Büyük Zafer’in 98. yılı

 

 

Yarın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un 98. yıldönümünü kutlayacağız.

“Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da bilinen Büyük Taarruz'un ardından Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in alınmasıyla ülkemiz Yunan işgalinden kurtuldu. İşgal birliklerinin ülkemizi terk etmesi daha sonra oldu. Ancak “30 Ağustos” sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil etmeye başladı. 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos, 1926 yılından itibaren ise Zafer Bayramı olarak kutlanıyor.

30 Ağustos ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle kutlandı. Çal köyünde gerçekleşen ilk törende Ulu Önder, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulayıp “Meçhul Asker Abidesi”nin temelini eşi Latife hanımla birlikte attı. Zafer Bayramı törenleri, 30 Ağustos günü saat 07.00’de başlar ve saat 24.00'te son bulur. Saat 12.00'de başkentte yirmi bir pâre top atışı yapılır. Cumhurbaşkanı Anıtkabir'i ziyaret ederek çelenk koyar; cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul edilir, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır. Zafer Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilir. Başkent dışında Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulur. Mülki idare amiri makamında garnizon komutanı ve belediye başkanı ile birlikte tebrikleri kabul eder. Törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır, İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir. Tören geçişi mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından şeref tribününden selamlanır. Zafer Bayramı resepsiyonu vali tarafından verilir.