KORONAVİRÜSE KARŞI ERKEKLERE ÖZEL 5 TÜYO!

SAĞLIK-YAŞAM 06.05.2020 - 09:54, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1949+ kez okundu.
 

KORONAVİRÜSE KARŞI ERKEKLERE ÖZEL 5 TÜYO!

Dünyayla birlikte ülkemizi de etkisine alan yüzyılın küresel salgın hastalığı koronavirüs, özellikle yaşlıları ve kronik hastalığı olanları tehdit ederken, yapılan bilimsel çalışmalar 50 yaş üzerindeki erkeklerde de riskin çok daha arttığını gösteriyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, Çin’in Wuhan kentinden başlayarak akın akın tüm dünyayı etkisine alan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kadınlara oranla erkeklerde çok daha fazla etkili olmasının başlıca nedenlerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Hormonlar Östrojen (kadınlık hormonu) aynı zamanda bağışıklık sistemini de olumlu etkilediğinden kadınların bağışıklık sistemi erkeklere göre daha güçlü ve bu da pek çok hastalığa karşı kadınların erkeklerden daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Kromozom sayısı Bilimsel çalışmalar, bağışıklık sistemini düzenleyen genin X kromozomuna kodlandığını gösterirken, erkekler X kromozomu açısından kadınlar kadar şanslı değil. Çünkü kadınlarda iki X kromozomu, erkeklerde ise 1X1Y kromozomu bulunuyor. Kadınların erkeklere göre fazladan X kromozomuna sahip olması, onları bağışıklık açısından daha güçlü kılıyor. Ek hastalıklar Erkeklerde hipertansiyon, koroner damar hastalığı, diyabet hastalığı, obezite ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi ek hastalıklar daha fazla. Özellikle de bu hastalıklar 50 yaş üzeri erkeklerde daha çok görüldüğü için, bu da onları enfeksiyonlara karşı daha açık hale getiriyor.   Stres yönetimi Erkeklerde stres yönetiminin kadınlara göre daha zor olduğu görülüyor. Kadınların sorunlarını dostları ve yakınlarıyla paylaşmaya daha açık olması onları rahatlatabilirken, erkeklerin çoğunlukla sorunları içlerinde biriktirmesi onlar için dezavantaj yaratıyor ve hastalıklara da daha yatkın hale getirebiliyor.   Sigara ve alkol tüketimi Sigara ve alkol, birçok hastalığa olduğu gibi Covid-19’a da davetiye çıkarıyor. Sigara ve alkol tüketiminin erkeklerde daha yaygın olması, erkekleri Covid enfeksiyonuna karşı daha savunmasız yaparken, hastalığın gidişatını da olumsuz etkiliyor.

Dünyayla birlikte ülkemizi de etkisine alan yüzyılın küresel salgın hastalığı koronavirüs, özellikle yaşlıları ve kronik hastalığı olanları tehdit ederken, yapılan bilimsel çalışmalar 50 yaş üzerindeki erkeklerde de riskin çok daha arttığını gösteriyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, Çin’in Wuhan kentinden başlayarak akın akın tüm dünyayı etkisine alan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kadınlara oranla erkeklerde çok daha fazla etkili olmasının başlıca nedenlerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Hormonlar

Östrojen (kadınlık hormonu) aynı zamanda bağışıklık sistemini de olumlu etkilediğinden kadınların bağışıklık sistemi erkeklere göre daha güçlü ve bu da pek çok hastalığa karşı kadınların erkeklerden daha dayanıklı olmasını sağlıyor.

Kromozom sayısı

Bilimsel çalışmalar, bağışıklık sistemini düzenleyen genin X kromozomuna kodlandığını gösterirken, erkekler X kromozomu açısından kadınlar kadar şanslı değil. Çünkü kadınlarda iki X kromozomu, erkeklerde ise 1X1Y kromozomu bulunuyor. Kadınların erkeklere göre fazladan X kromozomuna sahip olması, onları bağışıklık açısından daha güçlü kılıyor.

Ek hastalıklar

Erkeklerde hipertansiyon, koroner damar hastalığı, diyabet hastalığı, obezite ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi ek hastalıklar daha fazla. Özellikle de bu hastalıklar 50 yaş üzeri erkeklerde daha çok görüldüğü için, bu da onları enfeksiyonlara karşı daha açık hale getiriyor.

 

Stres yönetimi

Erkeklerde stres yönetiminin kadınlara göre daha zor olduğu görülüyor. Kadınların sorunlarını dostları ve yakınlarıyla paylaşmaya daha açık olması onları rahatlatabilirken, erkeklerin çoğunlukla sorunları içlerinde biriktirmesi onlar için dezavantaj yaratıyor ve hastalıklara da daha yatkın hale getirebiliyor.

 

Sigara ve alkol tüketimi

Sigara ve alkol, birçok hastalığa olduğu gibi Covid-19’a da davetiye çıkarıyor. Sigara ve alkol tüketiminin erkeklerde daha yaygın olması, erkekleri Covid enfeksiyonuna karşı daha savunmasız yaparken, hastalığın gidişatını da olumsuz etkiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.