülük yaptılar” ifadelerini kullandı. 

 KİRALAR BELİRSİZ, ÜRÜNLER ELİMİZDE KALDI 
Geçtiğimiz günlerde kantinlerin açılması yönünde kendilerine tebliğde bulunulduğunu aktaran dertli kantinci, ancak iki haftalık eğitimin ardından tüm okullarda yine eğitime 31 Aralık’a kadar ara verildiğini hatırlattı. Kantin işletmecisi İmam Koluman, “Adana’da 1000’e yakın okul kantini var. Eğitim sürecek diyerek çeşitli ürünler aldık, tekrar kapandı. Bu mallar elimizde kaldı. Belki bütün sene kapalı kalacak. Kira fiyatları da belirsizliğini koruyor. Bize mal veren firmalardan büyük kısmı ürünleri iade almıyor” dedi. 

Krediyle refaha çıkacaktık, başımıza bela oldu!


Kantin işletmecisi Koluman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İsteğimiz şu en azından kantinler açıldıktan sonra, yani işimize başladıktan sonra kredi ödemesi yapalım. Bu sayede ödeyebilme ihtimalimiz veya gücümüz olur. Bu durumda bize kredi vererek bizi refaha çıkaracaklarına daha zora soktular. Çünkü 10 aydır zaten işsiziz, bunu da başımıza bela ettiler. Kredi olmasaydı hiç olmazsa bu sıkıntı da olmazdı. 5 yıldır kantin işletmeciliği yapıyorum. Kantinlerin kirası da çok yüksek, tüm kantinciler bu durumdan şikayetçi. Hem istediğimiz şeyleri de satamıyoruz. Örnek vermek gerekirse; bir dönem döner sattık, tüm evraklarım olmasına rağmen ancak hazır dondurulmuş döner satabilirsin diyorlar. Ben satmıyorum, öğrenci dışarıda döner yiyor. Böyle bir sistem olabilir mi? Hem normal tavuk etinin kilosu 10 lirayken dondurulmuş 25 lira. Zaten ben ucuz fiyata satmak zorundayım, bu beni nasıl kurtaracak? İşimiz zor anlayacağınız:”e
 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.