Karantina Ramazanı'nda ruhsal dinginlik için öneriler

SAĞLIK-YAŞAM 23.04.2020 - 09:48, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1811+ kez okundu.
 

Karantina Ramazanı'nda ruhsal dinginlik için öneriler

Yarın başlayacak Ramazan, bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını atmosferinde idrak edilecek. Oruca alışmanın ilk günlerde bir parça stres oluşturabileceğini belirten uzmanlar, oruçla geçen zamanın içine diğer ibadetlerin de serpiştirilmesiyle ruhsal dinginlik sağlanabileceğini kaydediyor. Uzmanlara göre, bu adaptasyon sürecinde ibadet etmek, meditasyon yapmak, dua etmek, sohbet etmek, hobilerle ilgilenmek ruhsal yatışmaya katkıda bulunuyor. Bu durumun iki yönü olduğuna dikkat çeken Dr. Alper Evrensel, şunları söyledi: “Birincisi oruç hâlinin belli bir süreliğine de olsa insanının başta yeme-içme olmak üzere bazı nimetlerden kendini mahrum bırakmasıdır. Ramazanın ilk günlerinde buna bir de özgürlük nimeti eklenecek. Büyük şehirlerde uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlaması da orucun bir diğer yönü olarak değerlendirilip yıllarca hatırlanacak. Diğer yandan; karantina günlerinin başladığı bir ay öncesinde ve ardından sokağa çıkma kısıtlamasının ilk defa duyurulduğu gün kısıtlamadan birkaç saat önce insanların marketlere koşarak evde gıda stoğu yapma çabası derinlerde bir yerlerde “aç kalacağım, kıtlık çekeceğim” endişesi olduğunu gösteriyor. Ramazanda da açlık yani insanların bu korktuğu durum simüle ediliyor. Hem insanların buna alışması için olumlu bir işlevi var, hem de korktuğunun başına geldiğini düşünmelerine neden olma riski var. Bu açılardan Ramazan ayının ilk günlerine psikolojik olarak alışmak bu yıl her seneden çok daha zor olabilir.”

Yarın başlayacak Ramazan, bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını atmosferinde idrak edilecek. Oruca alışmanın ilk günlerde bir parça stres oluşturabileceğini belirten uzmanlar, oruçla geçen zamanın içine diğer ibadetlerin de serpiştirilmesiyle ruhsal dinginlik sağlanabileceğini kaydediyor. Uzmanlara göre, bu adaptasyon sürecinde ibadet etmek, meditasyon yapmak, dua etmek, sohbet etmek, hobilerle ilgilenmek ruhsal yatışmaya katkıda bulunuyor.

Bu durumun iki yönü olduğuna dikkat çeken Dr. Alper Evrensel, şunları söyledi:

“Birincisi oruç hâlinin belli bir süreliğine de olsa insanının başta yeme-içme olmak üzere bazı nimetlerden kendini mahrum bırakmasıdır. Ramazanın ilk günlerinde buna bir de özgürlük nimeti eklenecek. Büyük şehirlerde uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlaması da orucun bir diğer yönü olarak değerlendirilip yıllarca hatırlanacak. Diğer yandan; karantina günlerinin başladığı bir ay öncesinde ve ardından sokağa çıkma kısıtlamasının ilk defa duyurulduğu gün kısıtlamadan birkaç saat önce insanların marketlere koşarak evde gıda stoğu yapma çabası derinlerde bir yerlerde “aç kalacağım, kıtlık çekeceğim” endişesi olduğunu gösteriyor. Ramazanda da açlık yani insanların bu korktuğu durum simüle ediliyor. Hem insanların buna alışması için olumlu bir işlevi var, hem de korktuğunun başına geldiğini düşünmelerine neden olma riski var. Bu açılardan Ramazan ayının ilk günlerine psikolojik olarak alışmak bu yıl her seneden çok daha zor olabilir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.