ÇİFTÇİYİ TARSİM’DEN UZAKLAŞTIRMAK YANLIŞ

TARSİM, gazetemizin internet sitesinde, 3 Mayıs Pazar günü yayınlanan “Çukurovalı çiftçi, yağmur, dolu ve TARSİM’e teslim oldu” başlıklı haberle ilgili açıklama yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana milletvekili Müzeyyen Şevkin’in 1-2 Mayıs tarihlerinde Adana ve Mersin'de sağanak yağış ve dolunun tarım alanlarında büyük hasara yol açması dolayısıyla yaptığı açıklamada, ürünleri zarar gören bazı çiftçilerin tarlalarında hasar tespitine gelen TARSİM eksperlerinin anlaşılmaz bir tutumla sıfır hasar raporları tanzim ettiğinden bahsettiği belirtilen açıklamada, “Söz konusu açıklamalar, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi ile ilgili ön yargılı bir yaklaşım oluşturmakta, bu zorlu günlerde büyük emeklerle üretimini sürdürmeye çalışan üreticisini sigortadan uzaklaşıp, onlara zarar vermektedir.” denildi.

 

ÜRETİCİ LEHİNE ÇALIŞIYORUZ

 

TARSİM’den yapılan açıklama özetle şöyle: “TARSİM, küresel düzeyde yaşanan iklim değişiklikleri sebebiyle şiddeti ve frekansı giderek artan çeşitli risklere, doğal afetlere karşı ülkemizde tarımsal üretimde devamlılık, üreticinin gelirinde istikrar ve tarım ekonomisinde dengenin sağlanabilmesi amacıyla, 2006 yılından itibaren üreticiye hizmet etmek üzerine faaliyet göstermektedir. Sistemin ilgili tarafları Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Tarım Sigortaları Havuz işletmesi’dir. Sonuç olarak TARSİM kuruluş yapısı ve amacı itibarıyla kar amacı taşımayan, gönüllülük esasına dayanan ve tamamıyla üretici lehine çalışan bir sistemdir.

 

“SIFIR HASARLI RAPOR” GERÇEKÇİ DEĞİL

 

“Sistem çerçevesinde, sigorta yaptıran üretici ve yetiştiricilerin primine yüzde 67’ye varan devlet desteği sağlanmakta, teminat kapsamındaki bir risk nedeniyle hasar olması halinde, sigorta prensipleri ve teknikleri çerçevesinde hasar ödemesi gerçekleştirilmektedir. Sonuç itibarıyla, bu sene bölgede yağışların verimi olumlu yönde etkileyecek şekilde seyretmesi, başakların verimliliğini de olumlu yönde etkilemiştir. Bu durum, bölgedeki üreticiler tarafından da bilinen ve kabul edilen bir durumdur. TARSİM'in anlaşılmaz bir tutum içinde 0 (sıfır) hasarlı raporlar tanzim ettiği ve üreticileri mağduriyete sürüklediği yönündeki açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Kaldı ki, söz konusu sigortalı üretici, önceki yıllarda meydana gelen ve teminat kapsamında yer alan çeşitli risklerden ötürü ürünlerinin hasar görmesi sonucunda TARSİM'den hasar ödemelerini de almıştır.”