BELEDİYE BAŞKANLARINA ‘AFET PARK’ HATIRLATMASI

Türk Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, 150. kuruluş yıldönümünü kutlayan Türk Kızılay’ın nerede mazlum ve mağdur varsa onlara yardımı şiar edinmiş önemli bir iyilik hareketi olduğunu söyledi.

İYİLİK YAPARKEN RENK KÖRÜYÜZ

Gazetemiz kurucusu Hakan Denizli, Saygılı’yı ziyaret ederek geçtiğimiz günlerde yapılan kongrede yönetim kurulu üyeliğine getirilmesinden dolayı tebrik edip başarı diledi. Saygılı, burada yaptığı konuşmada, Türk Kızılay’ın iyilik yaparken renk körü olduğunu ve dünyanın neresinde olursa olsun mağdurların, cinsiyetine, rengine, mezhebine, görüşüne bakmadıklarını bildirdi. Saygılı, “Kızılay’ın temel prensibi, kişinin ihtiyaç sahibi olmasıdır. İnanın; koşuşturdukça Allah bereketini artırıyor. Bu yıl 47 ülke ve 81 vilayette 1 milyon insana iftar vermeyi umuyoruz” dedi. Adana’da 15 ilçedeki iftarların sürdüğünü hatırlatan Saygılı, 9. Tarihi Taşköprü iftarını ise 28 Mayıs Salı günü gerçekleştireceklerini kaydetti.

BİR SAAT İÇİNDE ÇORBA VERMELİYİZ

Saygılı, olası afet halinde, Kızılay’ın bir saat içinde depremzedeler için güvenli alanlar oluşturulması yönünde çabaları olduğunu söyledi. Belediyelerin oluşturacakları bazı parkların “Afet park” formatında dizayn edilmesi gerektiğine işaret eden Saygılı, “Orada anında çadır ve aşevini kuracağımız, jeneratörümüzü çalıştıracağımız ortamların altyapısı hazırlanmalı. Ekiplerimiz, 15-20 dakika içerisinde çadır kurup bir saat içerisinde çorbaları ikram ediyor olmalı. Bu 4 merkezle birlikte diğer ilçelerde gerçekleştirilmeli.” dedi.

5 OCAK, AFET PARK’A UYGUN PLANLANMALI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Millet Bahçeleri ile ilgili açıklamasının ardından Reşatbey mahallesindeki 5 Ocak Stadyumu’nun yerinin Millet Bahçesi ve Afet Park’a uygun planlanmasını istediklerini hatırlatan Saygılı, şunları kaydetti: “Yerel seçimler sırasında bütün siyasi aktörlere afet parklar konusunu dosyalar halinde arz ettik. Adana’da afet parklarımızın düşünülmesini istiyoruz. Allah muhafaza bir deprem anında kesinlikle güvenli bir yerde toplanma merkezi olmalı. 5 Ocak Stadı Millet Bahçesi olarak planlanırken Afet Park içinde olsun, altyapı buna göre dizayn edilsin.  Çünkü o gibi durumlarda mahalle mahalle yemek götürme imkanı bulamayız.  Ortak sosyal alanlar oluşturarak kriz durumlarından çıkabiliriz. Türk Kızılay, dünyadaki yardım kuruluşları arasında karnesi iyi olan ilk 3’ün içinde, örnek olacak eylemlerimiz var.”

SAHURA KADAR KAN VEREBİLİRSİNİZ

Kış ayları ve Ramazan’da kan bağışlarında düşüş olduğuna dikkat çeken Saygılı, kendini iyi hissedenlerin oruçluyken de kan verebileceklerini, bu durumun orucun sıhhatine zarar vermeyeceğini anlattı. Saygılı, kan bağışında bulunacakların Kızılay’ın iftardan sahura kadar açık olan şehir merkezi ile Turgut Özal Bulvarı’ndaki Şehzade Kademoğlu Camii’ne uğrayabileceğini dile getirdi. Adana’da kan bağışı konusundaki duyarlılığın arttığına işaret eden Saygılı, “Adana, kan bağışı konusunu çözdü. Ancak hastalık durmuyor, bizim de kan toplamaya devam etmemiz lazım. Adana’nın ortalama 200 bin ünite dolayında kan ihtiyacı var.” diye konuştu.  

KÖK HÜCRE BAĞIŞINI 50 YAŞINA KADAR YAPABİLİRSİNİZ

Kızılay’ın lösemili çocukların hayata tutunmasını sağlamak için kök hücre bağışı da kabul ettiğini dile getiren Saygılı, şöyle devam etti: “Bu konuda da çalışmalarımız var. Çok kişiden bu kanı alarak eşleşmeler gerçekleşmesini ümit ediyoruz. Yani çoğun içinde azı bulmak kolay olmalı. Bu konuda 3 tüp kan alıyoruz. Sağlık Bakanlığı Laboratuvarları’na gönderiyoruz. Bu kök hücre tahlilleri aynı zamanda kök hücre bankasına iletilerek eşleştirilmeye açılıyor. Kök hücre bağışını 18 ile 50 yaşındakilerden, kan bağışını ise 18 ile 65 yaş arasında kabul ediyoruz.”