Elektrik maliyetleri tarımı tehdit ediyor
GECE TARİFESİ DE ARTIK UCUZ DEĞİL… “Tarladaki kriz, sofrayı etkiler” diyen CHP’li Gürer, “2020 yılında alçak gerilimden tek terimli tarifeyle sulama yapan çiftçi 1 kilovatsaat (kWh) elektrik için 66 kuruş öderken, 2025 yılı tarifesine göre aynı çiftçi 3 lira 49 kuruş ödemek zorunda. Bu tutara KDV ve diğer yansıtılan ücretlerde dahil edilmemiştir. Orta gerilim kullanan üreticiler için de gece tarifesi 35 kuruştan 2 lira 3 kuruşa yükseldi” diye konuştu.
…….
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamada kullanılan elektrik tarifelerindeki beş yıllık artışa dikkat çekti. Gürer, “Çiftçinin her geçen gün artan girdi maliyetlerine sulama suyu için kullanılan elektriğe ödenen bedelin ciddi oranda arttığını belirtti. 2020 yılından bu yana geçen süreçte elektrik tarifelerine 22 kez zam yapıldığını ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektrik bedelinin 5 kat arttığını ifade etti. Gürer “Zirai don, dolu, kuraklık ve de akaryakıta gelen zamlar derken elektrik faturalarındaki artışta üreticiyi ve çiftçiyi çarptı” dedi.
ELEKTRİK MALİYETLERİ TARIMI TEHDİT EDİYOR
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2020 ve 2025 yıllarına ait tarımsal sulama elektrik tarifelerini karşılaştıran CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, son beş yılda tarımsal elektrik bedellerinin neredeyse 5 katına çıktığını söyledi.
Gürer, “2020 yılında alçak gerilimden tek terimli tarifeyle sulama yapan çiftçi 1 kilovatsaat (kWh) elektrik için 66 kuruş öderken, 2025 yılı tarifesine göre aynı çiftçi 3 lira 49 kuruş ödemek zorunda. Bu tutara KDV ve diğer yansıtılan ücretlerde dahil edilmemiştir. Orta gerilim kullanan üreticiler için de gece tarifesi 35 kuruştan 2 lira 3 kuruşa yükseldi” diye konuştu.
GÜRER: “DAĞITIM BEDELLERİ 8 KAT ARTTI”
Tarife artışlarının yalnızca enerji bedeliyle sınırlı olmadığını vurgulayan Gürer, dağıtım bedellerinde yaşanan artışlara da dikkat çekti. Ömer Fethi Gürer, “2020’de alçak gerilim kullanıcılarının ödediği dağıtım bedeli 18 kuruştu. 2025’te bu rakam 1 lira 54 kuruşa çıktı. Yani dağıtım bedelindeki artış bazı kademelerde 8 katı buldu. Bu çiftçiye yük, sofraya zam demektir” dedi.
GECE SULAMA TARİFESİ BİLE ARTIK ‘UCUZ’ DEĞİL!
Gürer, tarifelerin yapısına dair de açıklamada bulundu. Elektrik tarifelerinde “tek terimli” sistemin günün her saati için aynı fiyatı içerdiğini, “çok zamanlı” tarifelerde ise gündüz, puant (yoğun kullanım saati) ve geceye göre farklı fiyatlar uygulandığını hatırlattı.
CHP Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Öner Fethi Gürer, “Çiftçiye gece sulama öneriyorsunuz, ama 2020’de 38 kuruş olan gece tarifesi 2025’te 2 lira 20 kuruş olmuş. Ucuz denilen tarife bile artık el yakıyor. Gece sulamaları da avantajlı olmaktan çıktı” ifadelerini kullandı.
“ELEKTRİK ÇİFÇİYİ ÇARPIYOR”
Elektrik fiyatlarındaki artışın tarım maliyetlerine doğrudan yansıdığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“Tarımda kullanılan elektrikten KDV’nin kaldırılması için hazırladığım kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundum. Ayrıca dağıtım bedeli düşürülmeli ve sulama sezonlarında özel destek tarifeleri uygulanmalıdır. Elektrik fiyatları bu hızla artmaya devam ederse, çiftçinin üretim maliyetleri hızla artacak, bu durumda raftaki ürün fiyatlarına yansıyacak. Tarladaki kriz sofrayı etkiler” dedi.
Bölgelerde sulama suyunun kooperatif, birlik ve kurumlar tarafından temin ve dağıtımının yapıldığını belirten Gürer 2023 yılında tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektriğe yüzde 50 sübvansiyon sağlandığını hatırlattı. Gürer, bu yıl yaşanan zirai don ve kuraklık nedeni ile kapsamı genişletilerek sübvansiyon uygulanması gerektiğini söyledi.
CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, “Yeraltı kuyularından trafo yardımı ile su çekildiğini ve su giderlerinin önemli kalem tuttuğuna da dikkat çekti. Afet belgelerinde üretici, çiftçi geliri bu yıl kalmadığını ancak bahçeye bakım gerektiğini belirten Ömer Fethi Gürer kuraklık ve dondan etkilenen bölgelerde su bedeli alınmaması ve ilaç, gübre desteğinin de verilmesi, tarım mazotunda ÖTV ve KDV kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.