JAPONLARA BULGUR PİLAVI!
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nce Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen Türk Gıda Ürünleri Festivali büyük ilgi gördü. Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, Japonların kebaptan dönere, bulgur pilavından çiğköfteye, baklavadan dondurmaya tatmak için yarıştıklarını söyledi. Yamanyılmaz, “Ülkemizin tanıtımı adına çok verimli ve başarılı bir festival oldu” dedi.
“EN BÜYÜK 3. EKONOMİ”
Yamanyılmaz, Egemen’e yaptığı açıklamada, Japonya’nın dünyanın en büyük 3’üncü ekonomisine sahip ülke olduğunu hatırlatarak, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nce 11-15 Temmuz tarihleri arasında başkent Tokyo’da bu ülkeye yönelik gerçekleştirilen festivale değindi.
“JAPONYA’YA ÇIKARMA YAPTIK”
Geçen yıl benzer fuarın Türkiye’nin daha yakından tanıtılmasına katkı sağlamak için İsrail'de düzenlendiğini hatırlatan Yamanyılmaz, “Büyük ses getiren Türk Tadım Günleri'nin ardından, Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin de önerisiyle bu yıl Japonya'ya çıkarma yaptık” dedi.
“POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”
Yamanyılmaz, Japonya’nın 127 milyonu bulan nüfusu ile gıda sektörü için büyük potansiyel olduğunu kaydederek, “Biz de bu potansiyeli değerlendirmek üzere; ihracatçılarımızı Japonya'daki alıcılarla bir araya getirdik, iş görüşmeleri gerçekleşirdik” diye konuştu.
“İLGİ GÖRDÜK, SEVİNDİRİCİ”
Türkiye’den 55 sanayiciyle Tokyo’da ülkemize özgü 25 çeşit lezzetin sunumunu yaptıklarını kaydeden Yamanyılmaz, “Tokya’da 30 bine yakın insan festivale geldi, sosyal medya üzerinden ise 5 milyon kişiden cevaplar aldık. Çok sevindirici, ülkemizin geleceği adına umut veriyor” ifadelerini kullandı.
“EKONOMİK BAĞIMIZ GÜÇLENECEK”
Yamanyılmaz, Tokyo’nun Shiba meydanında kurulan özel tasarım stantların ardından bu ülkeye giden sanayicileri Japonya'nın önde gelen gıda ithalatçıları ile buluşturduklarını da anlattı. Yamanyılmaz, bu sayede Japonya ile hem ekonomik, hem de kültürel bağların da güçleneceğine inandığını bildirdi.
“EN FAZLA BALIK GÖNDERİYORUZ”
Festivalde Türkiye’nin Japonya'da tanıtımı amacıyla semazen ve folklor gösterileri, ebru ve çini sanatları gibi kültürel etkinlikler de yer aldı. Japonya'ya en çok ihraç edilen gıda ürün grupları arasında balık, su ürünleri, hububat, yaş meyve sebze, zeytinyağı, meyve suları ve şeker ürünleri bulunuyor.