Tansiyonu ilaçsız tedavi etmek mümkün mü?

14.09.2018 - 16:13, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2024+ kez okundu.
 

Tansiyonu ilaçsız tedavi etmek mümkün mü?

Hastalıklarla en başarılı tedavi yolunun hastalığın nedenlerinin ve nasıl oluştuğunun bilinmesinden geçtiği bildirildi. Günümüzde çok sinsi ilerlediği bilinen bazı yüksek tansiyon vakalarının ilaçsız tedavi edilebildiği ileri sürülüyor.
Şüphesiz, yüksek tansiyonun oluşmasında ve gelişmesinde rol oynayan bilinemeyen onlarca sepep bulunuyor. Hayat tarzının bu hastalıkla yakından ilgili olduğunu biliniyor. Fazla kilolu olanlar, hareketsiz bir yaşam sürenler, çok tuz tüketenler, bir iki kadehten fazla içki içenler, taze sebze meyve gibi potasyum zengini besinlerden az yiyenlerde yüksek tansiyona çok sık rastlanması dikkat çekiyor. Uzmanlar, sağlıksız hayat tarzının düzeltilmesiyle kan basıncının düşebileceğini belirtirken yüksek tansiyonun çoğunu önlemenin kişinin elinde olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar, tansiyon hastalarının ilaç kullanmadan önce yapmaları gerekenleri şöyle özetledi:  1- İlaca başlamadan kilo verini  Fazla kilolar yüksek tansiyona davetiye çıkarıyor. Birkaç kilo bile riski yükseltiyor. Örneğin, 20 yaşında boyu 160 cm, kilosu 55 olan bir kadın eğer 5-6 kilo alırsa, yüksek tansiyon riski 2 kat artıyor. Vücutta biriken yağ hücreleri, sinir sistemi, böbrekler ve damarlar üstüne etki yaparak kan basıncını yüksetiyor. Bu hastalık için kiloları vermenin çok faydalı olduğu bildiriliyor. Birkaç kilo bile verilmesi kan basıncı üstüne olumlu etki yapıyor. Hele ideal kiloya düşülürse kan basıncında büyük düzelmeler görülüyor.  2- İlaç yerine hareket edin  Hareketsiz hayatın kan basıncını yükselttiğini gösteren birçok bilimsel çalışma bulunuyor. Tansiyon düşürücü etki için günde 30 dakikalık hızlı yürüyüş yetiyor. Yürürken sarf edilen kaloriler zayıflamaya da yardımcı oluyor.  3- Tuzu azaltmanız gerekir Fazla tuz tüketenlerin tansiyonunun yüksek olduğuna yönelik birçok çalışma var. Yüksek tansiyon tedavisinin ilk adımının tuz kısıtlaması olması dikkat çekiyor. Yapılması gereken ise çok tuzlu beslenmemek.  4- Alkolün azı karar, çoğu zarar Alkolün fazlasının kan basıncını yükselttiğini gösteren birçok kanıt bulunuyor. Bazı insanlarda sadece aşırı alkol tüketimine bağlı olarak hipertansiyon görülebiliyor. Araştırmalar, günde 2 kadehten fazla içki içenlerde, hiç alkol almayan veya az içenlere göre yüksek tansiyonun çok daha fazla olduğunu gösteriyor.  5- Tansiyonda tek sigara bile etkili Hassas aletlerle yapılan ölçümler, sigara içerken kan basıncının birkaç milimetre yükseldiğini gösteriyor.
Hastalıklarla en başarılı tedavi yolunun hastalığın nedenlerinin ve nasıl oluştuğunun bilinmesinden geçtiği bildirildi. Günümüzde çok sinsi ilerlediği bilinen bazı yüksek tansiyon vakalarının ilaçsız tedavi edilebildiği ileri sürülüyor.

Şüphesiz, yüksek tansiyonun oluşmasında ve gelişmesinde rol oynayan bilinemeyen onlarca sepep bulunuyor. Hayat tarzının bu hastalıkla yakından ilgili olduğunu biliniyor. Fazla kilolu olanlar, hareketsiz bir yaşam sürenler, çok tuz tüketenler, bir iki kadehten fazla içki içenler, taze sebze meyve gibi potasyum zengini besinlerden az yiyenlerde yüksek tansiyona çok sık rastlanması dikkat çekiyor. Uzmanlar, sağlıksız hayat tarzının düzeltilmesiyle kan basıncının düşebileceğini belirtirken yüksek tansiyonun çoğunu önlemenin kişinin elinde olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar, tansiyon hastalarının ilaç kullanmadan önce yapmaları gerekenleri şöyle özetledi: 
1- İlaca başlamadan kilo verini 
Fazla kilolar yüksek tansiyona davetiye çıkarıyor. Birkaç kilo bile riski yükseltiyor. Örneğin, 20 yaşında boyu 160 cm, kilosu 55 olan bir kadın eğer 5-6 kilo alırsa, yüksek tansiyon riski 2 kat artıyor. Vücutta biriken yağ hücreleri, sinir sistemi, böbrekler ve damarlar üstüne etki yaparak kan basıncını yüksetiyor. Bu hastalık için kiloları vermenin çok faydalı olduğu bildiriliyor. Birkaç kilo bile verilmesi kan basıncı üstüne olumlu etki yapıyor. Hele ideal kiloya düşülürse kan basıncında büyük düzelmeler görülüyor. 
2- İlaç yerine hareket edin 
Hareketsiz hayatın kan basıncını yükselttiğini gösteren birçok bilimsel çalışma bulunuyor. Tansiyon düşürücü etki için günde 30 dakikalık hızlı yürüyüş yetiyor. Yürürken sarf edilen kaloriler zayıflamaya da yardımcı oluyor. 
3- Tuzu azaltmanız gerekir
Fazla tuz tüketenlerin tansiyonunun yüksek olduğuna yönelik birçok çalışma var. Yüksek tansiyon tedavisinin ilk adımının tuz kısıtlaması olması dikkat çekiyor. Yapılması gereken ise çok tuzlu beslenmemek. 
4- Alkolün azı karar, çoğu zarar
Alkolün fazlasının kan basıncını yükselttiğini gösteren birçok kanıt bulunuyor. Bazı insanlarda sadece aşırı alkol tüketimine bağlı olarak hipertansiyon görülebiliyor. Araştırmalar, günde 2 kadehten fazla içki içenlerde, hiç alkol almayan veya az içenlere göre yüksek tansiyonun çok daha fazla olduğunu gösteriyor. 
5- Tansiyonda tek sigara bile etkili
Hassas aletlerle yapılan ölçümler, sigara içerken kan basıncının birkaç milimetre yükseldiğini gösteriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.