KARACİĞERİ YAĞLANDIRMAYIN

SAĞLIK-YAŞAM 13.02.2019 - 16:06, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1804+ kez okundu.
 

KARACİĞERİ YAĞLANDIRMAYIN

  Göbeğinizdeki yağlar Karaciğerinizde de birikebilir.    Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, karaciğerin çok fazla yağlanmasının uzun süreli karaciğer hasarına yol açabileceğini bildirdi.     ADANA /İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, karaciğer yağlanmasına karşı uyarıda bulunarak, “Her gün en az 45 dakika tempolu yürüyün,  diyabet ve hipertansiyonu kontrol altında tutun,  şok diyetlerden kaçının, bol sebze tüketin, sigara ve alkolden uzakdurun, kahve tüketin” dedi.   Prof. Dr. Gümürdülü, erken evrede hiçbir belirti vermeyen ancak, kalp -damar sistemlerini ve beyin damarlarını tehdit ederek, siroz, karaciğer yetersizliği ve karaciğer kanserine neden olabilen karaciğer yağlanması konusunda uyarıda bulundu.   Gümürdülü, İnsan vücudundaki ikinci en büyük organ olan karaciğerin yenilen ve içilen herşeyi işlemek ve zararlı maddeleri kandan süzmek gibi çok önemli işlevinin bulunduğunu belirterek, toplumda oldukça sık görülen karaciğer yağlanmasına karşı dikkatli olunmasını istedi.   RİSK FAKTÖRLERİ Obezite, insulin direnci, yüksek kolesterol, şeker hastaları ve yüksek tansiyon hastalarının risk altında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gümürdülü, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamın da  tetikleyici faktörler arasında yer aldığını ifade etti.   BELİRTİLERİ Prof. Dr. GÜmürdülü, hastalığın son evreye gelinceye kadar hiçbir belirti vermeyebildiğini ifade ederek, “Ancak, halsizlik, iyi hmeme, karnın sağ üst kısmında huzursuzluk veya hafif bir ağrı şeklindeki belirtiler nadiren görelebilir. Ancak bu belirtiler başka birçok hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle karaciğer yağlanması ancak uzman bir hekime danışarak teşhis edilebilir” dedi.   Karaciğer yağlanmasının ‘metabolik sendrom’ denilen hastalığın da bir parçası olabildiğini belirten Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, şöyle konuştu:   “Eğer ailede diyabet, obezite ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklar, hipertansiyon varsa mutlaka check-up’tan geçip bu hastalıkların kontrolünü sağlamak gerekiyor. Çünkü diyabetle, karaciğer yağlanması kol kola gidiyor. Bu duruma obezite de eşlik ediyorsa bu risk daha da artıyor.”   ÖNERİLER Prof. Dr. Gümürdülü, karaciğer yağlanmasına karşı önerilerde de bulunarak, şöyle devam etti:    “Her gün en az 45 dakika tempolu yürüyün. Çünkü, hareketsiz yaşam birçok hastalıkta olduğu gibi karaciğer yağlanmasında da önemli bir belirleyici faktördür.  Diyabet ve hipertansiyon hastası iseniz mutlaka kontrol altında tutun. Şok diyetlerden kaçının, sık sık kilo alıp vermeyin. Bol sebze tüketin, sigara ve alkolden uzak durum.”   Gümürdülü, kahve tüketme alışkanlığının da karaciğer yağlanmasına  karşı önleyici olabildiğini belirterek, “Günlük düzenli olarak  üç fincan kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir” dedi.          

 

Göbeğinizdeki yağlar Karaciğerinizde de birikebilir.

 

 Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, karaciğerin çok fazla yağlanmasının uzun süreli karaciğer hasarına yol açabileceğini bildirdi.

 

 

ADANA /İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, karaciğer yağlanmasına karşı uyarıda bulunarak, “Her gün en az 45 dakika tempolu yürüyün,  diyabet ve hipertansiyonu kontrol altında tutun,  şok diyetlerden kaçının, bol sebze tüketin, sigara ve alkolden uzakdurun, kahve tüketin” dedi.

 

Prof. Dr. Gümürdülü, erken evrede hiçbir belirti vermeyen ancak, kalp -damar sistemlerini ve beyin damarlarını tehdit ederek, siroz, karaciğer yetersizliği ve karaciğer kanserine neden olabilen karaciğer yağlanması konusunda uyarıda bulundu.

 

Gümürdülü, İnsan vücudundaki ikinci en büyük organ olan karaciğerin yenilen ve içilen herşeyi işlemek ve zararlı maddeleri kandan süzmek gibi çok önemli işlevinin bulunduğunu belirterek, toplumda oldukça sık görülen karaciğer yağlanmasına karşı dikkatli olunmasını istedi.

 

RİSK FAKTÖRLERİ

Obezite, insulin direnci, yüksek kolesterol, şeker hastaları ve yüksek tansiyon hastalarının risk altında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gümürdülü, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamın da  tetikleyici faktörler arasında yer aldığını ifade etti.

 

BELİRTİLERİ

Prof. Dr. GÜmürdülü, hastalığın son evreye gelinceye kadar hiçbir belirti vermeyebildiğini ifade ederek, “Ancak, halsizlik, iyi hmeme, karnın sağ üst kısmında huzursuzluk veya hafif bir ağrı şeklindeki belirtiler nadiren görelebilir. Ancak bu belirtiler başka birçok hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle karaciğer yağlanması ancak uzman bir hekime danışarak teşhis edilebilir” dedi.

 

Karaciğer yağlanmasının ‘metabolik sendrom’ denilen hastalığın da bir parçası olabildiğini belirten Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, şöyle konuştu:

 

“Eğer ailede diyabet, obezite ve bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklar, hipertansiyon varsa mutlaka check-up’tan geçip bu hastalıkların kontrolünü sağlamak gerekiyor. Çünkü diyabetle, karaciğer yağlanması kol kola gidiyor. Bu duruma obezite de eşlik ediyorsa bu risk daha da artıyor.”

 

ÖNERİLER

Prof. Dr. Gümürdülü, karaciğer yağlanmasına karşı önerilerde de bulunarak, şöyle devam etti:

 

 “Her gün en az 45 dakika tempolu yürüyün. Çünkü, hareketsiz yaşam birçok hastalıkta olduğu gibi karaciğer yağlanmasında da önemli bir belirleyici faktördür.  Diyabet ve hipertansiyon hastası iseniz mutlaka kontrol altında tutun. Şok diyetlerden kaçının, sık sık kilo alıp vermeyin. Bol sebze tüketin, sigara ve alkolden uzak durum.”

 

Gümürdülü, kahve tüketme alışkanlığının da karaciğer yağlanmasına  karşı önleyici olabildiğini belirterek, “Günlük düzenli olarak  üç fincan kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir” dedi.


 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.