PARALAR “DOĞRUDAN” YANDAŞA GİDİYOR!

GÜNDEM 13.09.2018 - 17:51, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2154+ kez okundu.
 

PARALAR “DOĞRUDAN” YANDAŞA GİDİYOR!

  CUMHURBAŞKANI BU YÖNTEMİ İPTAL ETMELİ  Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra belediyelerin çok sevdiği doğrudan temin yöntemiyle mal ve hizmet alımı kamuda israfı körüklüyor. Bu yöntem, rekabetçi firmalara alan bırakmazken siyasi yandaşlar ortaya çıkarıyor. İşsizliğin azaltılmasıyla tasarrufu her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “doğrudan temin yöntemi”ni iptal ederek firmaları rekabetçi anlayışla çalıştırması bekleniyor.  İHALE AÇILMIYOR GAZETELERE İLAN YOK! Dolar kurunda yaşanan değişimin vurduğu sektörlerden biri de gazeteler oldu. Özellikle istihdama katkı sağlayan yerel gazeteler, artan kâğıt fiyatları ve baskı maliyetleriyle zora girdi. Anadolu basının en büyük gelir kaynaklarından biri olan ilan gelirleri de ihalelerin doğrudan temin yöntemiyle alınmasından dolayı büyük sekteye uğradı. Gazeteler mali kayıplarının önlenmesi için yetkilileri göreve çağırdı.  REKABET ÖLÜYOR ADAM KAYIRMACILIK ARTIYOR  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta işsizliğin azaltılmasıyla tasarrufu gündeme getirmesine rağmen özellikle mahalli idarelerde uygulanan doğrudan temin yöntemiyle alımlar, hem rekabeti öldürüp israfı artırırken tüm belediyelerde siyasi partilere “yandaş” firmalar yaratıyor.  DOĞRUDAN TEMİNLE 7 MİLYONLUK İŞ OLUR MU? Türkiye’de işsizliğin en fazla yaşandığı illerin başında gelen Adana’da,  MHP’li Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, 7 milyon TL’nin üzerinde doğrudan temin yöntemiyle alım yaptı. Doğrudan teminle alımların bedeli bir kerede en fazla 58 bin 555 TL’ye kadar yapılabiliyor.  SEYHAN BELEDİYESİ DE BU İŞİ SEVMİŞTİ! Belediyeler ve bazı kamu kurumları 150 bin liranın üzerindeki alımlar için ise pazarlık usulünü kullanarak uygun gördükleri firmalardan alım yapabiliyor. Bu yöntemi “seven” belediyelerden biri de CHP’li Seyhan Belediyesi. 2015 yılında, 2014 yılına göre yüzde 50 daha fazla doğrudan temin yoluyla alım yapan CHP’li Seyhan Belediyesi, bu yıl 15 milyon liradan fazla da ödeme yapmıştı.

 

CUMHURBAŞKANI BU YÖNTEMİ İPTAL ETMELİ 
Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra belediyelerin çok sevdiği doğrudan temin yöntemiyle mal ve hizmet alımı kamuda israfı körüklüyor. Bu yöntem, rekabetçi firmalara alan bırakmazken siyasi yandaşlar ortaya çıkarıyor. İşsizliğin azaltılmasıyla tasarrufu her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “doğrudan temin yöntemi”ni iptal ederek firmaları rekabetçi anlayışla çalıştırması bekleniyor. 

İHALE AÇILMIYOR GAZETELERE İLAN YOK!
Dolar kurunda yaşanan değişimin vurduğu sektörlerden biri de gazeteler oldu. Özellikle istihdama katkı sağlayan yerel gazeteler, artan kâğıt fiyatları ve baskı maliyetleriyle zora girdi. Anadolu basının en büyük gelir kaynaklarından biri olan ilan gelirleri de ihalelerin doğrudan temin yöntemiyle alınmasından dolayı büyük sekteye uğradı. Gazeteler mali kayıplarının önlenmesi için yetkilileri göreve çağırdı. 
REKABET ÖLÜYOR ADAM KAYIRMACILIK ARTIYOR 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta işsizliğin azaltılmasıyla tasarrufu gündeme getirmesine rağmen özellikle mahalli idarelerde uygulanan doğrudan temin yöntemiyle alımlar, hem rekabeti öldürüp israfı artırırken tüm belediyelerde siyasi partilere “yandaş” firmalar yaratıyor. 
DOĞRUDAN TEMİNLE 7 MİLYONLUK İŞ OLUR MU?
Türkiye’de işsizliğin en fazla yaşandığı illerin başında gelen Adana’da,  MHP’li Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, 7 milyon TL’nin üzerinde doğrudan temin yöntemiyle alım yaptı. Doğrudan teminle alımların bedeli bir kerede en fazla 58 bin 555 TL’ye kadar yapılabiliyor. 
SEYHAN BELEDİYESİ DE BU İŞİ SEVMİŞTİ!
Belediyeler ve bazı kamu kurumları 150 bin liranın üzerindeki alımlar için ise pazarlık usulünü kullanarak uygun gördükleri firmalardan alım yapabiliyor. Bu yöntemi “seven” belediyelerden biri de CHP’li Seyhan Belediyesi. 2015 yılında, 2014 yılına göre yüzde 50 daha fazla doğrudan temin yoluyla alım yapan CHP’li Seyhan Belediyesi, bu yıl 15 milyon liradan fazla da ödeme yapmıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.