Turizmde gerçek krizden daha tehlikelisi 'psikojik kriz'

TURİZM 16.01.2017 - 11:04, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1282+ kez okundu.
 

Turizmde gerçek krizden daha tehlikelisi 'psikojik kriz'

Turizm sektörünün deneyimli yöneticilerinden Ali Can Aksu, TurizmdeBuSabah için kaleme aldığı yazısında sektördeki en büyük tehlikenin işletmeci ve yatırımcıların artık psikolojik olarak da 'kriz' moduna girmesi olduğunu söylüyor. Yıllardan beri ülkemizde yaşanan en ufak güvenlik zafiyetinin, istikrarsızlıklardan dolayı turizm sektörünü birinci derecede etkilediğini vurgulayan Turizoom İnternational Hotel Management Genel Müdürü Ali Can Aksu, bunun başlıca sebeplerinden birinin ülkemizde oturmuş turizm politikalarının olmayışına ve krizlerin iyi yönetilmemesine bağlıyor. Turizmde başı boşlukların had safhada olduğuna dikkat çeken Aksu'nun sektördeki son durumla ilgili yorumları şöyle:"Devlet turizmci gibi düşünmüyor.Türkiye'deki işletme ve yatırım sahipleri turizm algısına sahip değil.Maalesef yatırımcı ve işletmeci de krizin kadercilik moduna yenik düşmüş durumda. Hâlbuki devleti yatırımcıların uyarması gerekir. Türkiye'deki turizm yatırımcılarının yüzde 80'i turizm sektöründen gelmiyor. Çoğu turizmi, 'hobi', 'vizyon' ve 'oyuncak' gibi görüyor.Turizm yatırımcılarının çoğunun ana faaliyet alanı inşaat. Bu kesim, her krizde turizme değil, inşaata sarılıyor. Yaşanan kriz karşısında önlemleri muhteşem... Ya tesisi geçici süreliğine kapatıyor, ya da acilen personel kıyımına başlıyor. Bu, Türkiye'deki turizm yatırımcılarının çoğunun bilimsel ana refleksi. Devlet sessiz, yatırımcı sessiz, STK'lar ne yapsın? Arada bir sessizlikte ufak ufak demeçler çıkıyor. Olan yine turizm emektarına oluyor. Çünkü krizler her yıl onun omuzundan atlatılıyor. Turizmde işsizler her gün ölüyor. Sessiz Sessiz. En derininden.Bu sessizlik hiçbir zaman duyulmayacaktır. Ne devlet, ne de yatırımcı tarafından..Bu algıyla Türk turizminin kurtulması mümkün görünmüyor. Oysa ki sloganımız şu olmalı: İnadına istihdam, inadına profesyonel çalışanlar, inadına eğitim.Bunları benimsersek ne olur: Yatırımcı iki yıl servetine istediği oranda servet katamaz, fakat sonu aydınlık olur. Türk turizmi günden güne batıyor, tesisler kötü yönetiliyor, 1 milyona yakın personel boşta. İşletmeciler ve yatırımcılar kriz pususunda. Uyanışlar diliyorum. Tüm turizm camiasına..."

Turizm sektörünün deneyimli yöneticilerinden Ali Can Aksu, TurizmdeBuSabah için kaleme aldığı yazısında sektördeki en büyük tehlikenin işletmeci ve yatırımcıların artık psikolojik olarak da 'kriz' moduna girmesi olduğunu söylüyor.


Yıllardan beri ülkemizde yaşanan en ufak güvenlik zafiyetinin, istikrarsızlıklardan dolayı turizm sektörünü birinci derecede etkilediğini vurgulayan Turizoom İnternational Hotel Management Genel Müdürü Ali Can Aksu, bunun başlıca sebeplerinden birinin ülkemizde oturmuş turizm politikalarının olmayışına ve krizlerin iyi yönetilmemesine bağlıyor. 

Turizmde başı boşlukların had safhada olduğuna dikkat çeken Aksu'nun sektördeki son durumla ilgili yorumları şöyle:

"Devlet turizmci gibi düşünmüyor.

Türkiye'deki işletme ve yatırım sahipleri turizm algısına sahip değil.

Maalesef yatırımcı ve işletmeci de krizin kadercilik moduna yenik düşmüş durumda. Hâlbuki devleti yatırımcıların uyarması gerekir. 

Türkiye'deki turizm yatırımcılarının yüzde 80'i turizm sektöründen gelmiyor. Çoğu turizmi, 'hobi', 'vizyon' ve 'oyuncak' gibi görüyor.

Turizm yatırımcılarının çoğunun ana faaliyet alanı inşaat. Bu kesim, her krizde turizme değil, inşaata sarılıyor. Yaşanan kriz karşısında önlemleri muhteşem... Ya tesisi geçici süreliğine kapatıyor, ya da acilen personel kıyımına başlıyor. Bu, Türkiye'deki turizm yatırımcılarının çoğunun bilimsel ana refleksi. 

Devlet sessiz, yatırımcı sessiz, STK'lar ne yapsın? Arada bir sessizlikte ufak ufak demeçler çıkıyor. Olan yine turizm emektarına oluyor. Çünkü krizler her yıl onun omuzundan atlatılıyor. Turizmde işsizler her gün ölüyor. Sessiz Sessiz. En derininden.

Bu sessizlik hiçbir zaman duyulmayacaktır. Ne devlet, ne de yatırımcı tarafından..

Bu algıyla Türk turizminin kurtulması mümkün görünmüyor. 

Oysa ki sloganımız şu olmalı: İnadına istihdam, inadına profesyonel çalışanlar, inadına eğitim.

Bunları benimsersek ne olur: Yatırımcı iki yıl servetine istediği oranda servet katamaz, fakat sonu aydınlık olur. 

Türk turizmi günden güne batıyor, tesisler kötü yönetiliyor, 1 milyona yakın personel boşta. İşletmeciler ve yatırımcılar kriz pususunda. 

Uyanışlar diliyorum. Tüm turizm camiasına..."
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.