Güneş alerjisi riski kadınlarda daha fazla

 

Baharın gelmesiyle görülme oranı artan güneş alerjisi, kadınları erkeklerden daha fazla tehdit ediyor

 

KIŞ mevsiminin bitip güneşin yüzünü göstermesiyle, bazı hastalıklar için uygun zemin oluşuyor. Bunlardan biri olan güneş alerjisine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Neslihan Dönmez, özellikle kadınlar ve 30 yaş altındaki kişiler için riskin arttığını söyledi. Deride alışılmadık kaşıntı, kızarıklık ve rahatsız edici deri reaksiyonlarının, güneş alerjisinin işareti olabileceğini kaydeden Dr. Dönmez, bu durumda mutlaka dermatoloji uzmanı doktora muayene olmak gerektiğini söyledi.

 

ORTAYA ÇIKMASI 3 GÜN SÜREBİLİR

Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Dr. Neslihan Dönmez, güneş alerjisinin, güneş ışığı ile tetiklenen deri hastalıklarının genel tanımlaması olduğunu kaydetti. Güneş alerjisinin, güneşe maruz kaldıktan 15 dakika ya da 2-3 gün sonra ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Dönmez, “Deride küçük kırmızı kabarcıklar, geniş pembe –kırmızılı döküntülü alanlar veya su kabarcıkları şeklinde deri döküntüleri olabilir. Bu döküntülerin hepsi bir arada ya da ayrı ayrı da görülebilir” dedi.

 

BULAŞICI DEĞİL

Dr. Neslihan Dönmez, güneş alerjisinin her yaşta görülebildiğini ancak genellikle 30 yaşından önce başladığı ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlandığını söyledi. Dr. Dönmez, “Genetik yatkınlığı olanlar ve açık tenlilerde insanlarda daha sık görülmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Genellikle kaşıntılı döküntülere kollar ve göğüs ön yüzünde rastlanır. Döküntüler başladıktan sonra güneş maruziyeti devam etmezse 1 hafta içerisinde gerilemekle birlikte, maruziyet devam ederse güneş görmeyen alanlarda dahi artmaya devam edebilir” diye konuştu.

 

ENİ İYİ TEDAVİ: KORUNMAK

Güneş alerjisinin en önemli tedavisinin güneşten korunmak olduğunu vurgulayan Dr. Neslihan Dönmez şöyle devam etti: “Etkin bir şekilde güneşten korunmak için spf 30 ve üstü güneş kremleri kullanmak gerekir. Bu kremleri eğer alerjiye yatkınlık varsa her 3 saatte bir tekrarlamak önemlidir. Beraberinde koruyucu giysiler giymek, güneşin en etkili olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında güneşte bulunmaktan kaçınmak gerekir. Bunların yanında hastalığı kontrol altında tutacak, iyileşme sürecini hızlandıracak çeşitli ilaçlar uzman hekim tarafından verilmektedir.

 

Not: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurmak gereklidir.