Anız yangınları, toprak anayı ağlatıyor

Doğan, yaptığı açıklamada, mısır ve buğday hasadı sonrası tarlada kalan anızın yakılmasının, topraktaki organik ve humin maddeler ile mikroorganizmaların yok olmasına yol açtığını belirtti.Bilinçsiz şekilde anız yakılmasının, hasat sonrası bitki kalıntılarının masrafsız bir şekilde ortadan kaldırılması ve tarlayı ikinci ürüne yetiştirmek için tercih edildiğini ifade eden Doğan, “Ancak son derece yanlış olan bu yöntem, hem toprağa hem de çevreye çok ciddi zararlar veriyor” dedi.

Doğan, organik maddeler ve canlılar yandığı için verimli topraklarımızın fakirleştiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

 

“Yakılan ateşle ölen mineraller yüzünden üretici, sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Anız yakılan tarlada yetiştirilen meyve sebzelerin tat ve kokusu bozuluyor. Yakılan anız sonucu çevreye dağılan duman ve yağan küller, yaşamı da olumsuz etkiliyor. Tüm bu olumsuzluklara sebep olmamak için anızın yeni geliştirilen makinelerle parçalanarak toprağa karışması sağlanmalı. Üreticilerimiz artık anız yakmasın. Çünkü işleyecek başka verimli topraklarımız yok.”

 

ANIZ YAKANA, 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİYLE SORUŞTURMA BAŞLATILACAK

 

Mehmet Akın Doğan, çiftçilerin anız yakmamaları konusunda uyarıda bulunarak, anız yakanların tespit edilmesi halinde, haklarında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçundan soruşturma açılacağını da söyledi.

 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu konuda açıklama yapıldığını anımsatan Doğan, “Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderilen yazıda, anızların yakılmasına neden olan şüpheliler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle resen soruşturma başlatılacağı belirtildi” ifadelerini kullandı.