TOK TUTANLAR BESİNLER YİYİN, TATLI YEMEK YERİNE HOŞAF İÇİN .

SAĞLIK-YAŞAM 16.05.2018 - 08:18, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2452+ kez okundu.
 

TOK TUTANLAR BESİNLER YİYİN, TATLI YEMEK YERİNE HOŞAF İÇİN .

Ramazan ayında en önemli öğünün sahur olduğu belirtilerek bu öğünde kahvaltılık hafif besinleri tüketmekle birlikte seçimleri mutlaka tok tutucu protein kaynaklarından yana kullanmak gerektiği bildirildi.
“METABOLİZMA YAVAŞLAR”  Diyetisyen Sinem Yağmurcu yaptığı açıklamada, Ramazan’da yaklaşık 16-17 saat süren bir orucun söz konusu olduğunu hatırlatarak, yapılan bilimsel çalışmalara göre bu durumun kişinin metabolizmasını yavaşlattığını söyledi. Normalde 4-5 öğünden oluşan sağlıklı beslenme programlarının Ramazan ayında 2 öğüne düştüğüne vurgu yapan Yağmurcu, “Sıvı alımının azalmasıyla Ramazan ayında kilo problemi de kaçınılmaz olur” dedi.   “TOK TUTAN BESİNLER TÜKETİN” Ramazan ayında kilo alımının önüne geçmek ve dengeli beslenmeyle ilgili dikkat çeken bilgiler veren Yağmurcu, “Ramazan’da en önemli öğün sahurdur ve bu öğünde kahvaltılık gibi hafif besinleri tüketmekle birlikte seçimlerimizi mutlaka tok tutucu protein kaynaklarından yana kullanmalıyız. Bu besinler süt, yumurta, kefir, peynir, yoğurt ve bol su içeren lifli sebzeler olmalıdır” diye konuştu.  “TAM BUĞDAYLI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN” Sahurda geç sindirilen tam buğday ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Yağmurcu, yüksek karbonhidratlı ve basit şeker içeren besinlerden kaçınılmasını istedi. Yüksek sodyum ve tuz içeren besinlerle kızartılmış besinlerden kaçınılmasını tavsiye eden Yağmurcu, “Çünkü bu durum gün içerisinde susama, bulantı gibi durumlara sebep olur. Ciddi sıvı kaybını önlemek için mutlaka yeterli miktarda su tüketilmelidir” dedi.  İFTARDA BÖYLE YEMEK YİYİN! Sağlıklı kalmak için doğru besinleri, doğru miktarlarda seçmenin en önemli kural olduğunu kaydeden Yağmurcu, şöyle devam etti: “İftar menüsünde çok ağır ve yağlı besinler yerine; midemizi rahatlatacak ve doygunluk hissi verecek mevsim sebzeleri, doğru pişirme tekniğiyle hazırlanmış et ürünleri olmalı. Orucu suyla açtıktan sonra önce bir kâse çorba ya da yoğurt yiyip 10 dakika midemizi dinlendirip daha sonra ana menüye geçmeliyiz.” YEMEK İÇİN PLANLAMA YAPIN Yağmurcu, iftar ana menüde sınırlı miktarda olmak üzere haşlanmış ya da fırınlanmış bir et ürününün protein, mevsim salatası ya da sebze yemeğinin günlük lif ihtiyacını karşılayacağını bildirdi. Yağmurcu, dengeli bir iftar öğünü oluşturmak için kompleks karbonhidratlar, tam tahıllar ve tam tahıl ekmeği, yağsız et, kurubaklagiller, meyve ve sebze içeren menü planlaması gerektiğini vurguladı.  TATLI İSTEĞİNİ HOŞAFLA DURDURUN! Yağmurcu, oruç tutanların kafeinli içeceklerin yanında çay ve kahveyi sınırlandırması gerektiğini ifade ederek, “Çünkü bu tür içecekler diüretik etkiye sahiptir, yaz ayları boyunca oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açmaktadır. İftar sonrası hem tatlı isteğimizi baskılamak hem de kabızlık problemini önlemek için 3-4 taze kayısı biraz toz tarçın ve 1-2 cevizi içeren kayısı hoşafı yapılabilir” diye konuştu.
Ramazan ayında en önemli öğünün sahur olduğu belirtilerek bu öğünde kahvaltılık hafif besinleri tüketmekle birlikte seçimleri mutlaka tok tutucu protein kaynaklarından yana kullanmak gerektiği bildirildi.

