Semizotu ile kolay ve pratik tarifler

19.07.2018 - 11:59, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1639+ kez okundu.
 

Semizotu ile kolay ve pratik tarifler

SEMİZOTUNUN AZ BİLİNEN 5 FAYDASI   Semizotu, ister salata ister yemek şeklinde yapılsın, yazın en güzel sebzelerinden biridir. Hafif bir sebze olan semizotu, yaz sıcaklarında yoğurtlu salata şeklinde tüketildiğinde ferahlatıcı bir yiyecek haline de dönüşür. Pratik ve hızlı çözümlerde de sofralarda imdadımıza yetişen semizotunun bilinmeyen faydalarını Acıbadem Adana Hastanesi Diyetisyen Çisem Gündüz paylaşıyor. 1- İyi bir Omega-3 kaynağı İçerisindeki Omega-3 sayesinde semizotu beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda konsantrasyon ve hafıza gelişimi açısından oldukça değerlidir. Bu nedenle mevsiminde haftada 2-3 gün tüketimi önerilir. 2- Lif içeriği sayesinde kabızlığı önler Semizotu, yüksek lifli bir sebze olduğundan bağırsak hareketlerinin artmasını sağlayarak kabızlığı önler. Semizotunun mide asit salgısını dengelediğini belirten Dyt. Çisem Gündüz, bu yeşil mevsim sebzesinin sindirimi de düzenlediğini belirtiyor. 3-Vitamin ve mineral deposu İçerisinde bulunan B,C,E ve K vitaminleri, demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat mineralleri sayesinde semizotu bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar. Glutatyon içeriği ile antioksidan kapasitesi yüksek olan semizotu ayrıca kanserden koruyucu olma özelliği ile de yaz sebzeleri arasında öne çıkar. 4-Kalbi korur İçerisindeki zengin bileşenler, Omega-3, EPA ve DHA sayesinde kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Aynı zamanda kan basıncının da dengelenmesinde rol oynar. 5-Diyet dostudur Yüksek su içeriğine sahip olan ve 100 gramı sadece 32 kalori olan semizotu kilo vermek isteyenlere sıklıkla önerilir.     KOLAY VE PRATİK SEMİZOTLU TARİFLER: Semizotlu soğuk çorba: Malzemeler: 2 silme yemek kaşığı haşlanmış dövme 5 yk yoğurt Semizotu 1 diş sarımsak Yapılışı: Semizotunu yıkayıp kuruladıktan sonra eliniz ile küçük parçalara bölün. Daha sonrasında sarımsak ile yoğurdu karıştırıp içerisine semizotunu ve dövmeyi ekleyin. Üzeri için metabolizmayı ateşleyen sumağı ihmal etmeyin. Arzu edenler kırmızı pul biber de ekleyebilir. Semizotu salatası: 1 bağ semizotu 1 su bardağı maş fasulyesi 2 adet közlenmiş kırmızı biber 1 adet domates 1 adet kuru soğan 1 yemek kaşığı zeytinyağı Balzemik sirke, nar ekşisi (Tercihe göre) Yapılışı : Tüm malzemeleri ayıklayıp, yıkayın. Maş fasulyesini 20 dakika haşladıktan sonra derin bir kaba alıp, doğradığımız tüm malzemeleri içerisine ekleyin. Son olarak sosları ekleyip karıştırın. Yazın bu sıcak günlerinde ferahlatıcı bir lezzet olarak tüketebilirsiniz.

SEMİZOTUNUN AZ BİLİNEN 5 FAYDASI

 

Semizotu, ister salata ister yemek şeklinde yapılsın, yazın en güzel sebzelerinden biridir. Hafif bir sebze olan semizotu, yaz sıcaklarında yoğurtlu salata şeklinde tüketildiğinde ferahlatıcı bir yiyecek haline de dönüşür. Pratik ve hızlı çözümlerde de sofralarda imdadımıza yetişen semizotunun bilinmeyen faydalarını Acıbadem Adana Hastanesi Diyetisyen Çisem Gündüz paylaşıyor.

1- İyi bir Omega-3 kaynağı

İçerisindeki Omega-3 sayesinde semizotu beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda konsantrasyon ve hafıza gelişimi açısından oldukça değerlidir. Bu nedenle mevsiminde haftada 2-3 gün tüketimi önerilir.

2- Lif içeriği sayesinde kabızlığı önler

Semizotu, yüksek lifli bir sebze olduğundan bağırsak hareketlerinin artmasını sağlayarak kabızlığı önler. Semizotunun mide asit salgısını dengelediğini belirten Dyt. Çisem Gündüz, bu yeşil mevsim sebzesinin sindirimi de düzenlediğini belirtiyor.

3-Vitamin ve mineral deposu

İçerisinde bulunan B,C,E ve K vitaminleri, demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat mineralleri sayesinde semizotu bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar. Glutatyon içeriği ile antioksidan kapasitesi yüksek olan semizotu ayrıca kanserden koruyucu olma özelliği ile de yaz sebzeleri arasında öne çıkar.

4-Kalbi korur

İçerisindeki zengin bileşenler, Omega-3, EPA ve DHA sayesinde kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Aynı zamanda kan basıncının da dengelenmesinde rol oynar.

5-Diyet dostudur

Yüksek su içeriğine sahip olan ve 100 gramı sadece 32 kalori olan semizotu kilo vermek isteyenlere sıklıkla önerilir.

 

 

KOLAY VE PRATİK SEMİZOTLU TARİFLER:

Semizotlu soğuk çorba:

Malzemeler:

  • 2 silme yemek kaşığı haşlanmış dövme
  • 5 yk yoğurt
  • Semizotu
  • 1 diş sarımsak

Yapılışı: Semizotunu yıkayıp kuruladıktan sonra eliniz ile küçük parçalara bölün. Daha sonrasında sarımsak ile yoğurdu karıştırıp içerisine semizotunu ve dövmeyi ekleyin. Üzeri için metabolizmayı ateşleyen sumağı ihmal etmeyin. Arzu edenler kırmızı pul biber de ekleyebilir.

Semizotu salatası:

  • 1 bağ semizotu
  • 1 su bardağı maş fasulyesi
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Balzemik sirke, nar ekşisi (Tercihe göre)

Yapılışı : Tüm malzemeleri ayıklayıp, yıkayın. Maş fasulyesini 20 dakika haşladıktan sonra derin bir kaba alıp, doğradığımız tüm malzemeleri içerisine ekleyin. Son olarak sosları ekleyip karıştırın. Yazın bu sıcak günlerinde ferahlatıcı bir lezzet olarak tüketebilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.