TABELA MERKEZ!

NE LABORATUVAR NE TEKNİK CİHAZ VAR

Adana’da kurulan ve Adana ile birlikte Mersin, Kilis, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye’de hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yürütecek Akdeniz Temiz Hava Merkezi’nde ne laboratuvar ne de teknik cihazlar var. Binası olan ancak “temiz hava” ile ilgili bir çalışması görülmeyen merkeze, teknik ekipmanların ne zaman alınacağı merak ediliyor. 
ESKİ BAKAN DÖNEMİNDE AÇILMIŞTI 
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı döneminde Sinanpaşa mahallesi Kozan caddesi üzerinde yaptırılan ve iki yıldan bu yana açılan Akdeniz Temiz Hava Merkezi’nde hala teknik cihazlar ve çevre kirliliğine ilişkin laboratuvar kurulmadı. Bakan Sarı, o dönemdeki bir konuşmasında, kurulacak bölgesel temiz hava merkezlerinden birinin Adana’da olacağını açıklamış ve bölgede 12 mevcut istasyona ilave 36 istasyon daha kurulacağını bildirmişti.  
KIŞ AYLARINDA KİRLİLİK ARTIYOR
Adana’da özellikle kış aylarında hava kirliliği oldukça artıyor. Şehri aşağı kesimleri ile doğu kısmında yer alan Yüreğir’de hava kirliliği oldukça dikkat çekiyor. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Doğan, 2018 yılı Valilik Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları verilerinin partikül madde toleranslı yasal limit değerinin 128 kez aşıldığını gösterdiğini bildirdi. 
HAVA KİRLİLİĞİ KANSERİ TETİKLER
Hava kirliliğinin akciğer kanseri ile birçok kanser vakasına sebep olan etkenler arasında olduğunu hatırlatan Doğan, yönetmeliklerde insan sağlığı açısından  bu limitin 35 defa aşılabileceğinden bahsedildiğini dile getirdi. Doğan, “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde partikül madde 2018 yılı için yasal limit değeri metre küpte 60 mikrogram olarak belirlenmiştir. Adana’da özellikle kış aylarında hava kirliliği yaşanıyor. Partikül madde kirliliği önemsenmeyecek, geçiştirilecek bir kirlilik türü asla değildir” diye konuştu.