Terör Örgütü ETA Nisan Ayında Silah Bırakacağını Açıkladı

DÜNYA 18.03.2017 - 08:36, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1924+ kez okundu.
 

Terör Örgütü ETA Nisan Ayında Silah Bırakacağını Açıkladı

Fransa ve İspanya'daki Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA'nın 8 Nisan'dan itibaren tek taraflı ve koşulsuz silah bırakacağı iddia edildi.
Fransız Le Monde gazetesi, 16 Aralık'ta Fransa'nın güneyinde tutuklanan Jean-Noël Etcheverry adlı ETA üyesine dayandırarak duyurduğu haberde, Fransave İspanya'daki Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA'nın 8 Nisan'dan itibaren tek taraflı ve koşulsuz silah bırakacağını iddia etti. HÜKÜMET İDDİALARA TEMKİNLİ İspanya hükümeti, "ETA'nın tüm silahlarını teslim edeceği" iddiasıyla ilgili olarak "ETA iki şey yapmalı silahsızlanmak ve kendini feshetmek." açıklamasında bulundu. İspanya Hükümet Sözcüsü İnigo de Mendez de Vigo düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında, Fransız gazetesi Le Monde'un ETA'ya yakın bir örgütün temsilcisine dayandırarak yaptığı "ETA, 8 Nisan'a kadar yüzlerce silah ve patlayıcıyı teslim ederek tamamen silahsızlanacak" haberiyle ilgili "Hükümet, bu habere ihtiyatlı ve temkinli yaklaşıyor. Hükümetimizin, Aralık 2011'den bu yana ETA ile ilgili tutumunda en ufak bir değişme yoktur. Bu çok açıktır. ETA iki şey yapmalı silahsızlanmak ve kendini feshetmek. Bu İspanyolların büyük çoğunluğunun arzusudur." dedi. "SOMUT ADIMLAR ATILIRSA DEĞERLENDİRİRİZ" ETA ile ilgili sadece basına yansıyan haberleri bildiklerini, terörist bir örgütün arzu ve isteği hakkında yorum yapmayacağını vurgulayan de Vigo, somut adımlar atılması halinde yeni bir değerlendirmede bulunabileceğini söyledi. Öte yandan Bask Özerk Yönetimi Başkanı İnigo Urkullu, "Hükümetimiz direkt olarak konudan haberdardır ve tüm gelişmeleri, olası bir silah teslimini yakından takip etmektedir. Tam, yasal ve geri dönüşü olmayan bir silah teslimi olması için İspanyave Fransa hükümetleri birlikte çalışmalıdır." dedi. Urkullu, ETA'nın tüm silahlarını teslim edeceği yönündeki haberlerin "inandırıcı" olduğunu ifade etti. "UMARIM ENGEL OLMAZLAR" ETA'nın siyasi kolu olan ve kapatılan Batasuna Partisi eski lideri, şimdiki Sortu Partisi Genel Sekreteri ve EH Bildu Koalisyonunun Sözcüsü Arnaldo Otegi ise "ETA'nın tamamen silahlarını teslim etmesine umarım İspanyol ve Fransız devletleri engel olmaz." görüşünü savundu. ETA NEDİR? İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinde 1958'den bu yana bağımsızlık mücadelesi veren, yaklaşık 900 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ve Avrupa Birliği(AB) terör örgütleri listesinde olan ETA, 20 Ekim 2011'de silahlı faaliyetlerini kalıcı olarak bıraktığını duyurmuştu. O tarihten bu yana ETA üyesi oldukları gerekçesiyle toplam 140 kişi tutuklanırken, örgüte ait çok sayıda cephanelik ortaya çıkarılmıştı. Son olarak Aralık 2016'da Fransa'da 5 ETA üyesi yakalanmış ve toprağın altında gömülü bir cephanelik bulunmuştu. ETA'nın cephaneliğinin çok büyük bir kısmının Fransa topraklarında olduğu biliniyor.
Fransa ve İspanya'daki Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA'nın 8 Nisan'dan itibaren tek taraflı ve koşulsuz silah bırakacağı iddia edildi.

Fransız Le Monde gazetesi, 16 Aralık'ta Fransa'nın güneyinde tutuklanan Jean-Noël Etcheverry adlı ETA üyesine dayandırarak duyurduğu haberde, Fransave İspanya'daki Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA'nın 8 Nisan'dan itibaren tek taraflı ve koşulsuz silah bırakacağını iddia etti.

HÜKÜMET İDDİALARA TEMKİNLİ

İspanya hükümeti, "ETA'nın tüm silahlarını teslim edeceği" iddiasıyla ilgili olarak "ETA iki şey yapmalı silahsızlanmak ve kendini feshetmek." açıklamasında bulundu.

İspanya Hükümet Sözcüsü İnigo de Mendez de Vigo düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında, Fransız gazetesi Le Monde'un ETA'ya yakın bir örgütün temsilcisine dayandırarak yaptığı "ETA, 8 Nisan'a kadar yüzlerce silah ve patlayıcıyı teslim ederek tamamen silahsızlanacak" haberiyle ilgili "Hükümet, bu habere ihtiyatlı ve temkinli yaklaşıyor. Hükümetimizin, Aralık 2011'den bu yana ETA ile ilgili tutumunda en ufak bir değişme yoktur. Bu çok açıktır. ETA iki şey yapmalı silahsızlanmak ve kendini feshetmek. Bu İspanyolların büyük çoğunluğunun arzusudur." dedi.

"SOMUT ADIMLAR ATILIRSA DEĞERLENDİRİRİZ"

ETA ile ilgili sadece basına yansıyan haberleri bildiklerini, terörist bir örgütün arzu ve isteği hakkında yorum yapmayacağını vurgulayan de Vigo, somut adımlar atılması halinde yeni bir değerlendirmede bulunabileceğini söyledi.

Öte yandan Bask Özerk Yönetimi Başkanı İnigo Urkullu, "Hükümetimiz direkt olarak konudan haberdardır ve tüm gelişmeleri, olası bir silah teslimini yakından takip etmektedir. Tam, yasal ve geri dönüşü olmayan bir silah teslimi olması için İspanyave Fransa hükümetleri birlikte çalışmalıdır." dedi.

Urkullu, ETA'nın tüm silahlarını teslim edeceği yönündeki haberlerin "inandırıcı" olduğunu ifade etti.

"UMARIM ENGEL OLMAZLAR"

ETA'nın siyasi kolu olan ve kapatılan Batasuna Partisi eski lideri, şimdiki Sortu Partisi Genel Sekreteri ve EH Bildu Koalisyonunun Sözcüsü Arnaldo Otegi ise "ETA'nın tamamen silahlarını teslim etmesine umarım İspanyol ve Fransız devletleri engel olmaz." görüşünü savundu.

ETA NEDİR?

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinde 1958'den bu yana bağımsızlık mücadelesi veren, yaklaşık 900 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ve Avrupa Birliği(AB) terör örgütleri listesinde olan ETA, 20 Ekim 2011'de silahlı faaliyetlerini kalıcı olarak bıraktığını duyurmuştu. O tarihten bu yana ETA üyesi oldukları gerekçesiyle toplam 140 kişi tutuklanırken, örgüte ait çok sayıda cephanelik ortaya çıkarılmıştı. Son olarak Aralık 2016'da Fransa'da 5 ETA üyesi yakalanmış ve toprağın altında gömülü bir cephanelik bulunmuştu. ETA'nın cephaneliğinin çok büyük bir kısmının Fransa topraklarında olduğu biliniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.