İncefikir: Narenciye ihracatı arttı, geliri azaldı!

İncefikir, yaptığı açıklamada, Dünya narenciye üretiminin 146 milyon ton olduğunu anımsatarak, Türkiye üretiminin 5 milyon ton olduğunu, ülkemizin bu üretimle dünyada 7’inci, Avrupa’da 2. sırada yer aldığını bildirdi

 

İncefikir, Dünya’nın 17.3 milyon ton narenciye ihracatından 14.8 milyar dolar kazandığını, Türkiye’nin ise yılda ortalama 2 milyon ton ihracat karşılığında 890 milyon dolar döviz sağladığını söyledi. 
İncefikir, şunları kaydetti: “Ülkemizde son yıllarda illere göre narenciye üretimi ortalama Adana 400 bin dekarda 1 milyon ton (yüzde 26), Mersin 275 bin dekarda 850 bin ton (yüzde 23), Hatay 200 bin dekarda 650 bin ton (yüzde 17,5) , Antalya 160 bin dekarda 600 bin ton (yüzde 17), ve Muğla 350 bin ton, İzmir ve Aydın devam ediyor. Türkiye, 5 yıl öncesine göre portakalı ton başına yüzde 44, mandalinayı yüzde 37, limonu yüzde 28 ve greyfurtu yüzde 31 daha ucuza ihraç ediyor. Bu arada Ülkemizde de soğukların başlaması ile tüketim artmaktadır. Dünya genelinde görülen yeni tip korona virüs hastalığı (COVID-19) nedeniyle ülkemiz zor bir dönemden geçmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de bir pandemi olarak kabul ettiği Covid-19 hastalığının henüz kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalığı özellikle bağışıklığı güçlü olan kişilerin daha kolay atlattığı bilim insanlarının ortak düşüncesidir. Kasım- Aralık aylarında giderek artan talep üreticiyi mutlu etmiştir. Gerek pandemi süreci gerek noel tatili talebin artışında etkili olmuştur. Pandemi sürecinde en çok talep edilen ürünün turunçgil olduğunu söyleyebiliriz.”