SAĞLIKLI BESLENMEYİ TATİLDE BİLE OLSANIZ TERK ETMEYİN!

SAĞLIK-YAŞAM 08.08.2018 - 11:11, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1614+ kez okundu.
 

SAĞLIKLI BESLENMEYİ TATİLDE BİLE OLSANIZ TERK ETMEYİN!

Tatile gittiğinizde sakın sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin. Rahatsızlığın sizi nerede ve ne zaman yakalayacağını bilemezsiniz…
Diyetisyenler, gün boyu ikram yapılan açık büfelerden mutlaka sağlıklı yiyeceklerin tercih edilmesini istiyor. Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses’in tavsiyeleri:  Tatilde sağlıklı beslenmek için nasıl iki tabak hazırlamak gerek?  İlk tabak: Salata, yeşillik, domates, semiz otu ne varsa hepsini tepeleme doldurun. Limon ve zeytinyağı ekleyip afiyetle yeyin.  İkinci tabak: Dörtte birlik kısma et, tavuk veya balık çeşitlerinden birini kızartılmış olmayanlardan alın. Dörtte birlik kısmı ise istediğiniz bir karbonhidrat alternatifi ekleyin. Bu tercihiniz pilav, makarna, börek, dolma sarma olabilir. Biri tabağa ekliyse; ekmek almamaya özen gösterin. Tabağın diğer dörtte birlik kısmına zeytinyağlı sebze yemeği koyun. Kalan dörtte birlik kısma da yoğurtlu bir veya birkaç meze ekleyin. Salata var zeytinyağlıya ne gerek var diyen yoğurtlu mezeyi artırıp tabağın yarısını bu mezelerle doldurabilir. İçeceklerden neler tercih edilmeli?  Kahvaltı için süt, açık çay, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir. Öğle veya akşam öğününde ilk tercih ayran veya soda olmalı. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı. Özellikle tatilde kabızlık problemi yaşayanlar ayran ve yoğurttan vazgeçmesin. Her zaman söylediğimiz gibi su çok önemli. Özellikle havuzda veya denizde iken sanki susuzluk yaşamıyor gibi hissedebilirsiniz. Ancak, özellikle sıcak havada su ihtiyacınızı karşılamak şart. Günde en az 2 litre su içilmeli.  Ara öğün saatleri nasıl olmalı ? Yabancı turistlerin çok sık ziyaret ettiği meyve reyonu ara öğün için çok önemlidir. Meyve reyonundan 1-2 meyveyi plaj çantanıza koyabilirsiniz. Ara öğünde; gözleme, hamburger, pide gibi besinlerin ana öğüne yakın kaloride olduğunu unutmayın. Dondurmadan 1-2 top yiyebilirsiniz.  Tatlı reyonu için ne tavsiye edersiniz?  Tatlının olduğu insanın kendini durdurması zor olabilir. Tatlıda sütlü tatlıları tercih edin. Bol bol yüzmeyi tatilin keyfini çıkarmayı ve tabii ki önemli olanın sağlıklı beslenmek olduğunu ; bunu yaşam tarzı haline getirmemiz gerektiğini de unutmayın.  ÖZEL HABER 
Tatile gittiğinizde sakın sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin. Rahatsızlığın sizi nerede ve ne zaman yakalayacağını bilemezsiniz…

Diyetisyenler, gün boyu ikram yapılan açık büfelerden mutlaka sağlıklı yiyeceklerin tercih edilmesini istiyor. Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses’in tavsiyeleri: 

Tatilde sağlıklı beslenmek için nasıl iki tabak hazırlamak gerek? 
İlk tabak: Salata, yeşillik, domates, semiz otu ne varsa hepsini tepeleme doldurun. Limon ve zeytinyağı ekleyip afiyetle yeyin. 
İkinci tabak: Dörtte birlik kısma et, tavuk veya balık çeşitlerinden birini kızartılmış olmayanlardan alın. Dörtte birlik kısmı ise istediğiniz bir karbonhidrat alternatifi ekleyin. Bu tercihiniz pilav, makarna, börek, dolma sarma olabilir. Biri tabağa ekliyse; ekmek almamaya özen gösterin. Tabağın diğer dörtte birlik kısmına zeytinyağlı sebze yemeği koyun. Kalan dörtte birlik kısma da yoğurtlu bir veya birkaç meze ekleyin. Salata var zeytinyağlıya ne gerek var diyen yoğurtlu mezeyi artırıp tabağın yarısını bu mezelerle doldurabilir.
İçeceklerden neler tercih edilmeli? 
Kahvaltı için süt, açık çay, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir. Öğle veya akşam öğününde ilk tercih ayran veya soda olmalı. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı. Özellikle tatilde kabızlık problemi yaşayanlar ayran ve yoğurttan vazgeçmesin. Her zaman söylediğimiz gibi su çok önemli. Özellikle havuzda veya denizde iken sanki susuzluk yaşamıyor gibi hissedebilirsiniz. Ancak, özellikle sıcak havada su ihtiyacınızı karşılamak şart. Günde en az 2 litre su içilmeli. 
Ara öğün saatleri nasıl olmalı ?
Yabancı turistlerin çok sık ziyaret ettiği meyve reyonu ara öğün için çok önemlidir. Meyve reyonundan 1-2 meyveyi plaj çantanıza koyabilirsiniz. Ara öğünde; gözleme, hamburger, pide gibi besinlerin ana öğüne yakın kaloride olduğunu unutmayın. Dondurmadan 1-2 top yiyebilirsiniz. 
Tatlı reyonu için ne tavsiye edersiniz? 
Tatlının olduğu insanın kendini durdurması zor olabilir. Tatlıda sütlü tatlıları tercih edin. Bol bol yüzmeyi tatilin keyfini çıkarmayı ve tabii ki önemli olanın sağlıklı beslenmek olduğunu ; bunu yaşam tarzı haline getirmemiz gerektiğini de unutmayın.

 ÖZEL HABER 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.