ÇAĞDAŞ KENTLER İÇİN İNSANA VE DOĞAYA DUYARLI POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman, çağdaş kentlerin ranta dayalı uygulamalar yerine ülke çıkarlarını ve toplumsal gereksinimleri esas alan, insana ve doğaya duyarlı politikaların yaşama geçirilmesi ile inşa edilebileceğini söyledi.
ALINMASI GEREKEN ACİL ÖNLEMLER VAR
Salman, TMMOB’a bağlı bazı oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında “İmar barışı" adı altında getirilen kanunla, insanlara kendi evlerinin mezar yapıldığını öne sürdü. Mühendislik ilkeleri yok sayılarak hayata geçirilen rant projelerinin neden olabileceği felaketlerle sık sık karşılaşıldığına dikkat çeken Salman, “İstanbul Kartal’da yıkılan bina bunun en somut örneğidir ve İmar affının kaçınılmaz sonucudur. Konu ile ilgili olarak merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından acilen hayata geçirilmesi gereken önlemler vardır. Yaşanan örnekler göstermektedir ki alınan kararlar bugünümüzü olduğu kadar geleceği de ilgilendirmektedir. Halkın bu kararların alınmasına ve uygulanmasına doğrudan müdahil olması, yerel yönetimlerle birlikte ülke demokrasisini de geliştirecektir” diye konuştu.
BU PLANSIZLIKLA SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu’nun Adana’nın kentleşmeyle ilgili mevcut durumunu ortaya koymak, yaşanabilir Adana için bilimsel-teknik bilgi birikimi doğrultusunda öneriler oluşturmak, çözüm önerilerinin toplumun her kesimiyle ortaklaştırılabileceği platformlar oluşturmak hedefine yönelik 2008, 2011 ve 2015 yıllarında Adana Kent Sorunları Sempozyumları düzenlediğini hatırlatan Salman, “Ancak ne yazıktır ki geçen bunca zaman içerisinde, kent için ortaya koymuş olduğumuz projeksiyonun yaşama geçirilmesi doğrultusunda en küçük bir adım atılmamıştır. Adana, ne geçmişten devraldığı plansızlık, yetersiz ulaşım ve altyapı sorunları ile temel kentleşme prensiplerini çözebilmiş ne de yakın gelecekte bu sorunları çözebilecek gibi görünmektedir” dedi.
KENTE ENTEGRE OLAMAYAN BİR KESİM VAR
Adana’nın tarihinden beri üreten bir kent olduğuna dikkat çeken Salman, şöyle devam etit: “Adana; ranta dayalı ekonomi politikaları sonucu can damarları kesilmiş, tarımı ve sanayisi gerilemiş, gelişmişlik ve yaşam kalitesinde sıralaması hep gerilere düşmüştür. Kentin temel teknik altyapısının çözülemeyişi, kentten nitelikli göçün artmasını sağlarken beraberinde kente entegre olamayan demografik yapı ortaya çıkarmıştır. Büyük köy görünümünden kurtulma iddiası ile oluşan yapılaşma, yüksek yoğunluklu kişiliksiz ve kimliksiz bir kent estetiği oluştururken, son yıllardaki kentsel dönüşüm veya parsel bazında dönüşüm çalışmaları da geleneksel kent kimliğini yok etmektedir. Adana maalesef tüm bunların sonucu olarak kentleşme olgusunu yakalayamamış bir kenttir. Bu tablonun ortadan kaldırılması ancak kamu yararı gözeten hizmet anlayışıyla, emekçilerin, kent yoksullarının çıkarlarının savunulmasıyla mümkün olur ki bunun sağlanmasında yerel yönetimlere önemli sorumluluklar düşmektedir.”
‘YEREL YÖNETİMLERDE KATILIMCILIK’ PANELİ
Salman, Adana’da 15-16 Mart tarihlerinde “IV. Adana Kent Sorunları Sempozyumu” gerçekleştireceklerini ve temasının ise “Kentleşemeyen Adana” olarak belirlendiğini bildirdi. Salman şunları kaydetti: “Bu sempozyumda Adana’nın mevcut durumunu yansıtmayı, kente ve kentleşmeye dair çözüm önerileri sunabilen her kesime açık bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Adana 4. Kent Sorunları Sempozyumu öncesi farkındalığın artırılması, verimli ve sonuç alıcı bir platforma dönüşebilmesi için 14 Şubat 2019 tarihinde saat 15.00’de Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ruşen Keleş ve Mersin Üniversitesinden KHK ile ihraç edilmiş olan Ulaş Bayraktar’ın konuşmacı olarak yer alacakları “Yerel yönetimlerde katılımcılık” panelimiz Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde sıkça konuşulan “Birlikte Yönetmek” vurgusunun nasıl olabileceği hususunun çok değerli iki akademisyen tarafından ele alınacağı panelimize tüm halkımız davetlidir.”