Sanayi sektöründe “Eyvah” dedirten rakam!

EKONOMİ 11.07.2018 - 11:25, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2024+ kez okundu.
 

Sanayi sektöründe “Eyvah” dedirten rakam!

  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sanayi sektöründe son yıllarda yaşanan durulganlığı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Önergeye verilen yanıt, üretim ve istihdama dayalı sanayi sektörünün artık bitme noktasına geldiğini gözler önüne serdi.    CHP Milletvekili Gürer’in yazılı soru önergesine verilen  yanıtta, son 5 yıl içinde açılan ve 200’den fazla çalışanı olan sanayi işletme sayısının sadece 390 olduğunu açıkladı. Bakan Özlü, bunların da sadece 150’sinin yüzde 100 kapasite ile çalıştığını bildirdi.    GÜRER, BAKANLIKTAN İSTATİSTİKİ BİLGİ İSTEDİ    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “son 5 yıl içinde açılan ve 200’den fazla çalışanı olan işletmelerin istatistiki bilgilerinin açıklanmasını istedi. Gürer, ilgili bakanlığa “Son 5 yılda en az 200 kişi çalıştıran kaç yeni işyeri açılmıştır? Kaçı imalat sanayiindedir? Kaç firma tam kapasite ile çalışmaktadır?” şeklinde sorular yöneltti.    SANAYİ SİCİL BİLGİ SİSTEMİNDE 136 BİN İŞLETME VAR    Gürer’in yazılı soru önergesine yanıtta 136 bini aşkın işletmenin kayıtlı bulunduğu Sanayi Sicil Bilgi Sistemi ne her gün yeni kayıtlar yapıldığı gibi, kayıt iptalleri de olabildiğine dikkat çekerek, İşletmelerin fiili üretimlerinin ise, her yıl Nisan ayı sonuna kadar alınan yıllık işletme cetvelleri vasıtasıyla takip edildiğini açıkladı.   SON 5 YILDA 390 İŞLETME…   Gürer’in önergesine “Bu kapsamda, işletmelerin kuruluş tarihleri ve 2017 yılı Yıllık İşletme Cetvelleri esas alınarak sanayi sicil kayıtlarımızda yapılan incelemede; son 5 yılda 200'den fazla çalışanı olan 390 adet sanayi işletmesinin kurulduğu görülmektedir. Diğer taraftan, bahse konu işletmelerden % 100 kapasite ile çalışanlarının sayısı 150'dir” şeklinde yanıt verdi.    GÜRER: SANAYİ SEKTÖRÜ AĞIR YARALI    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise soru önergelerine ilgili bakanlıktan verilen yanıtın ülkemizde sanayi sektörünün, üretim ve istihdam açısından değerlendirildiğinde ne derece kötü durumda olduğunu net bir şekilde ifade ettiğini vurguladı.   81 MİLYONLUK TÜRKİYE’DE 200’DEN FAZLA İŞÇİ ÇALIŞTIRAN  YILDA SADECE 80 SANAYİ İŞLETMESİ AÇILIYOR    Türkiye’de günümüz itibariyle 6 milyondan fazla işsizin bulunduğunu, bunların büyük bir bölümünün ise üniversite mezunu gençlerin oluşturduğunu anlatan Gürer, “1 milyon nüfuslu ülkemizde, son 5 yıl içinde açılan ve 200’den fazla işçi çalıştıran işletme sayısı 390’da kalmıştır.  Bunların da sadece 150’sinin tam kapasite ile çalıştığı belirtilmektedir. Başka bir ifadeyle ülkemizde ortalama, her yıl 200’den fazla işçi çalıştıran 80 adet işletme açılmaktadır. Açılan işletmelerin tam kapasite ile çalıştırıldığı düşünülse bile sanayi sektörünün istihdama katkısı yıllık 1600 kişidir. Bu rakam, 6 milyon işsizi olan Türkiye için korkunç derecede düşük bir rakamdır” diye konuştu.     

