Tıbbı ve Aromatik Bitkiler ÇÜTAM Katılımcılarına Anlatıldı

GÜNDEM 13.11.2019 - 15:00, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1985+ kez okundu.
 

Tıbbı ve Aromatik Bitkiler ÇÜTAM Katılımcılarına Anlatıldı

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Menşure Özgüven oldu. Prof. Dr. Özgüven “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi.  Konuşmasına Hipokrat’ın “Doktor tedavi eder, doğa iyileştirir” sözünü hatırlatarak başlayan Prof. Dr. Özgüven, bugün ilaçlarda bulunan etken maddelerin çoğunun orjin olarak bitkilerden elde edildiğini ve Amerika’da tanımlanan ilaçların % 40 oranında bitkisel kökenli olduğunu belirtti. Doğada yer alan pek çok bitkinin, tıp ve kozmetik başta olmak üzere birçok alanda önemli roller üstlendiğini ifade eden Prof. Dr. Özgüven, tıbbi ve aromatik bitkilerden çeşitli ürünler elde edildiğini ifade etti.  Prof. Dr. Özgüven Bitkileri Tanıtarak Kullanım Alanları Hakkında Bilgi Verdi Konuşmasına bazı bitkileri tanıtarak devam eden Prof. Dr. Özgüven, bu bitkiler arasında “hakiki lavanta, nane türleri, ezan çiçeği, tek yıllık pelin, biberiye, haşhaş” gibi birçok bitkiye yer verdi. Ardından bu bitkilerin kullanım alanlarından bahseden Prof. Dr. Özgüven, nana türlerinin diş macunu ve gargara yapımında kullanıldığını, ezan çiçeğinin damar sertliği, astım ve kalp yetmezliği olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini ve bu sebeple tıp alanında kullanıldığını ifade etti. Hakiki lavantanın ise özellikle uyku sorunu yaşayanlar için uyku yastıklarının hazırlanışında, banyo losyonlarında, vücut yağlarının ve bitkisel çayların yapımında kullanıldığının altını çizen Prof. Dr. Özgüven sunum sırasında, pek çok bitkinin fotoğraflarını ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Prof. Dr. Özgüven, sonrasında katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.  Toplantı sonunda katkı ve katılımlarından dolayı Prof. Dr. Menşure Özgüven’e Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik ve emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Mengi tarafından plaket takdim edildi.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Menşure Özgüven oldu. Prof. Dr. Özgüven “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. 

Konuşmasına Hipokrat’ın “Doktor tedavi eder, doğa iyileştirir” sözünü hatırlatarak başlayan Prof. Dr. Özgüven, bugün ilaçlarda bulunan etken maddelerin çoğunun orjin olarak bitkilerden elde edildiğini ve Amerika’da tanımlanan ilaçların % 40 oranında bitkisel kökenli olduğunu belirtti. Doğada yer alan pek çok bitkinin, tıp ve kozmetik başta olmak üzere birçok alanda önemli roller üstlendiğini ifade eden Prof. Dr. Özgüven, tıbbi ve aromatik bitkilerden çeşitli ürünler elde edildiğini ifade etti. 

Prof. Dr. Özgüven Bitkileri Tanıtarak Kullanım Alanları Hakkında Bilgi Verdi
Konuşmasına bazı bitkileri tanıtarak devam eden Prof. Dr. Özgüven, bu bitkiler arasında “hakiki lavanta, nane türleri, ezan çiçeği, tek yıllık pelin, biberiye, haşhaş” gibi birçok bitkiye yer verdi. Ardından bu bitkilerin kullanım alanlarından bahseden Prof. Dr. Özgüven, nana türlerinin diş macunu ve gargara yapımında kullanıldığını, ezan çiçeğinin damar sertliği, astım ve kalp yetmezliği olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini ve bu sebeple tıp alanında kullanıldığını ifade etti. Hakiki lavantanın ise özellikle uyku sorunu yaşayanlar için uyku yastıklarının hazırlanışında, banyo losyonlarında, vücut yağlarının ve bitkisel çayların yapımında kullanıldığının altını çizen Prof. Dr. Özgüven sunum sırasında, pek çok bitkinin fotoğraflarını ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Prof. Dr. Özgüven, sonrasında katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı. 
Toplantı sonunda katkı ve katılımlarından dolayı Prof. Dr. Menşure Özgüven’e Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik ve emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Mengi tarafından plaket takdim edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.