‘ZekaGücü’ ileçocuklardahaçokbaşarıhikayesiyazacak

Turkcell’in 2016 yılındahayatageçirdiği, Türkiye’ninüstünzekalıçocuklarınayönelikeğitimseferberliğiZekaKüpüyenileniyor. Eğitimdefırsateşitliğivizyonudoğrultusundayerlivemilliteknolojiüretençocuklar, dahafazlabaşarıhikayesiyazabilsindiye ‘ZekaGücü’nedönüşüyor.  27 şehirdeki, 33 laboratuvarileyoladevamedenZekaGücüprojesi, her geçengünkatlanarakgelişiyor.

 

Turkcell’inTürkiye’ninenbüyükdeğeriolanözelyetenekliöğrencilerin, yeninesilteknolojiveeğitimlerlegelişimiiçin 2016’da hayatageçirdiğiZekaKüpüprojesi, yenilenerekgüçleniyor, yolunaeminadımlarladevamediyor. BugünekadarbinlerceçocuğunhayatınadokunanZekaKüpü, MilliEğitimBakanlığıhimayesinde“ZekaGücü”ismiyleartıkdahafazlaçocuğaulaşmayıhedefliyor. 3 yılda 30 bin öğrenciylegeleceğitasarlayanZekaGücü’nün, içeriğinivekapsamınıdaha da zenginleştiren Turkcell, yenidönemdedahafazlaöğrenciyeimkansağlamayıamaçlıyor.

 

İlk ‘maker’ hareketiseferberliği

 

Turkcell ZekaGücüProjesi; zeka, yaratıcılık, liderlikkapasitesiveözelakademikalanlardayaşıtlarınagöreyüksekdüzeydeperformansgösteren “özelyetenekli” öğrencileridesteklemekiçingeliştirildi. MEB BilimveSanatMerkezleri’nde (BİLSEM) çocuklarıgeleceğehazırlayansosyalsorumlulukprojesiZekaGücü, gençbeyinlerinteknolojiileEndüstri 4.0 veotonomteknolojilerçağınıyakalamasını, varolanpotansiyellerinekatkısağlanmasınıveailelerininözelyetenekliçocuklarıneğitimlerikonusundabilgilendirilmesinihedefalıyor. Proje, Türkiye’de “maker hareketi” (kendin yap-kodlama) konusundaatılan ilk adımlardanbiriolarak da dikkatçekiyor.

 

Projeaynızamandaülkenindörtbiryanındabulunanokullarınfizikiimkanvekapasitelerininarttırılmasıvetümöğrencilerindiledikleriyerlerdenkatılabilecekleri online eğitimplatformusunmasıylaeğitimdefırsateşitliğininarttırılmasıkonusuna da katkıveriyor.Yeninesilüretimaraçlarınıöğretmeyiplanlayaneğitimprogramı, yüzyüzeve online eğitimlerolarakikiyeayrılıyor.

 

ZekaGücülaboratuvlarındanelervar?

 

Proje, özelyetenekliçocuklarıniçindekiyaratıcılığıvepotansiyeliortayaçıkarmayıamaçediniyor. A’danZ’ye Turkcell tarafındankurulanZekaGücülaboratuvarlarında her öğrenciyedizüstübilgisayar, üçboyutluyazıcı (3D printer), akıllıtahtaveöğrencilerinüretimvetasarımsüreçlerinedestekolacakelektroniksetlerbulunuyor. Sınıflardayeralanprogramlanabilir droneveakıllıtoplargibiaraçlarsayesindeöğrencilerintümderslerindegüncelteknolojilerdenfaydalanabiliyor.

 

Turkcell okullarasağladığıekipmandesteğininyanısırabuokullardauzmaneğitmenlerle, öğrenciveöğretmenlereyönelikeğitimlerdüzenleyipkurduğusınıflarınöğrencilerveöğretmenleritarafındansüreklikullanılanveyaşayanbirmekanolmasına da destekoluyor.Öğrencilersahipolduklarıbumalzemelersayesinde hem kendilerinigeliştirebiliyor hem de yapmakistedikleriprojelerikısasüredehayatageçiripküçükyaşlardanitibarenprototipleme, ürünoluşturma, projeyönetme, takımçalışmasıyapmagibiEndüstri 4.0 dünyasındaihtiyaçlarıolacakyeteneklerikazanmayabaşlıyorlar.

 

Kendirobotlarınıoluşturuyorlar

 

2016 yılında 7 ildebaşlayanproje, 2018 yılıitibarıyla27şehirde, 33laboratuvardabinlerceöğrencinin ilk kezrobotikvekodlamailetanışmasınısağladı. Öğrencilerinyanısıraeğitimciveailelerileyürütülenprojenin, kurulacakyenilaboratuvarlarlatümTürkiye’yeyayılmasıhedefleniyor. Geleceğinüreticivekodlayabilenbireylerinibugündenyetiştirmekamacıylageliştirilen “Maker veKodlamaKiti” ileözelyetenekliçocuklar, kendirobotlarınıyapıyorvekodluyorlar.

 

Programlanabilirbirakıllı kart veetrafındayeralan motor vesensörlerekosistemindenoluşan “Maker veKodlamaKiti” ileelektronikya da progralamakonusundabilgisiolmayanbiröğrencisadece cep telefonunukullanarakvebirbirinemıknatıslarlayapışanparçalarıkullanarakhayalgücünühareketegeçirebilecekprojelerikolaycayapabilmekte.

 

Kit aynızamandabualandakendinigeliştirenya da bilgiliöğrencilerinakıllı kart üzerindedeğişiklikyapmasınaizinverenbiryapıyasahipolupbusayedeöğrencikendinigeliştirdikçeyeniihtiyaçlarauyumsağlayansürdürülebilirbirtasarımasahip.

 

Online Eğitimler

 

Turkcell, kitinulaştığıtümöğrencilerin kitten azamifaydayısağlamasıiçinaçtığıeğitimportalınınyakaladığıbaşarıdanyolaçıkaraktümöğrencilereyönelikvefarklıalanlardaeğitimalmalarınısağlayacakbireğitimportalınıZekaGücüprojesikapsamındadevreyealıyor.YenilenenZekaGücüeğitimportalı Stanford, MIT, Cambridge ve Sorbonne üniversitelerinin de kullandığı Open edXaltyapısınageçişyapacak.  YenisistemileZekaGücüportalıTürkiye’dekitümöğrencilerinfaydalanabileceği Arduino, Scratch, UzayBilimleri, Robotikgibieğitimleri de içerenzenginbireğitimportalıhalinedönüşüyor.

 

Yüksekirtifabalonlarıylaatmosferingözlenmesi, gündüzvegeceteleskoplagüneşsistemiveyıldızgözlematölyeleriyapılmasıveakıllıevsistemlerinintemellerineilişkinpekçokyenieğitim, buyıliçindeZekaGücüProjesisayesindeöğrencilerlebuluşacak.

 

SayılarlaZekaGücü

 

27farklışehirde 33laboratuvar 96 BİLSEM Okulu’na maker vekodlamakiti 4.500 öğrenciyeyüzyüzeeğitim 5.500 öğrenciyeZekaGücüportalında online eğitim 150.000  saat online eğitim