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sanayi sektöründe son yıllarda yaşanan durulganlığı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Önergeye verilen yanıt, üretim ve istihdama dayalı sanayi sektörünün artık bitme noktasına geldiğini gözler önüne serdi. 

 

CHP Milletvekili Gürer’in yazılı soru önergesine verilen  yanıtta, son 5 yıl içinde açılan ve 200’den fazla çalışanı olan sanayi işletme sayısının sadece 390 olduğunu açıkladı. Bakan Özlü, bunların da sadece 150’sinin yüzde 100 kapasite ile çalıştığını bildirdi. 

 

GÜRER, BAKANLIKTAN İSTATİSTİKİ BİLGİ İSTEDİ 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “son 5 yıl içinde açılan ve 200’den fazla çalışanı olan işletmelerin istatistiki bilgilerinin açıklanmasını istedi. Gürer, ilgili bakanlığa “Son 5 yılda en az 200 kişi çalıştıran kaç yeni işyeri açılmıştır? Kaçı imalat sanayiindedir? Kaç firma tam kapasite ile çalışmaktadır?” şeklinde sorular yöneltti. 

 

SANAYİ SİCİL BİLGİ SİSTEMİNDE 136 BİN İŞLETME VAR 

 

Gürer’in yazılı soru önergesine yanıtta 136 bini aşkın işletmenin kayıtlı bulunduğu Sanayi Sicil Bilgi Sistemi ne her gün yeni kayıtlar yapıldığı gibi, kayıt iptalleri de olabildiğine dikkat çekerek, İşletmelerin fiili üretimlerinin ise, her yıl Nisan ayı sonuna kadar alınan yıllık işletme cetvelleri vasıtasıyla takip edildiğini açıkladı.

 

SON 5 YILDA 390 İŞLETME…

 

Gürer’in önergesine “Bu kapsamda, işletmelerin kuruluş tarihleri ve 2017 yılı Yıllık İşletme Cetvelleri esas alınarak sanayi sicil kayıtlarımızda yapılan incelemede; son 5 yılda 200'den fazla çalışanı olan 390 adet sanayi işletmesinin kurulduğu görülmektedir. Diğer taraftan, bahse konu işletmelerden % 100 kapasite ile çalışanlarının sayısı 150'dir” şeklinde yanıt verdi. 

 

GÜRER: SANAYİ SEKTÖRÜ AĞIR YARALI 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise soru önergelerine ilgili bakanlıktan verilen yanıtın ülkemizde sanayi sektörünün, üretim ve istihdam açısından değerlendirildiğinde ne derece kötü durumda olduğunu net bir şekilde ifade ettiğini vurguladı.

 

81 MİLYONLUK TÜRKİYE’DE 200’DEN FAZLA İŞÇİ ÇALIŞTIRAN  YILDA SADECE 80 SANAYİ İŞLETMESİ AÇILIYOR 

 

Türkiye’de günümüz itibariyle 6 milyondan fazla işsizin bulunduğunu, bunların büyük bir bölümünün ise üniversite mezunu gençlerin oluşturduğunu anlatan Gürer, “1 milyon nüfuslu ülkemizde, son 5 yıl içinde açılan ve 200’den fazla işçi çalıştıran işletme sayısı 390’da kalmıştır.  Bunların da sadece 150’sinin tam kapasite ile çalıştığı belirtilmektedir. Başka bir ifadeyle ülkemizde ortalama, her yıl 200’den fazla işçi çalıştıran 80 adet işletme açılmaktadır. Açılan işletmelerin tam kapasite ile çalıştırıldığı düşünülse bile sanayi sektörünün istihdama katkısı yıllık 1600 kişidir. Bu rakam, 6 milyon işsizi olan Türkiye için korkunç derecede düşük bir rakamdır” diye konuştu. 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.