Pamuk üreticisi yine frene basacak!

EKONOMİ 30.05.2019 - 17:08, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1597+ kez okundu.
 

Pamuk üreticisi yine frene basacak!

      Adana, 1970 ile 1980’li yıllarda adeta ‘Beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk cennetiydi.  Ve şehirde bu yöndeki sanayi de revaçtaydı. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, iki yıldır artan pamuk ekim alanlarında bu yıl yüzde 100 artan girdi maliyetlerinden dolayı düşüş yaşanabileceğini söyledi. Girmen, yaptığı açıklamada, pamuk ekim alanlarında geçen yıl ve önceki yıl ciddi oranda artışlar yaşandığına dikkat çekerek, 70’li ve 80’li yıllardaki kadar ekim alanlarına ulaşılamamış olsa da bu artışın Çukurova için çok önemli olduğunu dile getirdi. Girmen, “Pamuk, aslında hem bölge, hem üretici için daha karlı bir yatırım. Ama pamuğu yetiştirebilmek de öyle kolay değil” dedi. Geçen yıl kullanılan gübre ve ilaç maliyetlerinin bir yılda yüzde 100 arttığına dikkat çeken Girmen, şunları kaydetti: “Üretici artan döviz ve pamuk fiyatının yükselmesiyle kısmen pamuğa yönelmişti. Evet dünya borsalarında pamuk yükseliyor ancak, bu yıl geldiğimiz noktada ise yüzde 100 artan gübre ve zirai ilaç fiyatları, çiftçinin düşünmesine sebep oldu. Sanırım bu yıl pamuktaki üretimde biraz frene basıldı.”       TURFANDACILIĞI KULLANAMIYORUZ Girmen, Adana’yı diğer bölgelerden ayıran en büyük farkın turfandacılık olduğuna dikkat çekerek, her bölgede yaşanan sıkıntıların Çukurova çiftçisi için de geçerli olduğunu anlattı. Girmen şunları söyledi: “Türkiye’nin hiçbir bölgesinde soğan, patates gibi ürünler hasada başlanmadan bu bölgede başlar. Adana turfandacılığı kullanabiliyor mu? Kullanıyormuş gibi görünse de beklediğimiz kadar kullanamıyor. Neden kullanamıyor? Bakanlığın bu konuda bir takım planlamalar yapması gerekir. Özellikle ürün planlaması yapması gerekir. Bu sene kışın soğan ve patates fiyatlarının geldiği nokta ortada. Siz bakmayın hikayeden dış güçlerin soğan patates fiyatlarını yükselttiği söylemlerine. Soğan depolarına yapılan baskınlar aklımızla alay etmek gibidir. Soğan depoda muhafaza edilen bir üründür. Başka yerde muhafaza edilemez. Trakya’daki üretici hangi konularda sıkıntı çekiyorsa aynı sıkıntıyı Adana çiftçisi de çekiyor. Dayağı yiyen mi bilir, sayan mı bilir derler. Sadece gübrede bizim maliyet artışımız yüzde 100.” Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmayan çiftçi oranının sadece yüzde 3 olduğunu hatırlatan Girmen, üreticinin çok para kazanmadığının da görülebileceğini sözlerine ekledi. 

 

 

 

Adana, 1970 ile 1980’li yıllarda adeta ‘Beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk cennetiydi.  Ve şehirde bu yöndeki sanayi de revaçtaydı. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, iki yıldır artan pamuk ekim alanlarında bu yıl yüzde 100 artan girdi maliyetlerinden dolayı düşüş yaşanabileceğini söyledi.

Girmen, yaptığı açıklamada, pamuk ekim alanlarında geçen yıl ve önceki yıl ciddi oranda artışlar yaşandığına dikkat çekerek, 70’li ve 80’li yıllardaki kadar ekim alanlarına ulaşılamamış olsa da bu artışın Çukurova için çok önemli olduğunu dile getirdi. Girmen, “Pamuk, aslında hem bölge, hem üretici için daha karlı bir yatırım. Ama pamuğu yetiştirebilmek de öyle kolay değil” dedi.

Geçen yıl kullanılan gübre ve ilaç maliyetlerinin bir yılda yüzde 100 arttığına dikkat çeken Girmen, şunları kaydetti: “Üretici artan döviz ve pamuk fiyatının yükselmesiyle kısmen pamuğa yönelmişti. Evet dünya borsalarında pamuk yükseliyor ancak, bu yıl geldiğimiz noktada ise yüzde 100 artan gübre ve zirai ilaç fiyatları, çiftçinin düşünmesine sebep oldu. Sanırım bu yıl pamuktaki üretimde biraz frene basıldı.”

 

 

 

TURFANDACILIĞI KULLANAMIYORUZ

Girmen, Adana’yı diğer bölgelerden ayıran en büyük farkın turfandacılık olduğuna dikkat çekerek, her bölgede yaşanan sıkıntıların Çukurova çiftçisi için de geçerli olduğunu anlattı. Girmen şunları söyledi: “Türkiye’nin hiçbir bölgesinde soğan, patates gibi ürünler hasada başlanmadan bu bölgede başlar. Adana turfandacılığı kullanabiliyor mu? Kullanıyormuş gibi görünse de beklediğimiz kadar kullanamıyor. Neden kullanamıyor? Bakanlığın bu konuda bir takım planlamalar yapması gerekir. Özellikle ürün planlaması yapması gerekir. Bu sene kışın soğan ve patates fiyatlarının geldiği nokta ortada. Siz bakmayın hikayeden dış güçlerin soğan patates fiyatlarını yükselttiği söylemlerine. Soğan depolarına yapılan baskınlar aklımızla alay etmek gibidir. Soğan depoda muhafaza edilen bir üründür. Başka yerde muhafaza edilemez. Trakya’daki üretici hangi konularda sıkıntı çekiyorsa aynı sıkıntıyı Adana çiftçisi de çekiyor. Dayağı yiyen mi bilir, sayan mı bilir derler. Sadece gübrede bizim maliyet artışımız yüzde 100.”

Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmayan çiftçi oranının sadece yüzde 3 olduğunu hatırlatan Girmen, üreticinin çok para kazanmadığının da görülebileceğini sözlerine ekledi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.