OKUL BAŞARISINI DÜŞÜREN 10 SİNSİ TEHLİKE

GENÇLİK 13.09.2017 - 14:50, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1647+ kez okundu.
 

OKUL BAŞARISINI DÜŞÜREN 10 SİNSİ TEHLİKE

      Kırtasiye, kitap, kıyafet, kayıt derken çocuğu okula başlayacak ailelerde eylül ayıyla birlikte koşuşturmaca da başladı. Anne babalar çocuklarının okula mutlu bir başlangıç yapması ve derslerinde başarılı olması için hemen her ayrıntıyı düşünüyor, ellerinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Ancak pek çok ailenin ne yazık ki çocukların okul öncesi genel sağlık muayenesinden geçirilmesi gerektiği konusunda bilgisi yok! Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz, “Sonbahar zaten mikropların üremesi için çok hassas bir dönem. Isı değişimleri nedeniyle vücut direnci düşüp gribal enfeksiyonlar ortaya çıkabildiği gibi, bazı sinsi hastalıklar var ki, çocukta ciddi bir belirti ortaya çıkarmadığından ancak muayenede tespit edilebiliyor; üstelik bu hastalıklar okul başarısını yakından ilgilendiriyor” diyor. Dr. Neslihan Korkmaz, okul öncesi ihmal edilmemesi gereken 10 muayeneyi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.        • Kansızlık    Ülkemizde her 100 çocuktan 40'ında görülen kansızlık; tedavi edilmediğinde çocukta gelişme geriliği, fizik ve matematik zekasında azalma gibi birçok soruna yol açabiliyor, beyne giden oksijenin azalmasından dolayı okul başarısını olumsuz etkiliyor. Kansızlık sorunu olan çocuğunuza yumurta, kırmızı et, yeşil yapraklı sebze ve tahıl gibi demir içeren besinlerle, günde 1 tatlı kaşığını aşmamak kaydıyla pekmez vererek doğal takviyede bulunabilirsiniz.  Çocuk beslenmesinde, demiri kesici etkisinden dolayı çayın yeri bulunmuyor.   • Alerji    Sonbahar alerji mevsimi.  Çocuğunuzun alerjisi varsa okul öncesi çocuk alerji uzmanına götürerek tedavisini düzene koymak çok önemli. Aksi halde alerji, çocukta burun tıkanıklığı, üst ve alt solunum yolu problemlerine neden olarak okuldan uzun süre uzak kalmasına yol açabilir. Okulda konsantrasyon eksikliği sorunları yaşamasına neden olabilir. Çocuğunuzun bildiğiniz bir alerjisi yoksa ancak devamlı burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, döküntü gibi sorunları oluyorsa alerjiden şüphelenerek mutlaka çocuk alerji uzmanına götürün.   • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite   Dikkat eksikliği ve hiperaktivite okuldaki en önemli problemlerden biri. Aileler, çocuklarında; bir şeye yeterince konsantre olmaması, çabuk sıkılması, öğrenme güçlüğü, devamlı hareket halinde olması, odaya girdiğinde her şeyi karıştırması gibi belirtiler varsa mutlaka uzmana başvurarak tedbir almalı. Çünkü aksi halde, okul uyumları az oluyor. Ancak basit tedavilerle çok başarılı çocuklar oluyorlar.   

 

 

 

Kırtasiye, kitap, kıyafet, kayıt derken çocuğu okula başlayacak ailelerde eylül ayıyla birlikte koşuşturmaca da başladı. Anne babalar çocuklarının okula mutlu bir başlangıç yapması ve derslerinde başarılı olması için hemen her ayrıntıyı düşünüyor, ellerinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Ancak pek çok ailenin ne yazık ki çocukların okul öncesi genel sağlık muayenesinden geçirilmesi gerektiği konusunda bilgisi yok! Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz, “Sonbahar zaten mikropların üremesi için çok hassas bir dönem. Isı değişimleri nedeniyle vücut direnci düşüp gribal enfeksiyonlar ortaya çıkabildiği gibi, bazı sinsi hastalıklar var ki, çocukta ciddi bir belirti ortaya çıkarmadığından ancak muayenede tespit edilebiliyor; üstelik bu hastalıklar okul başarısını yakından ilgilendiriyor” diyor. Dr. Neslihan Korkmaz, okul öncesi ihmal edilmemesi gereken 10 muayeneyi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

 

 

 

• Kansızlık 

 

Ülkemizde her 100 çocuktan 40'ında görülen kansızlık; tedavi edilmediğinde çocukta gelişme geriliği, fizik ve matematik zekasında azalma gibi birçok soruna yol açabiliyor, beyne giden oksijenin azalmasından dolayı okul başarısını olumsuz etkiliyor. Kansızlık sorunu olan çocuğunuza yumurta, kırmızı et, yeşil yapraklı sebze ve tahıl gibi demir içeren besinlerle, günde 1 tatlı kaşığını aşmamak kaydıyla pekmez vererek doğal takviyede bulunabilirsiniz.  Çocuk beslenmesinde, demiri kesici etkisinden dolayı çayın yeri bulunmuyor.

 

• Alerji 

 

Sonbahar alerji mevsimi.  Çocuğunuzun alerjisi varsa okul öncesi çocuk alerji uzmanına götürerek tedavisini düzene koymak çok önemli. Aksi halde alerji, çocukta burun tıkanıklığı, üst ve alt solunum yolu problemlerine neden olarak okuldan uzun süre uzak kalmasına yol açabilir. Okulda konsantrasyon eksikliği sorunları yaşamasına neden olabilir. Çocuğunuzun bildiğiniz bir alerjisi yoksa ancak devamlı burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, döküntü gibi sorunları oluyorsa alerjiden şüphelenerek mutlaka çocuk alerji uzmanına götürün.  

• Dikkat eksikliği ve hiperaktivite

 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite okuldaki en önemli problemlerden biri. Aileler, çocuklarında; bir şeye yeterince konsantre olmaması, çabuk sıkılması, öğrenme güçlüğü, devamlı hareket halinde olması, odaya girdiğinde her şeyi karıştırması gibi belirtiler varsa mutlaka uzmana başvurarak tedbir almalı. Çünkü aksi halde, okul uyumları az oluyor. Ancak basit tedavilerle çok başarılı çocuklar oluyorlar. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.