“METABOLİZMA YAVAŞLAR” 
Diyetisyen Sinem Yağmurcu yaptığı açıklamada, Ramazan’da yaklaşık 16-17 saat süren bir orucun söz konusu olduğunu hatırlatarak, yapılan bilimsel çalışmalara göre bu durumun kişinin metabolizmasını yavaşlattığını söyledi. Normalde 4-5 öğünden oluşan sağlıklı beslenme programlarının Ramazan ayında 2 öğüne düştüğüne vurgu yapan Yağmurcu, “Sıvı alımının azalmasıyla Ramazan ayında kilo problemi de kaçınılmaz olur” dedi.  
“TOK TUTAN BESİNLER TÜKETİN”
Ramazan ayında kilo alımının önüne geçmek ve dengeli beslenmeyle ilgili dikkat çeken bilgiler veren Yağmurcu, “Ramazan’da en önemli öğün sahurdur ve bu öğünde kahvaltılık gibi hafif besinleri tüketmekle birlikte seçimlerimizi mutlaka tok tutucu protein kaynaklarından yana kullanmalıyız. Bu besinler süt, yumurta, kefir, peynir, yoğurt ve bol su içeren lifli sebzeler olmalıdır” diye konuştu. 
“TAM BUĞDAYLI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN”
Sahurda geç sindirilen tam buğday ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Yağmurcu, yüksek karbonhidratlı ve basit şeker içeren besinlerden kaçınılmasını istedi. Yüksek sodyum ve tuz içeren besinlerle kızartılmış besinlerden kaçınılmasını tavsiye eden Yağmurcu, “Çünkü bu durum gün içerisinde susama, bulantı gibi durumlara sebep olur. Ciddi sıvı kaybını önlemek için mutlaka yeterli miktarda su tüketilmelidir” dedi. 
İFTARDA BÖYLE YEMEK YİYİN!
Sağlıklı kalmak için doğru besinleri, doğru miktarlarda seçmenin en önemli kural olduğunu kaydeden Yağmurcu, şöyle devam etti: “İftar menüsünde çok ağır ve yağlı besinler yerine; midemizi rahatlatacak ve doygunluk hissi verecek mevsim sebzeleri, doğru pişirme tekniğiyle hazırlanmış et ürünleri olmalı. Orucu suyla açtıktan sonra önce bir kâse çorba ya da yoğurt yiyip 10 dakika midemizi dinlendirip daha sonra ana menüye geçmeliyiz.”
YEMEK İÇİN PLANLAMA YAPIN
Yağmurcu, iftar ana menüde sınırlı miktarda olmak üzere haşlanmış ya da fırınlanmış bir et ürününün protein, mevsim salatası ya da sebze yemeğinin günlük lif ihtiyacını karşılayacağını bildirdi. Yağmurcu, dengeli bir iftar öğünü oluşturmak için kompleks karbonhidratlar, tam tahıllar ve tam tahıl ekmeği, yağsız et, kurubaklagiller, meyve ve sebze içeren menü planlaması gerektiğini vurguladı. 
TATLI İSTEĞİNİ HOŞAFLA DURDURUN!
Yağmurcu, oruç tutanların kafeinli içeceklerin yanında çay ve kahveyi sınırlandırması gerektiğini ifade ederek, “Çünkü bu tür içecekler diüretik etkiye sahiptir, yaz ayları boyunca oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açmaktadır. İftar sonrası hem tatlı isteğimizi baskılamak hem de kabızlık problemini önlemek için 3-4 taze kayısı biraz toz tarçın ve 1-2 cevizi içeren kayısı hoşafı yapılabilir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.