ARITMA TESİSLERİNİ KONTROL EDEN VAR MI?
Kimya Mühendisleri Odası Güney İlleri Başkanı Ali Çelik, Adana’da Organize Sanayi Bölgesi dışında 1000’e yakın işletmenin bulunduğunu hatırlatarak, Mersin, Ceyhan, Kozan ile Karataş yoluna yayılan tesislerden bazılarında arıtma olmadığını bazılarının ise arıtmalarının rantabl çalışmadığını söyledi. Çelik, irili ufaklı işletmelerden çevreye verilen atıkların suyu ve toprağı kirleterek kanser vakalarına yol açtığını ifade ederek, “Organize sanayideki arıtmadan bile köylünün şikayetçi olması düşündürücü” dedi.
Adana’da 350’si Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde olmak üzere 1370 küçüklü büyüklü işletme var. Mersin, Ceyhan, Karataş ve Kozan yolundaki en verimli arazilerin üzerine kurulu tesislerden çıkan atıkların tarım arazileri ile yeraltı sularını tehdit ettiği bildirildi.
ORGANİZE SANAYİ ARITMASINDAN PİS KOKULAR GELİYOR
Kimya Mühendisleri Odası Güney İlleri Başkanı Ali Çelik, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayi tesislerinin altyapıları ve arıtmaları olduğunu dikkat çekerek, “Doğru arıtılıyorsa, eğer parametreleri doğruysa orada bir kanala veriliyor arıtılmış su. Ancak Organize sanayinden de zaman zaman oradaki köylü vatandaşlar şikayet getiriyor. Geceleri sülfür kokularından yatamıyoruz diyerek. Kim kontrol ediyor bunları, eğer doğru arıtılıyorsa oradaki vatandaşlar niye rahatsız oluyor” diye konuştu.
KİMYASALLAR SUYUMUZU KİRLETİYOR
Çelik, organize sanayi bölgesinden başka yerlere kurulu tesislerin arıtmalarının ne durumda olduğunun ise bilinmediğini anlatarak, “Buradaki atıklar nereye gidiyor. Suyumuzu ve toprağımızı kirletiyor. Bunların rehabilite edilmesi şart. Kimyasal atıkları olan sanayilerin arıtma tesisleri doğru çalışıyor mu, parametreleri doğru mu? Çoğunda yok. Peki burada arıtılmamış olan bu kimyasal maddeler nereye gidiyor. Toprağımızı ve suyumuzu kirletiyor. Bahçelerimiz var, gıda maddelerimize gidiyor. Gıda maddeleri de onu alıyor. Beyaz gülün dibine kırmızı boyayı verirsen kırmızı oluyor.”
SANAYİ GELİŞİNCE KANSER ARTTI
Kimyasalların arıtılmadan topraktan yok olmasının mümkün olmadığına vurgu yaparken şunları kaydetti: “Kimyasal topraktan yok olmuyor, kanser riskini artırıyor. Eskiden kanser yoktu, şimdi niye var. Sanayi alabildiğine gelişti. Eğer siz bunları doğru arıtmazsanız, suyunuzu kirletirsiniz. Seyhan nehrine atıklarını veren var. Seyhan nehrinden çiftçilerimiz sulama yapıyor. Bahçesini suluyor, sebzelerini suluyor. Asit baz olarak boya olarak yiyeceklere nüfuz ediyor. Bu kimyasallarda bize gıda yoluyla geri dönüyor.”
HEPSİ BİR YERE TOPLANMALI
Çelik, sanayi tesislerinin bir araya toplanması ve bunların merkezi bir kollektör kurularak arıtmalarının yeniden merkezi arıtmaya gönderilerek kontrollü yapılması gerektiğine dikkat çekti. Çelik, “Bu kimin görevi, yerel yönetimler ve devlet politikası haline getirilerek sanayi tesislerinin rehabilite edilmesi gerek. Veya bu işletmelerin yavaş yavaş yeni tespit edilecek organize sanayi bölgelerine taşınması lazım. Kim bunları bir yere taşıyacak. Adana eski kimliğine nasıl kavuşacak?” diye konuştu.
Foto altı
Kimya Mühendisleri Odası Güney İlleri Başkanı Ali Çelik, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arıtma tesisi için bile zaman zaman köylülerden şikayet aldıklarını belirterek, buradaki sanayinin dışında Adana çevresinde 1000 işletme bulunduğunu belirterek bunların kimyasal atıklarının toprağa ve suya karıştığını, arıtma konusunda neler yapıldığının sorgulanması gerektiğini söyledi.