“Talasemi ve orak hücre hastaları ilaç bekliyor!”

GÜNDEM 26.02.2020 - 15:27, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1880+ kez okundu.
 

“Talasemi ve orak hücre hastaları ilaç bekliyor!”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM’de Orak Hücre ve Akdeniz Anemisi hastaların ilaca erişimin sekteye uğradığını vurguladı
  ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 4 bin talasemi ve bin 200 orak hücre anemi hastasının ilaç sorununa çözüm bulunmasını istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan Dr. Şevkin, kendisine ulaşan hasta ve hasta  yakınlarının ilaca ulaşımda yaşadığı zorlukları anlattı. KESİN TEDAVİSİ YOK! Türkiye’de ‘Orak Hücre Anemisi’ ve ‘Akdeniz Anemisi’ hastalıklarının genetik geçiş özelliği olan ve kanda oksijen taşımakla görevli hemoglobinin anormal yapıda üretildiği hastalıklar olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, TBMM’ye konuyla ilgili sunduğu ‘Araştırma Önergesi’nden sonra bu hastalıkların kesin bir tedavisi olmaması nedeniyle bu kez meclis genel kurulunda ilaçlara erişimin sağlanması için söz aldı. Günümüzde bu hastalıkların kesin bir çözümünün olmadığına dikkat çeken ve hastaların tek şansının demiri bağlayan ilaçlar olduğunu söyleyen Dr. Şevkin, “Bu ilaçlarla demirin organlarda birikip hasar yapması önlenebilmektedir” dedi. 5 BİN 200 HASTA MÜCADELE EDİYOR! Türkiye’de başta Adana, Hatay ve Mersin olmak üzere güney illerinde de oldukça sık görülen talasemiyle 4 bin, orak hücre anemisiyle de bin 200 hastanın mücadele ettiğini anımsatan Dr. Şevkin, şunları söyledi: “Uluslararası tıp otoritelerince önerilen ve ülkemizde de var olan ilaçların temininde sorun yaşanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 12 Eylül 2019 tarihiyle uygulamaya geçirdiği Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) ile bu ilaçların geri ödemesi zorlaşmış ve hatta sekteye uğramıştır. Hastaların Desferol, Ferriprox ve Exjade ilaçlarına kolay ulaşımının önü açılmalı, bu hastalık nedeniyle daha fazla insanın ölümüne seyirci kalınmamalıdır. Vatandaşlarımız adına yüce meclis aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’nın konuya duyarlılık göstermesini bekliyoruz.”
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM’de Orak Hücre ve Akdeniz Anemisi hastaların ilaca erişimin sekteye uğradığını vurguladı

 

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 4 bin talasemi ve bin 200 orak hücre anemi hastasının ilaç sorununa çözüm bulunmasını istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan Dr. Şevkin, kendisine ulaşan hasta ve hasta  yakınlarının ilaca ulaşımda yaşadığı zorlukları anlattı.

KESİN TEDAVİSİ YOK!

Türkiye’de ‘Orak Hücre Anemisi’ ve ‘Akdeniz Anemisi’ hastalıklarının genetik geçiş özelliği olan ve kanda oksijen taşımakla görevli hemoglobinin anormal yapıda üretildiği hastalıklar olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, TBMM’ye konuyla ilgili sunduğu ‘Araştırma Önergesi’nden sonra bu hastalıkların kesin bir tedavisi olmaması nedeniyle bu kez meclis genel kurulunda ilaçlara erişimin sağlanması için söz aldı.

Günümüzde bu hastalıkların kesin bir çözümünün olmadığına dikkat çeken ve hastaların tek şansının demiri bağlayan ilaçlar olduğunu söyleyen Dr. Şevkin, “Bu ilaçlarla demirin organlarda birikip hasar yapması önlenebilmektedir” dedi.

5 BİN 200 HASTA MÜCADELE EDİYOR!

Türkiye’de başta Adana, Hatay ve Mersin olmak üzere güney illerinde de oldukça sık görülen talasemiyle 4 bin, orak hücre anemisiyle de bin 200 hastanın mücadele ettiğini anımsatan Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Uluslararası tıp otoritelerince önerilen ve ülkemizde de var olan ilaçların temininde sorun yaşanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 12 Eylül 2019 tarihiyle uygulamaya geçirdiği Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) ile bu ilaçların geri ödemesi zorlaşmış ve hatta sekteye uğramıştır. Hastaların Desferol, Ferriprox ve Exjade ilaçlarına kolay ulaşımının önü açılmalı, bu hastalık nedeniyle daha fazla insanın ölümüne seyirci kalınmamalıdır. Vatandaşlarımız adına yüce meclis aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’nın konuya duyarlılık göstermesini bekliyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.