RADYOCUNUN FREKANS İHALESİ İSYANI
Adana'daki radyo sahipleri Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Karasal Yayın Lisansı ve Sıralama İhalesi Yönetmeliği'ne tepki gösterdi. 25 yıldan bu yana yayın hayatını sürdürdükleri anlatan yerel radyo sahipleri, kendilerine tahsisli frekansları kullanmayı sürdürmek istediklerini belirterek, “Bu ihaleden vazgeçin, seçim arefesinde yapılacak bir iş değil” dedi.
Radyo sahipleri, ayakta kalma mücadelesi verdiklerini belirterek, sektörün sorunları için Adana Ticaret Odası’nda buluştu. Radyocu Emine Karamusaoğlu, sosyal medya hesabında, “Adana’da yayın yapan radyo yayıncıları olarak ihalesiz bir yayıncılık için Adana Ticaret Odası’nda bir araya geldik. Yayıncılar kendi göbeğini kendi kesecek, cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak için yola çıktık” dedi.
Yıllardır bu sektörün içinde olduğunu anlatan Radyocu Vedat Gündoğan, bugüne kadar radyo ve televizyon yayıncılığı yaptıklarını belirterek, “Karasal yayın yapanlar belli bir dönemden beri kendilerine tahsisli bir frekansı kullanıyor ve bedelini ödüyorlar. Biz bu dönemde, aradan 25 yıl geçtikten sonra yeniden bir frekans ihalesi yapılmasını doğru bulmuyoruz. Zaten sıkıntılı bir dönemdeyiz, radyocu arkadaşlarımızı telaşlandırıp, ekonomik kaygılara atmak, ekmek teknelerini ellerinden almak uygun olmaz. İhale yapılmadan kendilerine tahsisli frekansları kullanamaya devam etmelidirler” diye konuştu. Gündoğan, 20 yaşında yayıncılığa başlayan bir kişinin bugün 45 yaşına geldiğini hatırlatarak, “Bu yaştan sonra bu arkadaşlarımız ellerindeki kendilerine ait frekansları kaybetmemek için mi uğraşsın. Bizler devleti ve milletiyle barışık kişileriz. Yetkililerimizin bu sorunlarımızı dikkate alarak acil önlem almalarını bekliyoruz. Bu ihale işinden vazgeçsinler” dedi.
Adana Ticaret Odası’ndaki toplantıda da yaşanan sorunlara değinen ve neler yapılabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunan radyocular yeni RTÜK Karasal Yayın Lisansı ve Sıralama İhalesi Yönetmeliği RTÜK Karasal Yayın Lisansı ve Sıralama İhalesi Yönetmeliği'nin hiç beklemedikleri bir tabloyu ortaya çıkaracağını belirtip yönetmeliğe de tepki gösterdiler.
Radyo sahipleri şunları kaydetti: “Radyoların demokrasinin olmazsa olmaz unsurlarından biridir. 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında uydu yayınları kesildi. Ve yerel yayın yapan medya kuruluşları milleti devletinin yanında durmaya çağırdı. Bu gibi kritik dönemlerde ülkenin milli menfaatlerine, devletin bekasına ve milletin geleceğine sahip çıktık, kendi menfaatlerimizi hiçbir şekilde düşünmedik. RTÜK Karasal Yayın Lisansı ve Sıralama İhalesi Yönetmeliği yıllardır sektöre yatırım yapan insanları zor durumda bıraktı. Ülkede yaşanan bunca hadiseden sonra gerçekleştirilecek bu ihale yayıncıların önünü kesti. Frekans ihalesinin bu şekliyle geçmesi sektörün ve Anadolu'daki yayıncıların bitmesi anlamına gelir.”
Radyo sahipleri, demokrasinin gür sesi olmayı sürdüreceklerini ifade ederek, gelecek günlerde Ankara’da geniş katılımlı bir toplantı yapacaklarını sözlerine ekledi.