“Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği”nde değişiklik

Söz konusu talebin, il müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar sonucunda kurum kayıtlarından karşılanamaması halinde iş birliği yöntemiyle düzenlenenler hariç Genel Müdürlükten uygunluk onayı alınması şartıyla sadece karşılanamayan kısım için mesleki eğitim kursu düzenlenebilir. Planda yer almayan bir meslek için hizmet alımı yöntemi ile kurs düzenlenmek istendiğinde öncelikle il istihdam ve mesleki eğitim kurulunun oyanıyla planda değişiklik yapılır ve sonrasında Genel Müdürlükten uygunluk onayı alınır. Planda yer almayan bir meslek için iş birliği yöntemi ile kurs düzenlenmek istenildiğinde il istihdam ve mesleki eğitim kurulunun onayıyla planda değişiklik yapılır” şeklinde değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete’nin önceki günkü sayısında yayımlanan değişiklikte yine aynı yönetmeliğin 32. Maddesinin ikinci, üçüncü ve on birinci fıkralarında da değişiklik yapıldı.
Buna göre, birinci fıkra kapsamında belirlenen sayıdaki kursiyerler 120 günden az olmamak üzere fiili kurs gününün en az iki kadar süre ile istihdam edilecekler. İstihdam yükümlülüğü kapsamındaki kursiyerler ise kurs sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılacak. Yüklenicinin, bu 30 günlük süre içinde başvurması ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde 30 günlük işe başlatma süresi 90 güne kadar uzatılabilecek. 30 günlük sürenin hesaplanmasına, yüklenicinin il müdürlüğüne yazılı başvuru tarihi ile il müdürlüğünün başvuru sonucunu yazılı olarak yükleniciye bildirdi tarih arasında geçen süreler bu süreye dahil edilmeyecek. Değişiklikle, istihdam edilen kişilerin işi giriş bildirgeleri gerekli denetim ve incelemelerin yapılabilmesini sağlamak amacıyla işe girişi takip eden en geç 30. Gün yüklenici tarafından il müdürlüğüne teslim edilecek.
Değişiklik şunları hüküm altına alıyor:
“İstihdam yükümlülüğünün yerine getirilmesi yüklenicinin sorumluluğundadır. İstihdamın değerlendirilmesinde, kursiyerin eğitim aldığı mesleğin Türk Meslekler Sözlüğündeki dörtlü birim grup kodu dikkate alınır. Ancak, il müdürlüğü tarafından uygun görülmek ve sözleşme veya protokolde belirtilmek şartı ile Türk Meslekler Sözlüğündeki kurs düzenlenen mesleğin bulunduğu benzer dörtlü birim grubu içerisinde yer alan mesleklerde de kursiyerlerin istihdam edilmeleri kabul edilir. SGK mevzuatı gereğince meslek kodunda yapılacak değişiklikler, değişiklik yapılan ay/dönem için geçerli sayılır. Kurs konusu meslek veya kabul edilecek mesleklerde olmak şartı ile kursiyerlerin yüklenici tarafından veya kendi çabaları ile istihdamları veya kendi işlerini kurmaları yüklenicinin istihdam taahhüdünün değerlendirilmesinde dikkate alınır. Bu fıkrada belirtilen durumlarda gerçekleşen istihdamın geçerli bir istihdam olarak kabul edilebilmesi için bu istihdamın yüz yirmi günden az olmamak üzere fiili kurs gününün en az iki katı kadar gerçekleştirilmesi gerekir.”
Kurs konusu meslek veya kabul edilecek mesleklerde olmak şartı ile kursiyerlerin yüklenici tarafından veya kendi çabaları ile istihdamları veya kendi işlerini kurmaları yüklenicinin istihdam taahhüdünün değerlendirilmesinde dikkate alınır. Bu fıkrada belirtilen durumlarda gerçekleşen istihdamın geçerli bir istihdam olarak kabul edilebilmesi için bu istihdamın yüz yirmi günden az olmamak üzere fiili kurs gününün en az iki katı kadar gerçekleştirilmesi gerekir”
Aynı Yönetmeliğe aralarında Adana’nın da bulunduğu deprem bölgesi illerinin bazılarını kapsayan aşağıdaki geçici maddeler eklendi.
ADANA’YA OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULAMASI
“Olağanüstü hal kapsamında düzenlenen kurs/programlarda idari ve mali yaptırımlar” başlıklı bölümde yapılan düzenlemeler aynen şöyle:
GEÇİCİ MADDE 2- (1) 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen illerde, depremin meydana geldiği 6/2/2023 tarihinden önce başlamış ve yasaklılık başlangıç tarihi 6/2/2023 ve sonrasında olan kurs/programlar için 31/12/2025 tarihine kadar katılımcı/kursiyer ve yüklenici/işveren için mali yaptırımlar saklı kalmak şartıyla yasaklılık hükümleri uygulanmaz.
Olağanüstü hal ilan edilen illerde düzenlenen kurs/programlar
GEÇİCİ MADDE 3- (1) 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen illerden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep (sadece İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde) illerinde 31/12/2024 tarihine kadar uygulanacak kurs/programlarda katılımcıların en az yüzde otuzunun altmış günden az olmamak üzere en az kurs/program süresi kadar istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi zorunludur.
(2) Birinci fıkrada anılan Karar ile belirlenen illerden Adana, Diyarbakır, Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç), Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde 31/12/2024 tarihine kadar uygulanacak kurs/programlarda katılımcıların en az yüzde kırkının altmış günden az olmamak üzere fiili kurs/program gününün en az bir buçuk katı kadar süreyle istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi zorunludur.”