Güneşten faydalanamıyorsanız d vitamini kullanın

Yağmurcu, yaptığı açıklamada, Covid-19 için test edilen hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda D vitamini eksikliği ve koronavirüs ile enfekte olma olasılığı arasında ilişki bulunduğunu hatırlattı. D vitamininin bağışıklık sisteminin işlevi için önemli olduğunu, D vitamini takviyelerinin daha önce viral solunum yolu enfeksiyonları riskini azalttığının görüldüğünü anımsatan Yağmurcu,  “Çalışmalara göre D vitamini eksikliği olan hastaların, yeterli vitamin seviyesine sahip hastalara kıyasla Covid-19 koronavirüs için pozitif test etme olasılığı neredeyse iki kattır. 
Dünya Sağlık Örgütü yetişkin bireylerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitaminini öneriyor. Yetersizlik veya eksiklik durumlarında hekim kontrolünde doz artabiliyor” ifadelerini kullandı. 
D vitamininin yağda çözünen bir vitamin olduğunu ve yaklaşık yüzde 80-90’ının deride ultraviyole ışınları sayesinde sentezlendiğini anlatan Yağmurcu,yüzde 10- ve 20’sinin de besinlerle alınabildiğini bildirdi.  Güneş ışınları yoluyla D vitamini sentezlemek için uygun koşulları sağlamanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Yağmurcu, “Cildin direkt güneş ışığına teması gereklidir, pencere veya cam arkasındayken D vitamini sentezi olmaz” uyarısında bulundu. 
D vitamininin somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklarla yumurta, karaciğerde bulunduğuna vurgu yapan Yağmurcu, “Fakat bunların hiç biri zengin kaynaklar değildir. Yani günlük beslenme ile D vitamini eksikliğini gidermek çok güçtür. Eğer güneşten de yararlanamıyorsak mutlaka takviye almalıyız” diye konuştu. 
Yağmurcu, bu arada bazı zamanlarda vücuda detoks yaptırmak gerektiğini anlatarak, şöyle bir tarif verdi: Detoks Smoothie Tarifi- 1 yeşil elma, 1 salatalık, yarım demet maydanoz, 1 dilim ananas, 1 bardak kefir + su. 
Bu smoothienin öğün yerine geçip bağırsak çalıştıracağını anlatan Yağmurcu, vücutta detoks etkisi yapacağını anlattı. (HABER MERKEZİ)