"Zarar karşılansın, üretim ve üretici desteklensin"

EKONOMİ 22.05.2019 - 13:08, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1379+ kez okundu.
 

"Zarar karşılansın, üretim ve üretici desteklensin"

  ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'beyaz altın' olarak bilinen pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında olan desteklemenin 500 kilograma düşürülmesine, Meclis Genel Kurulu'nda yine sert tepki gösterdi. Pamuk üreticilerinin feryadını dile getiren Barut, "Pamuk üreticisinin ekmeğiyle oynamayın, köstek olmayın. AKP iktidarını bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz" dedi.   GENEL KURULDA KONUŞTU   Tarımsal üretim ve üreticilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulunması için sürekli çaba gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te pamuk desteklemelerinin düşürülmesini bir kez daha gündeme getirdi. Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Barut, "'Beyaz altın' olarak bilinen pamuk, çok stratejik bir üründür. Pamuk primlerinin ödenmesinin beklendiği şu günlerde akıl almaz bir kararla pamuk üreticisinin dekara 600-700 kilogram verim aldığı yerlerde bile destekleme tutarı maksimum 500 kilograma düşürülmüştür" diye konuştu.   'YANLIŞTAN DÖNÜN' ÇAĞRISI   Pamuk üreticilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatlarının belirlediği rakama göre müstahsil makbuzu kesip dosyasını teslim ettiğini anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Bu skandal kararla birlikte destekleme prim miktarı düşürülüp üreticinin hakkı 'gasp' edilmiştir. Bu karar zor şartlarda üretim yapan pamuk üreticilerimizi zamanla üretimden uzaklaştıracaktır. Ülkemizde sınırlı miktarda üretimi yapılan pamuk 30'dan fazla işkolunun en önemli hammaddesidir. Türkiye'nin yıllık ortalama 2 milyar dolarlık pamuk ithalatı yaptığı gözetilirse bu gelişmenin ne demek olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bir hükümet çiftçisini kandırır mı? Neden üreticilerimiz mağdur ediliyor? Pamukta desteklemenin düşürülmesinin amacı nedir? Çiftçimiz bu yükün altından nasıl kalkacaktır? Pamuk üreticisinin ekmeğiyle oynamayın, köstek olmayın. AKP iktidarını bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz."

 

ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'beyaz altın' olarak bilinen pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında olan desteklemenin 500 kilograma düşürülmesine, Meclis Genel Kurulu'nda yine sert tepki gösterdi. Pamuk üreticilerinin feryadını dile getiren Barut, "Pamuk üreticisinin ekmeğiyle oynamayın, köstek olmayın. AKP iktidarını bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz" dedi.

 

GENEL KURULDA KONUŞTU

 

Tarımsal üretim ve üreticilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulunması için sürekli çaba gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te pamuk desteklemelerinin düşürülmesini bir kez daha gündeme getirdi. Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Barut, "'Beyaz altın' olarak bilinen pamuk, çok stratejik bir üründür. Pamuk primlerinin ödenmesinin beklendiği şu günlerde akıl almaz bir kararla pamuk üreticisinin dekara 600-700 kilogram verim aldığı yerlerde bile destekleme tutarı maksimum 500 kilograma düşürülmüştür" diye konuştu.

 

'YANLIŞTAN DÖNÜN' ÇAĞRISI

 

Pamuk üreticilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatlarının belirlediği rakama göre müstahsil makbuzu kesip dosyasını teslim ettiğini anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Bu skandal kararla birlikte destekleme prim miktarı düşürülüp üreticinin hakkı 'gasp' edilmiştir. Bu karar zor şartlarda üretim yapan pamuk üreticilerimizi zamanla üretimden uzaklaştıracaktır. Ülkemizde sınırlı miktarda üretimi yapılan pamuk 30'dan fazla işkolunun en önemli hammaddesidir. Türkiye'nin yıllık ortalama 2 milyar dolarlık pamuk ithalatı yaptığı gözetilirse bu gelişmenin ne demek olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bir hükümet çiftçisini kandırır mı? Neden üreticilerimiz mağdur ediliyor? Pamukta desteklemenin düşürülmesinin amacı nedir? Çiftçimiz bu yükün altından nasıl kalkacaktır? Pamuk üreticisinin ekmeğiyle oynamayın, köstek olmayın. AKP iktidarını bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.