Sözlünün rüşvet davası 21 Şubata ertelendi
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve 14 şüphelinin “Rüşvet ve edimin ifasına fesat karıştırma” suçlarından yargılandığı dava 21 Şubat’a ertelendi.
"Rüşvet ve edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan yargılanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile 14 sanığın duruşmasından karar çıkmadı.
Duruşma savcısı, geçtiğimiz celse verdiği mütalaasını tekrarlayarak sanıkların 7 yıldan 19 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etti. Sözlü’nün redi hakim talebi kabul edilmedi. Mahkeme heyeti, Sözlü'nün adli kontrol kararının devamına karar verdi.
Sözlü’nün rüşvet davası 21 Şubat’a ertelendi
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve 14 şüphelinin “Rüşvet ve edimin ifasına fesat karıştırma” suçlarından yargılandığı dava 21 Şubat’a ertelendi.
REDDİ HAKİM TALEBİNE RET
Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile 14 sanığın duruşmasından karar çıkmadı. Duruşma savcısı, geçtiğimiz celse verdiği mütalaasını tekrarlayarak sanıkların 7 yıldan 19 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etti. Sözlü’nün redi hakim talebi kabul edilmedi. Başkan HüseyinSözlü'nün adli kontrol kararının devamına karar verildi.
3 MİLYON’LUK KAMU ZARARI
Bilirkişi raporuna göre 3 milyon liralık kamu zararı oluşturduğu iddia edilen duruşma çıkışında konuşan Sözlü, duruşma savcısına tepki gösterdi. Sözlü, Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde 6 milyon liralık parke döşeme işlemi için müteahhite işi bitirmeden hak edişin tamamının ödetip yaklaşık 3 milyon lira kamu zararına yol açmakla suçlanıyor.
ADANA- Ceyhan İlçe Belediye Başkanlığı döneminde yapılmamış işi yapılmış gibi gösterip, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra işi ASKİ’ye yaptırdığı, 3 milyon TL’lik de kamu zararına yol açtığı suçlamasıyla yargılanan Hüseyin Sözlü, dün 5’inci kez aynı davadan hakim karşısına çıktı.
Yurtdışı çıkış yasağı bulunan ve hakkında 19 yıla kadar hapis cezası istenen Sözlü için, Savcı bir kez daha “Suç sabit. Tutuklansın” diyerek mütalaasını tekrarladi.
Adana Emniyet Müdürlüğüne 24 Kasım 2014'te postayla gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmanın ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör-Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar ile Ertuğrul Kütük, Ragip Bekaroğlu, Burak İnceoğlu, Mehmet Boran, Haluk Boran, Mehmet Şahin, Hüseyin Güçüm, Ahmet Sevimli, Şaban Acar, Mustafa Kaan Aslan, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın'ın 7 yıldan 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.
Sözlü hakkında 'Edimin ifasına fesat karıştırmak ve rüşvet almak' suçlamasıyla 19 yıla kadar hapis cezası, Ragıp Bekaroğlu, Hüseyin Güçüm Mustafa Hakan Aslan, Mehmet Boran, Mehmet Şahin ve Haluk Boran adlı belediye çalışanı ve firma yetkililerinin de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında ise 7 ile 19 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı.
Dün yapılan duruşmada bilirkişiler konuştu.
Tanıklardan Ceyhan Belediyesinde jeoloji mühendisi olarak çalışan Abdullah Kurtulgan ölçümleri hızlı yaptıklarını, 3-4 günde işi bitirdiklerini söyledi. İmar müdürünün işi hızlı bitirmeleri için baskı yaptığını ve bu nedenle hızlı çalıştıklarını anlatan Kurtulgan, olay yerine ikinci gez gidip ölçüm yapmadıklarını, 2. rapora Ceyhan Belediyesi’nde inşaat mühündesi olarak görev yapan Gözde Boyacı'nın talimatıyla imza attıklarını öne sürdü.
Bilirkişi raporunda imzası bulunan Gözde Boyacı ise, yazılı görevlendirme ile İstiklal, Şahin Özbilen ve Cumhuriyet mahallelerinde Fırat Doğma, Abdullah Kurtulgan ve Mehmet Sevenol ile ölçüm çalışması yaptıklarını ama diğer yerleri hatırlamadığını söyledi. İhale alanında bazı yerlere parke taşlarının döşendiğii bazı yerlerde ise döşenmemiş olduğunu anlatan tanık Boyacı, “Yağmur borularıyla ilgili farklı kurum tarafından çalışma yapılan yerlere parke taşı döşenmediğini gördük ve bunu rapora yazdık.
Ben sadece görevimi yerine getirdim. Parke taşlarını tespit etmedim. Sadece ölçümlerini yaptım. Ek raporun altındaki imza da bana aittir. Ekim ayında tespit ettiğimiz, yapılmayan kısımlara ilişkin alanların bir kısmı yapılmıştı. Tutanağımın arkasındayım."
Tanıklardan Harita Teknikeri Fırat Doğma, sağlıklı bir ölçüm için 1.5 ay gerekirken bu işi baskı nedeniyle kısa sürede yaptıklarını anlattı.
Murat Tüylü de Müteahhit Ertuğrul Kütük'ün yanında çalıştığını belirterek, Kütük'ün ödemelerini kendisinin kullandığı annesine ait hesaptan yaptığını anlatı. Ömer Aydın'ın o dönemlerde kendilerine ait ihalenin taşeronunu yaptığını ve Ceyhan'daki 2. etap parke taşı döşeme ihalesinde çalıştığını belirten Tüylü, "Annemin hesabına gelen 180 bin lira parayı Ömer Aydın, Ertuğrul Kütük'ün borçları için göndermişti. Ben de parayı Ertuğrul Kütük'ün borçları için transfer ettim. Ceyhan'daki 1. ve 2. etap parke taşı ihalelerini Ertuğrul Kütük almıştı ancak 1. etabı bitirdikten sonra borçlarından dolayı bizzat işlerini yapamadı. 2. Etabı Ömer Aydın'a yaptırmaya başladı. Ertuğrul Kütük Haziran 2013'te işleri bıraktı. İşleri bıraktığında işlerin yüzde 80'i tamamlanmıştı. Daha sonradan Ömer Aydın işi bitirdi ama tarihini hatırlamıyorum" dedi.
Sözlü hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verilirken, duruşma 21 Şubat'a ertelendi.
Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde 6 milyon liralık parke döşeme işlemi için müteahhite işi bitirmeden hak edişin tamamının ödemesini yaptırarak kamu kurumunu yaklaşık 3 milyon lira zarara uğrattığı, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra da eksik kalan işleri ASKİ'ye yaptırdığı iddia edilmişti.(EGEMEN